Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

3 εκατ. ευρώ για την προστασία των δασών

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Η πρόταση που κατέθεσε η Διεύθυνση Δασών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος αφορά στην συντήρηση δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών, στον καθαρισμό δασών, σε εξυγιαντικές υλοτομίες (λόγω της ασθένειας της νέκρωσης των πεύκων), και άλλες παρεμβάσεις σε συνολική έκταση 10.550 στρέμματα

Τρία εκατομμύρια ευρώ είναι το ύψος της πρότασης που υπέβαλλε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος η Διεύθυνση Δασών Νομού Λέσβου για την ένταξή της στο νέο πρόγραμμα “Antinero III” που θα υλοποιηθεί το 2024 και αφορά στην προστασία των δασών. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη πρόταση που έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχης που είχε υποβάλει η Υπηρεσία το 2021 στο πρόγραμμα “Antinero I”, μέσω της οποίας είχε καταφέρει να εξασφαλίσει 400.000 ευρώ για τον καθαρισμό και την συντήρηση του δάσους των Βασιλικών. Ήδη το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα της Διεύθυνσης Δασών με σκοπό να διαφυλαχθούν τα πευκοδάση της Λέσβου, που είναι τα μεγαλύτερα σε όλο το Αιγαίο.

Η πρόταση των 3 εκατ. ευρώ αφορά στην συντήρηση δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών, στον καθαρισμό δασών, σε εξυγιαντικές υλοτομίες (λόγω της ασθένειας της νέκρωσης των πεύκων), στην μείωση της βιομάζας, στην καλλιέργεια συστάδων, στον καθαρισμό τάφρων, κλαδεύσεις, καθώς και αραιώσεις πυκνών δασικών εκτάσεων. Η συνολική έκταση όπου θα γίνουν παρεμβάσεις την επόμενη χρονιά είναι 10.550 στρέμματα και αφορούν το δάσος Πασπαλά, της Κρατήγου, το Τσαμλίκ, της Μεγάλης Λίμνης, των Θερμών Νερών στα Παράκοιλα, του Χριστού στην Πτερούντα, το Βουβάρι και τον Ριζώνα που έχει την μεγαλύτερη έκταση, 37.250 στρέμματα.

 

Πρόληψη πυρκαγιών και πλημμυρών

Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Διευθυντής Δασών, Φώτης Κράλλης, «η Λέσβος έχει υποστεί τις λιγότερες καταστροφές από πυρκαγιές και αυτό οφείλουμε να το διαφυλάξουμε τόσο εμείς ως Υπηρεσία, όσο και το Υπουργείο Περιβάλλοντος που διαχειρίζεται αυτά τα προγράμματα. Η απάντηση που έχουμε λάβει ανεπίσημα στην πρόταση που καταθέσαμε είναι θετική και με το ποσό αυτό θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ολοκληρωμένες καίριες παρεμβάσεις καθαρισμού και προστασίας των δασών που δεν αφορούν βέβαια μόνο την πρόληψη των πυρκαγιών αλλά και των πλημμυρικών φαινομένων. Όλο το κεντρικό δασικό οικοσύστημα της Λέσβου είναι χαρακτηρισμένο ως “Natura” και το γεγονός αυτό μας δίνει προβάδισμα στις δράσεις που θέλουμε να υλοποιήσουμε», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κράλλης.

Παράλληλα, η Διεύθυνση Δασών ετοιμάζει μια ακόμη πρόταση που αφορά στην δημιουργία μικτών ζωνών σε ευαίσθητες περιοχές και οικισμούς που περιβάλλονται από δάση. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ζητήσει, από τις κατά τόπους Υπηρεσίες, μελέτες για την προστασία αυτών των περιοχών και οι προτεινόμενες παρεμβάσεις θα υλοποιηθούν την ερχόμενη άνοιξη.

 

363 εκατ. ευρώ

Με το νέο πρόγραμμα αντιπυρικής προστασίας η κυβέρνηση στρέφει πόρους ύψους 363,9 εκατ. ευρώ σε δράσεις καθαρισμού και διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών στα ελληνικά δάση. Το “Antinero III”, αναμένεται σύντομα να ενταχθεί με απόφαση που θα λάβει η Κυβερνητική Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, με απώτερο στόχο να αναλάβει το ΤΑΪΠΕΔ την ωρίμανση και την υλοποίησή του. Θα αφορά σε δράσεις πυροπροστασίας συνολικής έκτασης περίπου 680.000 στρεμμάτων.

Και αυτές δεν είναι οι μόνες αλλαγές που έρχονται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου προστασίας δασών που υλοποιεί η κυβέρνηση. Για την εξασφάλιση των σχετικών πόρων, περιορίζεται το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης, αλλά και άλλα έργα ενταγμένα στο Ταμείο Ανάκαμψης. Το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης αρχικά αφορούσε αναδασώσεις 165.000 στρεμμάτων και πλέον έχει περιορισθεί σε 57.000 στρέμματα, όπως έδειξε και πρόσφατη προκήρυξη του έργου από το ΤΑΪΠΕΔ και το ΥΠΕΝ. Τέτοιου είδους μεταβολές θα γίνουν και σε άλλα έργα, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί τόσο το Antinero III, όσο και τα αντιπλημμυρικά – αντιδιαβρωτικά έργα που θα γίνουν στον Έβρο και τη Ροδόπη, τα οποία εντάσσονται εμβόλιμα στο ΤΑΑ, τις προσεχείς ημέρες.

Μέχρι σήμερα, το ΤΑΪΠΕΔ έχει υλοποιήσει το σχέδιο προστασίας δασών, γνωστό ως Antinero I και ΙΙ – συνολικού προϋπολογισμού 72 εκατ. ευρώ – συμπεριλαμβανομένων των καθαρισμών που έγιναν σε περιαστικά δάση το 2022. Μέσω του “Antinero”, καθαρίσθηκαν από καύσιμη ύλη 44.200 στρέμματα δασικών εκτάσεων, συντηρήθηκαν και διανοίχθηκαν 15.200 χλμ. δασικών δρόμων και, τέλος, διανοίχθηκαν 1.200 χλμ. αντιπυρικών ζωνών. Παράλληλα στο πλαίσιο αυτό εκπονούνται μελέτες κατάρτισης σχεδίων αντιπυρικής προστασίας σε κρίσιμα δασικά οικοσυστήματα ανά την επικράτεια.

Μέσω του Antinero ΙΙ, προϋπολογισμού 87 εκατ. ευρώ, διενεργήθηκαν διαδικασίες ανάθεσης, οι οποίες οδήγησαν σε 45 συμβάσεις, σε χρονικό διάστημα μόλις τριών  μηνών και περιλαμβάνουν τον καθαρισμό δασών έκτασης 66.415 στρεμμάτων, τη συντήρηση/διάνοιξη δασικών δρόμων μήκους 20.111 χλμ. και τη συντήρηση/διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών 797 χλμ..

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img