Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022

48.490 πολίτες από τη Λέσβο στον προσωπικό γιατρό

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Άλλοι τέσσερις γιατροί εντάχθηκαν από τη Λέσβο στο νέο θεσμό, ενώ έχει ανάψει το πράσινο φως για να ενταχθούν και νέες ειδικότητες

48.490 πολίτες από το Νομό Λέσβου έχουν ολοκληρώσει μέχρι τώρα την εγγραφή τους στο θεσμό του προσωπικού γιατρού, εκ των οποίων οι 29.750 μέσω των φαρμακείων, πράγμα που δείχνει ότι ο κλάδος των φαρμακοποιών έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην εγγραφή των πολιτών στον νέο θεσμό. 

Όπως σημειώνει επί τούτου στα Νέα της Λέσβου ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς «ο φαρμακοποιός είναι αυτός με τον οποίο μιλούν καθημερινά οι πολίτες, τον συμβουλεύονται, απευθύνονται για να τους μετρήσει την πίεση και το σάκχαρο και γι’ αυτό χρόνια τώρα, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, έχουμε δώσει ως εκπρόσωποι του κλάδου μας  έναν αδιαπραγμάτευτο αγώνα για την προστασία του συνοικιακού φαρμακείου, το οποίο είναι συνδεδεμένο με την κοινωνία και αυτή η σχέση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να διαταραχθεί ούτε από νόμους, ούτε από υπουργικές αποφάσεις διαχρονικά. Όπως και τώρα με τις εγγραφές στο θεσμό του προσωπικού γιατρού η κοινωνία δείχνει ότι εμπιστεύεται τα φαρμακεία, ο κάθε πολίτης απευθύνεται στο φαρμακοποιό του για την σίγουρη και απροβλημάτιστη εγγραφή του και κυρίως τα άτομα της τρίτης ηλικίας που δυσκολεύονται με τις νέες τεχνολογίες, αλλά και νεότερα άτομα που δεν θέλουν να χάνουν χρόνο στους υπολογιστές για να κάνουν εγγραφή ή προσπάθησαν και αντιμετώπισαν δυσκολίες», είπε ο κ. Βαλτάς.

 

Τα ηλεκτρονικά ραντεβού

Το ηλεκτρονικό ραντεβού είναι το επόμενο βήμα για τους πολίτες που εγγράφονται στον προσωπικό γιατρό, καθώς το ραντεβού το κλείνουν μέσω υπολογιστή από την πλατφόρμα ehealth.gov.gr μέσω της οποίας έκαναν την εγγραφή τους. Το σύστημα των ηλεκτρονικών ραντεβού έχει ενεργοποιηθεί από τις αρχές Οκτωβρίου, ωστόσο κάποιοι γιατροί θεωρούν ότι το Υπουργείο Υγείας δεν θα πρέπει να δείχνει βιασύνη σε τέτοια θέματα. 

Ένας από τους γιατρούς που ως πρώην γιατρός του ΕΟΠΥΥ έχει ενταχθεί και στο νέο σύστημα του προσωπικού γιατρού είναι και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, ο οποίος μάλιστα, όπως έγραψαν τα Νέα της Λέσβου, έθεσε στην Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα την περασμένη εβδομάδα, με την ευκαιρία της συνάντησής τους, το ζήτημα των ραντεβού ζητώντας να δοθεί παράταση στην υποχρεωτικότητα της εφαρμογής του.  

Μιλώντας χθες στην εφημερίδα μας ο κ. Κύτελης είπε ότι «έθεσα στην κ. Γκάγκα το ζήτημα και δεσμεύτηκε ότι θα το δει επιστρέφοντας στην Αθήνα. Θεωρώ ότι δεν χρειάζεται βιασύνη σε τέτοια θέματα. Βρισκόμαστε σε μία περίοδο όπου οι πολίτες απευθύνονται μαζικά στους γιατρούς τους για τη συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου. Αυτή η περίοδος δεν είναι κατάλληλη για να υποχρεώσουμε όλον αυτόν τον κόσμο να μπαίνει μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για να κλείνει ραντεβού, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που κατεβαίνουν απ’ τα χωριά, άτομα της τρίτης ηλικίας και απευθύνονται στους γιατρούς τους, οι οποίοι δεν μπορούν να τους πουν ότι δεν τους δέχονται γιατί δεν έχουν κλείσει ηλεκτρονικό ραντεβού».

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για τον κάθε πολίτη που εγγράφεται στον θεσμό του προσωπικού γιατρού το πρώτο ραντεβού θα έχει διάρκεια 30 λεπτά και θα συνδυαστεί με ένα πακέτο δωρεάν εξετάσεων, προκειμένου να ξεκινήσει να γράφεται ο ιατρικός φάκελος. Η διάρκεια των επόμενων ραντεβού θα είναι 15 λεπτά.

Ο προσωπικός γιατρός, όπως τονίζει το Υπουργείο Υγείας, είναι δωρεάν, ο γιατρός δεν δικαιούται να λαμβάνει χρήματα, ούτε κι όταν δεχθεί επίσκεψη από εγγεγραμμένο πολίτη, εκτάκτως και εκτός ωραρίου. Επιτρέπεται όμως να πληρώνεται από τον πολίτη που έχει στη λίστα του, όταν θα πραγματοποιεί κατ’ οίκον επίσκεψη, με βάση την πληρωμή που έχει ορίσει.

