275 θύματα ενδοοικογενειακής βίας!

Ασφυκτικά γεμάτη η αίθουσα στην ημερίδα ενημέρωσης για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας
Spread the love


Ανησυχητικές είναι οι διαστάσεις που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια και στα νησιά μας το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας, όπως προέκυψε από την ημερίδα που διοργάνωσαν την Παρασκευή η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου και ο Δήμος Μυτιλήνης, σε συνεργασία με την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης, το Συμβουλευτικό Κέντρο Μυτιλήνης και το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας της Π.Ε. Λέσβου “Πνοή”. 

Ο Αστυνομικός Διευθυντής, Μ. Σεβδυνίδης

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Επιμελητηρίου Λέσβου, έγινε πολύπλευρη ενημέρωση των πολιτών για το μείζον αυτό ζήτημα, αναδείχθηκε το σύνολο των πτυχών του φαινομένου και το πώς αυτό αντιμετωπίζεται από τους εμπλεκόμενους φορείς. Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ιάκωβος, ο Βουλευτής του Νομού μας, Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Παναγιώτης Χριστόφας, ο Αντιδήμαρχος, Νίκος Γιαννάκας, ο Αντιπεριφερειάρχης, Κώστας Αρώνης, η Περιφερειακή Σύμβουλος, Καλλιόπη Γόμου, ο Διοικητής του Νοσοκομείου, Γιώργος Καμπούρης, οι Διευθυντές Εκπαίδευσης, Καίτη Στρατάκη, Τιμολέων Θεοφανέλλης και Δημήτρης Βούλγαρης και εκπρόσωποι άλλων φορέων και Συλλόγων. 

Οι εργασίες της ημερίδας άνοιξαν με την ομιλία της Υπαστυνόμου, Προϊσταμένης του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της ΓΕ.Π.Α.Δ. Βορείου Αιγαίου, Ευαγγελίας Τρικαλοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στις 73 Επιτελικές Υπηρεσίες και στα 18 Επιχειρησιακά Γραφεία που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια από την Ελληνική Αστυνομία για την αντιμετώπιση του φαινομένου. 

Όπως είπε, οι νέες αυτές Υπηρεσίες έχουν στελεχωθεί με 374 αστυνομικούς οι οποίοι έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση για την διαχείριση των περιστατικών βίας και ιδιαίτερα σε ανήλικους και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Παράλληλα, υλοποιείται το πρόγραμμα “Αριάδνη 2” που απευθύνεται αποκλειστικά σε κρούσματα βίας μεταξύ προσφύγων – μεταναστών.

Το πάνελ των ομιλητών

275 θύματα το 2023

Η κ. Τρικαλοπούλου παρουσίασε τα στοιχεία του 2023 για τα νησιά μας, αναφέροντας ότι καταγράφηκαν 135 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στη Λέσβο, 61 στη Χίο και 39 στη Σάμο, με 275 θύματα συνολικά. Παράλληλα σημείωσε ότι έχουν αυξηθεί οι υπότροποι δράστες, που στην πλειοψηφία τους είναι ημεδαποί άνδρες. Τέλος, αναφέρθηκε στο “panic button” που ενεργοποιήθηκε από το 2022, το οποίο λειτουργεί μέσω gps από το οποίο εντοπίζεται το ακριβές στίγμα της παθούσας.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Μυτιλήνης, Νικόλαος Χατζησιαφαρίκας, ο οποίος ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για το νόμο που ισχύει για την ενδοοικογενειακή βία, μιλώντας για ένα βασικό νομοθέτημα με το οποίο εφαρμόζεται αυστηρότερη τιμώρηση στους δράστες, θεσπίστηκε η αυτεπάγγελτη δίωξη από την Εισαγγελία χωρίς να απαιτείται μήνυση από τους παθόντες, προβλέπει ποινική διαμεσολάβηση, επιβολή περιοριστικών όρων και ειδικές διατάξεις για περιστατικά σε βάρος ανηλίκων.

Σημαντική ήταν επίσης η τοποθέτηση της ψυχολόγου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, Ελεάννας Μπουζούκα, η οποία τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια καταβάλλεται μια συντονισμένη και στοχευμένη προσπάθεια από την ΕΛ.ΑΣ. για την κατάρτιση και την ευαισθητοποίηση όλου του προσωπικού σε θέματα διαχείρισης των περιστατικών βίας μέσα στην οικογένεια. Όπως σημείωσε η κ. Μπουζούκα, η προσέγγιση σε αυτά τα περιστατικά είναι ιδιαίτερη και απαιτεί λεπτούς χειρισμούς γιατί τα θύματα νιώθουν ενοχές και μια απλή φράση, όπως «γιατί δεν μίλησες νωρίτερα» μπορεί να βλάψει και να ενοχοποιήσει ακόμη περισσότερο τον καταγγέλλοντα

Ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων μεταξύ του Δημάρχου και του Αστυνομικού Διευθυντή

Μορφές βίας

Για τις πτυχές και τις μορφές της ενδοοικογενειακής βίας, όπως ο εξαναγκασμός, η σεξουαλική και συναισθηματική κακοποίηση, ο εκφοβισμός και η χειραγώγηση, μίλησε η Δρ. Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Προϊσταμένη του Γραφείου Πολιτικού Προσωπικού της ΓΕ.Π.Α.Δ. Βορείου Αιγαίου, Αλίκη Απορέλλη. Η κ. Απορέλλη στάθηκε στα στερεότυπα που εξακολουθούν να υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία, καθώς και στα περιστατικά που καταγράφονται κυρίως σε βάρος γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων. Παράλληλα όμως σημείωσε ότι υφίσταται ενδοοικογενειακή βία και σε άνδρες, η οποία όμως αποσιωπάται λόγω ενός ακόμη στερεότυπου, της διαφύλαξης του ανδρισμού και της αξιοπρέπειας του παθόντα. 

Η Νομικός του Συμβουλευτικού Κέντρου του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι.) Μυτιλήνης, Εριφύλη Γιαννάκα, παρουσίασε το νομικό πλαίσιο αντιμετώπισης του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας και τις υπηρεσίες που παρέχονται από το Συμβουλευτικό Κέντρο, το οποίο λειτουργεί στη Μυτιλήνη από το 2013. Η ημερίδα έκλεισε με τις ομιλίες της Συμβούλου του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων Βίας του Δήμου Μυτιλήνης, Βασιλικής Τσίχλα και της Αφηγηματικής Ψυχοθεραπεύτριας, Κλινικής και Κοινωνικής Ψυχολόγου του Κέντρου Πρόληψης “Πνοή”, Έλενας Καραγεωργίου.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση