Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

21 μνηστήρες για 12 θέσεις


Ενώ η Περιφέρεια μπαίνει σε διαδικασίες προετοιμασιών για την ορκωμοσία του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου, το Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, στη Μυτιλήνη, ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης κρατά ακόμα κλειστά τα χαρτιά του για την κατανομή των αξιωμάτων στους εκλεγμένους της παράταξής του. Μετά από μια μεγάλη νίκη στις εκλογές του Οκτωβρίου ο κ. Μουτζούρης δεν βιάζεται να καταλήξει στο σχήμα της νέας Περιφερειακής Αρχής, παραπέμποντας για τις ανακοινώσεις μετά την ορκωμοσία και αυτό, όπως λέει με χιούμορ στον κύκλο του… «για να μην έχει δυσαρεστημένους το Σάββατο!».

 

21 για 12 +2 θέσεις 

Η παράταξη του κ. Μουτζούρη έχει εκλέξει 21 Περιφερειακούς Συμβούλους στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο και ο Περιφερειάρχης καλείται να επιλέξει τα πρόσωπα που θα καλύψουν 11 θέσεις Αντιπεριφερειαρχών εκ των οποίων οι τρεις θα είναι οι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες, Λέσβου, Χίου και Σάμου. Η 12η θέση είναι αυτή του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου που εκλέγεται πάντα από την παράταξη της συμπολίτευσης και υπάρχουν και οι δυο θέσεις Έπαρχων για τη Λήμνο και την Ικαρία.  

Σε αντίθεση με τις εκλογές του 2019 τώρα ο Περιφερειάρχης έχοντας 4ετή αυτοδιοικητική εμπειρία μπορεί να χειρίζεται καλύτερα αυτές τις καταστάσεις. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο ίδιος έχει διαμηνύσει πως όσοι από τους απερχόμενους Αντιπεριφερειάρχες επανεξελέγησαν και θα δώσει σε κάποιους εξ αυτών και στη νέα θητεία Αντιπεριφέρειες, θα έχουν άλλα καθήκοντα από αυτά που έχουν τώρα, δηλαδή θα αλλάξουν πόστα. Ταυτόχρονα όμως – και αυτό είναι σημαντικό – έχει ξεκαθαρίσει ότι τα πρόσωπα που θα αναλάβουν θέσεις Αντιπεριφερειαρχών θα πρέπει να είναι πλήρους απασχόλησης στην Περιφέρεια. Με άλλα λόγια δεν θα επιτρέψει στη νέα του θητεία ό,τι συνέβαινε τώρα σε αυτή που εκπνέει, όπου κάποιοι Αντιπεριφερειάρχες είναι πλήρους απασχόλησης στα επαγγέλματά τους και ταυτόχρονα έχουν και τη θέση τους στην Περιφέρεια. Αυτό δυσκολεύει τα πράγματα σε πρόσωπα της παράταξης Μουτζούρη που θα ήθελαν να έχουν έναν πιο ενισχυμένο ρόλο στη νέα θητεία. Ένα τέτοιο πρόσωπο είναι ο καρδιολόγος Κώστας Αρώνης, ο οποίος είναι απερχόμενος πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και στη νέα θητεία διεκδικεί τη θέση του χωρικού (Γεωγραφικού)  Αντιπεριφερειάρχη. Αυτή η διεκδίκηση γίνεται από θέση ισχύος καθώς είναι ο πρώτος σε σταυρούς που εξελέγη στην παράταξη Μουτζούρη. Ενδεχομένως ο ίδιος  να επιδιώκει να περάσει στην ενεργό δράση βλέποντας το ρόλο του και 5 χρόνια αργότερα, στο τέλος της νέας θητείας όπου ο Πρύτανης θα πρέπει να δώσει το “δαχτυλίδι” σε κάποιον που θα τον διαδεχτεί.

Ο Περιφερειάρχης σε δύο συναντήσεις που έχει κάνει με τους εκλεγμένους της παράταξής του έχει ξεκαθαρίσει ότι η κατανομή των Αντιπεριφερειών θα γίνει με πληθυσμιακά κριτήρια, πράγμα που σημαίνει ότι η Λέσβος από τους 11 Αντιπεριφερειάρχες θα πάρει τουλάχιστον τους 5 (αν όχι και τις 6 θέσεις), ενώ παράλληλα από τη Λέσβο θα εκλεγεί κι ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου καθώς θα πρέπει να βρίσκεται στην έδρα της Περιφέρειας.

Με τα παραπάνω δεδομένα από τη Λέσβο είναι 9 και θα πρέπει να αναμετρηθούν για 5 ή 6 θέσεις συν αυτή του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου. 

Ο Κώστας Αρώνης ως ο πρώτος σε σταυρούς έχει προβάδισμα, αν και τον φρενάρει η επαγγελματική του δραστηριότητα, καθώς θεωρείται πολύ δύσκολο να απουσιάσει πρωινά από το ιατρείο του.