Ο κάθε πολίτης θα πρέπει να γνωρίζει ότι η επίσκεψη κατ’ οίκον δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ και θα πρέπει να πληρώσει τον γιατρό για τις υπηρεσίες του.

 

Στους 49 οι γιατροί

Εν τω μεταξύ τέσσερις ακόμα γιατροί έχουν προστεθεί το τελευταίο διάστημα στο θεσμό του προσωπικού γιατρού για τη Λέσβο, έχοντας υποβάλει αίτηση για να ενταχθούν στο σύστημα. Τώρα πλέον οι γιατροί είναι 49, μέσα σε αυτή τη λίστα όμως υπάρχει μία τριπλοεγγραφή γιατρού και μία διπλοεγγραφή άλλης γιατρού που καλύπτουν διαφορετικές περιοχές, κάτι που έχουμε σημειώσει και σε προηγούμενα ρεπορτάζ μας. Άρα τυπικά ο αριθμός των γιατρών αυτή τη στιγμή είναι 46, εκ των οποίων κατά τα τρία τέταρτα είναι γιατροί του ΕΣΥ:  

Ολόκληρη η λίστα των γιατρών έχει ως ακολούθως:

ΚΟΚΟΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΛΒΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΓΕΩΡΓΕΛΛΗ ΚΛΑΙΡΗ

ΓΙΑΝΝΑΔΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΔΟΥΚΑΚΗ ΜΥΡΣΙΝΗ

ΚΥΤΕΛΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ

ΛΑΓΟΥΤΑΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ

ΜΑΚΡΗ ΣΤΕΛΛΑ

ΟΡΦΑΝΟΥΔΑΚΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΤΣΑΜΟΥΡΑΣ ΝIKΟΛΑΟΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΣΥΜΕΩΝ

ΧΑΤΖΗΒΑΓΙΑΝΝΗ ΕΛΕΝΗ

ΠΑΥΛΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ

ΡΟΥΣΣΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

ΧΟΥΡΜΟΥΖΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ ΜΑΡΙΓΩ

ΒΛΑΧΟΥ ΙΩΑΝΝΑ

ΓΕΛΑΓΩΤΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ

ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ

ΖΕΪΜΠΕΚΗΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΛΕΟΝΤΙΟΥ ΧΡΙΣΤΟΣ

ΜΕΣΣΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ARABATZOGLOU RITA-IONELA-PETRUTA

ΚΑΡΑΜΒΑΣΗ ΑΝΘΟΥΣΑ

ΚΟΤΣΩΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΡΟΥΣΟΥ ΣΒΕΤΛΑΝΑ

ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

ΧΑΤΖΗΠΑΡΑΣΚΕΥΑ ΚΟΡΝΗΛΙΑ

ΑΝΤΩΝΑΚΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ

ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ

ΓΚΟΥΛΙΑΜΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΚΑΚΝΑΒΑΤΟΥ ΖΗΝΟΒΙΑ

ΧΡΥΣΑΦΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΜΟΥΣΕΛΙΜΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΔΟΥΚΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

ΟΘΜΑΝΙ ΣΑΜΙΡ-ΣΤΕΦΑΝΟΣ

ΣΟΥΒΑΤΖΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ

ΣΑΝΤΖΗΛΙΩΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ

ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

ΜΥΣΤΑΚΑ ΕΛΕΝΗ

Για όσους δεν εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό δεν υπάρχει κάποια κύρωση, όπως έγραψαν πρώτα τα Νέα της Λέσβου από το προηγούμενο διάστημα, καθώς ανεστάλη η πρόβλεψη για επιβολή προστίμων από την 1η Οκτωβρίου. Ωστόσο αυτό θα ισχύσει μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, καθώς από τότε θα επιβαρυνθούν με επιπλέον εισφορά 10% στη συμμετοχή τους και από το νέο έτος αυτό θα γίνει 20% αν συνεχίσουν να μην εγγράφονται στον προσωπικό γιατρό. Το Υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει ότι μέχρι να ομαλοποιηθεί το σύστημα, δεν θα υπάρξουν ποινές, ωστόσο θα υπάρχουν κίνητρα. Δηλαδή όσοι εγγράφονται θα έχουν προτεραιότητα στα ραντεβού τους και θα λάβουν και το δωρεάν πακέτο των προληπτικών εξετάσεων, κατά το πρώτο ραντεβού με τον προσωπικό γιατρό.

Όσοι εγγραφούν θα έχουν προτεραιότητα από 1ης/1/2023 κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι το Υπουργείο Υγείας προχώρησε στην ένταξη στο θεσμό του προσωπικού γιατρού – πέρα από παθολόγους και γενικούς γιατρούς – όλων των παθολογικών ειδικοτήτων και με αυτό το δεδομένο άναψε το πράσινο φως για να υποβάλουν αιτήσεις ώστε να ενταχθούν στο σύστημα γιατροί ειδικοτήτων: 

α) Αιματολογίας,

β) γαστρεντερολογίας,

γ) ενδοκρινολογίας-διαβητολογίας,

δ) καρδιολογίας,

ε) νευρολογίας,

στ) νεφρολογίας,

ζ) ρευματολογίας,

η) παθολογικής ογκολογίας,

θ) πνευμονολογίας-φυματιολογίας και

ι) φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης.

Προηγούμενο άρθρο“Μπροστά” με τον Π. Χριστόφα
Επόμενο άρθρο31 μόνιμες θέσεις!
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img