- Δεν άντεξε ο Σεδούντας τον τεράστιο όγκο νερού που έπεσε τα ξημερώματα της Πέμπτης
- Ζημιές και στη δυτική Λέσβο
Νέες πληγές σε δημόσια και ιδιωτική περιουσία προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης σε μεγάλο μέρος του νησιού. Το Πλωμάρι και η Γέρα βρέθηκαν για μια ακόμη φορά “στο μάτι του κυκλώνα” με πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, τόνους λάσπη και αποκλεισμένους αγροτικούς δρόμους. Σημαντικές ζημιές συνέβησαν και σε χωριά της δυτικής Λέσβου, χωρίς ευτυχώς να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές.
Ο τεράστιος όγκος νερού και τα προβλήματα που δημιούργησε έγιναν αντιληπτά από τους κατοίκους του Πλωμαρίου τα ξημερώματα προς Πέμπτη, κινητοποιώντας τον Δήμο Μυτιλήνης, την Περιφέρεια, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Αστυνομία. Συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας με τον Αντιδήμαρχο, Μιχάλη Φραντζέσκο και τον Αντιπεριφερειάρχη, Πανάγο Κουφέλο, έσπευσαν στην περιοχή όπου ο Σεδούντας είχε υπερχειλίσει μετατρέποντας και τους δρόμους σε ποτάμια. Τα ορμητικά νερά παρέσυραν φερτά υλικά, χώματα, σκουπίδια και πλημμύρισαν πέντε επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα, ο δρόμος προς τη Μελίντα είχε αποκοπεί λόγω καταπτώσεων και ειδοποιήθηκε η Περιφέρεια για να παρέμβει.
“Στο πόδι” βρισκόταν από τα ξημερώματα και ο Αντιδήμαρχος Γέρας, Παράσχος Μανούσος, για τα γνωστά προβλήματα που προκαλούνται κάθε χρόνο στην Ευρειακή και το Πέραμα από τις έντονες βροχές. Το νερό έφθασε σε κάποια σημεία το μισό μέτρο, με συνέπεια να πλημμυρίσουν 20 περίπου μόνιμες και εξοχικές κατοικίες. Μηχανήματα του Δήμου και της Περιφέρειας παρενέβησαν κι εκεί για να καθαριστούν οι δρόμοι και να αποκατασταθεί η κυκλοφορία.
Μικρότερης έκτασης ζημιές συνέβησαν στην Άγρα με κατολισθήσεις και κατάρρευση τοιχίων, όπως και στην Τσιχλιώτα όπου κατέρρευσε ένα παλιό ακατοίκητο σπίτι.
Κάτοικοι στο Πλωμάρι υποστηρίζουν ότι τα προβλήματα παρουσιάστηκαν επειδή δεν είχε γίνει σωστός καθαρισμός στον ποταμό Σεδούντα, ισχυρισμό που διαψεύδει ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης. «Όλο το προηγούμενο διάστημα είχαμε μεριμνήσει για να καθαριστούν όλα τα ποτάμια και οι χείμαρροι του νησιού γιατί γνωρίζουμε ότι σε περίπτωση έντονης και παρατεταμένης βροχής ο κίνδυνος υπερχείλισης είναι πολύ πιθανός. Αυτό συνέβη λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού που δεν μπορούσε να συγκρατηθεί με κανέναν τρόπο. Ευτυχώς, δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές και όλες οι υπόλοιπες ζημιές θα καταγραφούν και θα αποκατασταθούν», είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Π. Κουφέλος.
Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας, Μ. Φραντζέσκο, από σήμερα οι καιρικές συνθήκες βελτιώνονται για να γίνει καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών στη νότια πλευρά του νησιού. «Βγήκαμε στους δρόμους από τις 4 τα ξημερώματα και καταφέραμε με τους χειριστές και τα μηχανήματα να κρατήσουμε ανοιχτούς τους δρόμους και να απομακρύνουμε τους τόνους λάσπης που είχαν συγκεντρωθεί. Μόλις στεγνώσουν λίγο τα χώματα θα δούμε τι έχει συμβεί και στο αγροτικό δίκτυο για να ξεκινήσουν εργασίες αποκατάστασης».