Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

31 μόνιμες θέσεις!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Μεγάλη “ανάσα” για την Δημοτική Αρχή και τους δημότες η πρόσληψη νέων, μόνιμων υπαλλήλων για την στελέχωση της Υπηρεσίας Καθαριότητας, της Δημοτικής Αστυνομίας και άλλων Υπηρεσιών του Δήμου

Μεγάλη μέρα η χθεσινή για τον Δήμο Μυτιλήνης, αφού έλαβε την απόφαση έγκρισης από το Υπουργείο Εσωτερικών επί του αιτήματος που είχε υποβάλει από πέρυσι για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Η Δημοτική Αρχή είχε ζητήσει την κάλυψη 36 θέσεων, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 31, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στην μεγάλη προκήρυξη που αναμένεται να δημοσιευτεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023 για την πρόσληψη 18.000 μόνιμων υπαλλήλων στο Δημόσιο και στην Αυτοδιοίκηση. Παράλληλα, έχει εγκριθεί η πρόσληψη 4 μηχανικών που θα στελεχώσουν την Τεχνική Υπηρεσία.

Όπως είναι γνωστό, επί 10 χρόνια, ο ενιαίος Δήμος Λέσβου αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης, από την θητεία Βουνάτσου και στη συνέχεια ακόμη μεγαλύτερο επί δημαρχίας Γαληνού, αφού εξαιτίας της οικονομικής κρίσης απαγορεύτηκε κάθε πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ενώ παράλληλα συνταξιοδοτήθηκαν πάνω από 150 υπάλληλοι από το 2011 μέχρι σήμερα. Τα προβλήματα αυτά εντάθηκαν ακόμη περισσότερο με το σπάσιμο του Δήμου και το μοίρασμα των υπαλλήλων στη Μυτιλήνη και τη Δυτική Λέσβο. Ως εκ τούτου, η μόνη προσωρινή λύση που έχουν στα χέρια τους μέχρι σήμερα οι Δημοτικές Αρχές είναι οι προσλήψεις διμηνιτών, που όμως δεν έχουν την εμπειρία για να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες των Υπηρεσιών. 

Ο νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας που συνέταξε ο Δήμος Μυτιλήνης προβλέπει την κάλυψη 483 οργανικών θέσεων. Από αυτές σήμερα καλύπτονται μόλις οι 250, δηλαδή περίπου οι μισές και το γεγονός αυτό απαντά πολλές από τις διαμαρτυρίες των πολιτών για τις υποβαθμισμένες παρεχόμενες υπηρεσίες σε όλα τα επίπεδα. Με τα παραπάνω δεδομένα και κυρίως με τις οικονομικές δυνατότητες που έχει αυτή την στιγμή ο Δήμος, η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να προχωρήσει στην πρόσληψη 31 μόνιμων υπαλλήλων, με σκοπό κάθε χρόνο να “ανοίγουν” και νέες θέσεις, φθάνοντας συνολικά στην ενίσχυση των Υπηρεσιών του με τουλάχιστον επιπλέον 100 άτομα. 

 

Οι θέσεις

Οι πρώτες 31 θέσεις που ζήτησε και πήρε από το Υπουργείο Εσωτερικών βασίζονται στις εισηγήσεις των Υπηρεσιών για τα κενά που αντιμετωπίζουν και είναι οι εξής:

  • ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού – 5 θέσεις
  • ΔΕ οδηγών απορριμματοφόρων – 5 θέσεις
  • ΥΕ εργατών καθαριότητας – 15 θέσεις
  • ΥΕ χειριστής μηχανημάτων έργου – 1 θέση
  • ΔΕ Δημοτικών Αστυνόμων – 5 θέσεις

Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, «είχαμε υποβάλει το αίτημα για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού εμπεριστατωμένα και τεκμηριωμένα, βάσει των αναγκών που έχουν οι Υπηρεσίες μας, μετά από την σύνταξη και έγκριση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας. Το Υπουργείο Εσωτερικών είχε δεσμευτεί για την κάλυψη κατά προτεραιότητα των κενών θέσεων στους νεοσύστατους Δήμους, δηλαδή σε αυτούς που προήλθαν μετά από την διάσπαση το 2019 και επομένως ήρθε η ώρα για να γίνει πράξη αυτή η δέσμευση. Άλλωστε, όλοι οι υπάλληλοι, είτε μόνιμοι είτε συμβασιούχοι, πληρώνονται από τα έσοδα του Δήμου, χωρίς καμία επιπλέον επιχορήγηση από το κράτος».

Όπως προαναφέραμε, οι παραπάνω θέσεις συμπεριλαμβάνονται στις 17.942 μόνιμες προσλήψεις που θα γίνουν στο Δημόσιο το 2023, σύμφωνα με την σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που παρουσιάστηκε πρόσφατα από τον Υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη. Από αυτές, οι 15.641 εμπίπτουν στον κανόνα 1:1 (μία πρόσληψη για καθεμία αποχώρηση), εκ των οποίων οι 3.155 αφορούν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (περιλαμβάνονται 1.700 ΕΠΟΠ), 2.265 στους Δήμους (οι 1.000 στη Δημοτική Αστυνομία), 724 στις Περιφέρειες, 1.357 στο Υπουργείο Υγείας και 1.230 στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Οι προσλήψεις θα διεξαχθούν βάσει του νέου νόμου, με γραπτό διαγωνισμό, μέσω του ΑΣΕΠ.

Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για την πρόσληψη των 4 μηχανικών και συγκεκριμένα δύο πολιτικών μηχανικών, ενός αρχιτέκτονα και ενός μηχανολόγου μηχανικού που αναμένεται να πιάσουν δουλειά στην Τεχνική Υπηρεσία πριν από το τέλος του χρόνου.

spot_img

More articles

spot_img