Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

47% κάτω οι Τούρκοι του καλοκαιριού

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • «Σιδερένια παπούτσια» θα πρέπει να βάλουν οι τοπικοί φορείς για την προσέλκυση Τούρκων τουριστών ώστε να επανέλθουμε στους παλιούς αριθμούς

Τη σημαντική πτώση των αφίξεων των Τούρκων τουριστών για το φετινό καλοκαίρι σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2019, που ήταν και το τελευταίο πριν το κλείσιμο της γραμμής λόγω του κορονοϊού την οποία είχαν εκτιμήσει τα Νέα της Λέσβου, επιβεβαιώνουν τα επίσημα στοιχεία των αφίξεων που έκλεισαν χθες για το μήνα Αύγουστο και ως εκ τούτου μπορούν να γίνουν συγκρίσεις και για όλη τη θερινή περίοδο. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αφίξεων, ο Αύγουστος του 2022 έκλεισε με 7.339 αφίξεις Τούρκων τουριστών και από τις τρεις πύλες εισόδου της Λέσβου, δηλαδή της Μυτιλήνης, της Πέτρας και του Πλωμαρίου, έναντι 13.882 αφίξεων που είχαμε τον Αύγουστο του 2019 και μάλιστα τότε χωρίς την πύλη εισόδου του Πλωμαρίου και την απευθείας σύνδεση με Σμύρνη που είχαμε φέτος. Ποσοστιαία η μείωση των Τούρκων τουριστών του Αυγούστου του 2022 σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019 κυμαίνεται στο 47%, καθώς έχουμε 6.543 λιγότερους Τούρκους τουρίστες το φετινό τελευταίο μήνα του καλοκαιριού.

Στο τρίμηνο

Στο 47% όμως κυμαίνεται συμπτωματικά το ποσοστό της πτώσης των τουριστών από την Τουρκία στο σύνολο του φετινού καλοκαιριού, καθώς συνολικά είχαμε τις αφίξεις 15.252 Τούρκων τουριστών έναντι 28.793 Τούρκων που είχαν έρθει το καλοκαίρι του 2019 (δηλαδή και τους τρεις μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο). Με άλλα λόγια έχουμε φέτος σε σύγκριση με το 2019, 13.541 Τούρκους λιγότερους.

Μετά από 2 χρόνια με κλειστή τη γραμμή που συνδέει τα νησιά μας με την Τουρκία αυτό που θα περίμενε λογικά κανείς θα ήταν στη χειρότερη περίπτωση ο τουρισμός από την Τουρκία να κινούνταν στα επίπεδα του 2019. Ωστόσο δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της γείτονος χώρας με τη διολίσθηση του τουρκικού νομίσματος και την αυξανόμενη φτώχεια στο εσωτερικό της. Εδώ ίσως βρίσκεται και η απάντηση γιατί εντονότερα φέτος αν και με λιγότερους Τούρκους τουρίστες, όπως εύστοχα παρατήρησε στο ρεπορτάζ μας που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Τρίτης ο τουριστικός πράκτορας Ηλίας Πίκουλος, έχουμε τουρίστες υψηλών εισοδημάτων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.  Η απάντηση είναι προφανής, οι εύποροι Τούρκοι μπορούν πλέον να κάνουν διακοπές στις χώρες της ζώνης του ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση με το τέλος του φετινού καλοκαιριού αυτό πλέον που πρέπει να μπει σε πρώτη προτεραιότητα είναι οι επαφές και οι κινήσεις προσέλκυσης Τούρκων για την επόμενη τουριστική σεζόν με επιθετικές κινήσεις προς την αγορά της Τουρκίας, για την προβολή των νησιών μας και κυρίως της γραμμής που συνδέει τη Σμύρνη με τη Λέσβο, που είναι ένα νέο εγχείρημα που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού και για το οποίο όπως διαπιστώθηκε δεν είναι ακόμα επαρκής η ενημέρωση στους κατοίκους της Σμύρνης γι’ αυτή την δυνατότητα να ταξιδέψουν απευθείας στη Λέσβο και γι’ αυτό φέτος είχαμε το φαινόμενο να έρχονται κάτοικοι της Σμύρνης από το Αϊβαλί!

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img