Η Αναστασία Αντωνέλλη για την οποία υπάρχουν σκέψεις να αξιοποιηθεί ως χωρική Αντιπεριφερειάρχης (δηλαδή το νούμερο 2 τυπικά στην Περιφέρεια για τη Λέσβο) δεν έχει κόλλημα με το χρόνο, όπως φάνηκε και από την προηγούμενη θητεία της, καθώς στο παρελθόν εργαζόταν στο γραφείο του Δημήτρη Βουνάτσου, ο οποίος πλέον έχει συνταξιοδοτηθεί και υπ’ αυτήν την έννοια απασχολείται με πλήρες ωράριο στα καθήκοντά της στην Περιφέρεια. Αν μετακινηθεί η κ. Αντωνέλλη από την Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού, ο Μιχάλης Δήσσος βρίσκεται στη γωνία διεκδικώντας για τον εαυτό του αυτό το πόστο, εκπροσωπώντας το βορειοδυτικό κομμάτι της Λέσβου και… τη φωνή της Εκκλησίας!

Ο Στρατής Κυρατζής φέρεται να έχει κλειδώσει στη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Προγραμματισμού την οποία έχει αναλάβει μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου στη θητεία που λήγει. Ο ίδιος ήταν το πρόσωπο που συνέδεσε “ψυχολογικά” την κάθοδο Μουτζούρη με τη Νέα Δημοκρατία από την Κεντρική και Δυτική Λέσβο με επιρροές και σε άλλα νησιά (καθώς για παράδειγμα ήταν το πρόσωπο που είχε συγκροτήσει το ψηφοδέλτιο Μαλέλη στη Σάμο σε μια νύχτα πριν ο τελευταίος αποσύρει την υποψηφιότητά του). Ο  κ. Κυρατζής έχει επενδύσει σημαντικό χρόνο στον τομέα που πρόσφατα έχει αναλάβει πέφτοντας με τα μούτρα στη δουλειά, με καθημερινά διαδοχικές συναντήσεις και επαφές, ώστε σύντομα να είναι έτοιμος να δώσει τα πρώτα αποτελέσματα. 

Και ο Τόμμυς Χατζηκυριαζής είναι ένα πρόσωπο με επιρροές, που με τη συμπόρευσή του με τον κ. Μουτζούρη έβαλε και αυτός μαζί με τον κ. Κυρατζή τη σφραγίδα της Νέας Δημοκρατίας στο ψηφοδέλτιο του Πρύτανη και εκτιμάται ότι θα αξιοποιηθεί σε θέση. Το ίδιο ισχύει και για το δικηγόρο Δημήτρη Καλλία, ο οποίος έχει όμως το βαρίδι του επαγγέλματός του, καθώς θα πρέπει να βρίσκεται σε δικαστήρια, να ταξιδεύει και εκτός Λέσβου για επαγγελματικούς λόγους και αυτό έρχεται σε αντίθεση με την πλήρη απασχόληση που ζητά ο κ. Μουτζούρης. Μία θέση που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ο κ. Καλλίας είναι αυτή του Αντιπεριφερειάρχη Διοικητικών Υπηρεσιών, καθώς η Περιφέρεια αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία αρκετών υπηρεσιών της και χρειάζεται ώθηση. 

Για το τέλος αφήσαμε τον Κώστα Αστυρακάκη, ο οποίος ως συνταξιούχος δάσκαλος έχει όλο το χρόνο να ασχοληθεί με την Περιφέρεια και είναι ένα πρόσωπο που συνέδεσε στις εκλογές την κάθοδο του Κώστα Μουτζούρη με ένα μεγάλο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, τραβώντας μαζί του τους λεγόμενους ΠΑΣΟΚογενείς του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η συμπόρευση Αστυρακάκη με Μουτζούρη ενόχλησε σε τέτοιο βαθμό τοπικούς κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να του ανασταλεί η κομματική του ιδιότητα για διάστημα 4 μηνών, αν και έχει το πλεονέκτημα να είναι από τα πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στο νέο ηγέτη του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη. Η  συμπόρευση Αστυρακάκη με τον Πρύτανη ουσιαστικά έδωσε το κεντροαριστερό χρώμα στο ψηφοδέλτιο του κ. Μουτζούρη και μάλιστα αυτό σε μια περίοδο που σε κεντρικό επίπεδο οι πολιτικοί του αντίπαλοι προσπαθούσαν “να κολλήσουν τη ρετσινιά” του ακροδεξιού σχήματος. Υπ’ αυτήν την έννοια, πρόσωπα όπως ο κ. Αστυρακάκης, ήταν αυτά που έριξαν τις γέφυρες προς τα αριστερά και αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο και στο δεύτερο γύρο. Ο ίδιος αν και έχει υπηρετήσει ως Αντιδήμαρχος Πολιτισμού –  Τουρισμού σε δύο Δημοτικές Αρχές, του Σπύρου Γαληνού και του Δημήτρη Βουνάτσου με αποτελεσματικότητα, δεν αποκλείεται να αξιοποιηθεί σε άλλα καθήκοντα, καθώς κάποιοι εκτιμούν ότι μπορεί να προσφέρει και στον πρωτογενή τομέα.

Λιγότερες πιθανότητες για αξιοποίηση έχουν ο απερχόμενος Αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Κουρσουμπάς, όπως και ο αστυνομικός Παναγιώτης Φίκιας, ο οποίος είναι νεοεισερχόμενος στην Αυτοδιοίκηση και έχει και τα καθήκοντά του στην Αστυνομία.

Ο κ. Μουτζούρης αναμένεται να πάρει τις οριστικές του αποφάσεις εντός των ημερών καθώς έχει μείνει ελάχιστος χρόνος, η θητεία της Περιφερειακής Αρχής εκπνέει 31 Δεκεμβρίου και γυρίζει μια νέα σελίδα, με νέα πρόσωπα και αξιωματούχους που θα πρέπει να ανακοινώσει.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img