Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

22 παιδιά και 3 εκπαιδευτικοί θετικοί στον COVID

Συνεχίζουν να βρίσκονται αρκετά υψηλά οι αριθμοί νέων κρουσμάτων στην εκπαιδευτική κοινότητα στη Λέσβο, με 22 περιπτώσεις μαθητών και μαθητριών και 3 περιπτώσεις εκπαιδευτικών που δηλώθηκαν χθες θετικοί στον κορονοϊό. Την ίδια στιγμή η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στα σχολεία του νησιού προκαλεί εκτός απ’ την ανησυχία στους γονείς και σύγχυση στο εκπαιδευτικό προσωπικό για τα πρωτόκολλα που πρέπει να ακολουθηθούν. 

Ειδικότερα, μέχρι χθες το μεσημέρι δηλώθηκαν 13 περιπτώσεις παιδιών από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, που διαπιστώθηκε πως είναι θετικά στον κορονοϊό και πιο συγκεκριμένα 4 στο Δημοτικό Σχολείο Πλωμαρίου, από 2 στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης και στο Δημοτικό Σχολείο της Αγιάσου και από 1 στο Δημοτικό Σχολείο Άγρας, στο Δημοτικό Σχολείο Παμφίλων και στο 4ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης. Επιπλέον διαπιστώθηκαν 2 κρούσματα σε εκπαιδευτικούς από το Δημοτικό των Παμφίλων και το 1ο Δημοτικό Πλωμαρίου, ενώ υπήρξαν και 3 κρούσματα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μύρινας, που υπάγεται στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου.

Λιγότερα τα κρούσματα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και πιο συγκεκριμένα 3 στο 5ο ΓΕΛ Μυτιλήνης και 1 στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Μυτιλήνης, τα οποία διαπιστώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης, αλλά δηλώθηκαν στην αρμόδια Διεύθυνση χθες, ενώ από 1 κρούσμα υπήρξε στο Γυμνάσιο Πολιχνίτου, στο 4ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης, στο ΓΕΛ Ιππείου, στο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης και στο Γυμνάσιο Πλωμαρίου. Επίσης, ένας εκπαιδευτικός του Εσπερινού Γυμνασίου Μυτιλήνης βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.

 

Σύγχυση στα σχολεία

Η εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων στα σχολεία της Λέσβου δεν προκαλεί μόνο εύλογη ανησυχία και αγωνία στους γονείς, αλλά και σύγχυση και μπερδέματα στο προσωπικό και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων για το πώς ακριβώς θα χειριστούν την εμφάνισή τους. Αυτό προκύπτει από τις ενέργειες κάποιων από αυτούς όταν διαπιστώθηκαν μαθητές θετικοί στον κορονοϊό, καθώς φαίνεται πως δεν ακολουθήθηκαν κατά γράμμα τα πρωτόκολλα. Φαίνεται, όμως, πως η προσέγγισή τους ήταν σε κάποια σημεία καλύτερη και δεν συμβάδιζε με την χαλαρότητα του Υπουργείου Παιδείας, που δεν κλείνει τα τμήματα παρά μόνο αν εμφανιστούν κρούσματα σε περισσότερους των μισών μαθητών τους.

Πιο συγκεκριμένα έχουμε αναφορές για προτροπή σε καραντίνα και αποχή από εκπαιδευτικές και άλλες δραστηριότητες σε μαθητές που ήταν απλά στενές επαφές παιδιών, που βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό, τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται. Αντίθετα, προβλέπεται συνέχιση των δραστηριοτήτων και περισσότερα self-test τα οποία δίνονται από τα σχολεία και καραντίνα μόνο εφόσον υπάρξουν ύποπτα συμπτώματα. 

 

Σε περίπτωση κρούσματος

Ας θυμηθούμε, όμως, τι γίνεται αν εντοπιστεί ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19. Ο εκπαιδευτικός ή μαθητής απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, απέχοντας και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες, καθώς και από κάθε άλλη μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος. Στο σχολείο επιστρέφει (χωρίς να είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης) μετά την παρέλευση 10 ημερών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, αλλά ταυτόχρονα και την πάροδο τριών ημερών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού, χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών και τη βελτίωση λοιπών συμπτωμάτων.

Όσον αφορά τις στενές επαφές προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα 7 ημερών. Για τους ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος που εντοπίστηκε το κρούσμα 2 εργαστηριακά rapid-test, πέραν των όσων προβλέπονται, ενώ ειδικά για τους μαθητές που κάθονταν δίπλα ή αμέσως μπροστά ή πίσω θρανίο από το κρούσμα προβλέπονται καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ, για τις μέρες που δεν κάνουν τα εργαστηριακά. Για τους εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς προβλέπονται 2 αυτοδιαγνωστικά τεστ ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται. Όλοι αυτοί οι έλεγχοι παρέχονται δωρεάν στα Σταθερά Σημεία Επιβεβαιωτικού Ελέγχου του ΕΟΔΥ. 

Όπως έχει γίνει σαφές, η εμφάνιση ενός ή περισσότερων κρουσμάτων σε ένα σχολικό τμήμα δεν θα επιφέρει την αναστολή της διά ζώσης λειτουργίας του. Αυτό θα συμβαίνει και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50% +1 μαθητές του.