Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Ένας Μυτιληνιός πίσω από την αξιοποίηση του Τατοΐου

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

-Ο επικοινωνιολόγος, Βασίλης Κουτσαβλής, μιλάει στα «Νέα της Λέσβου» για τις προσπάθειες μέσω του Συλλόγου του οποίου είναι πρόεδρος να διασωθεί αυτό το κομμάτι της ελληνικής ιστορίας

Ο Βασίλης Κουτσαβλής από τη Φίλια της Λέσβου βρίσκεται πίσω από ένα από τα πέντε μεγάλα έργα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις προγραμματικές του δηλώσεις και εξήγγειλε και η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, για την αξιοποίηση του βασιλικού κτήματος του Τατοΐου.
Στόχος είναι, όπως ανακοινώθηκε, να αναδειχθεί το Τατόι ως ενιαία πολιτιστική οντότητα και να γίνει πόλος έλξης και των ξένων επισκεπτών της Αθήνας. Σύμφωνα με το σχέδιο που προωθείται, τα ανάκτορα θα έχουν τη χρήση μουσείου, θα αναδειχθούν τα υπόλοιπα ιστορικά κτίρια, θα ρυθμιστούν οι χρήσεις γης, ενώ θα ληφθεί μέριμνα για την προστασία του δάσους. Ένας ακόμη τρόπος αξιοποίησης του πρώην βασιλικού κτήματος, είναι η ανάπτυξη του αγροτουρισμού και η αξιοποίηση και του μικρού ξενοδοχείου για το σκοπό αυτό.
Ο Βασίλης Κουτσαβλής, Πρόεδρος του Σωματείου Φίλων Τατοΐου, είναι ο άνθρωπος που κατάφερε μετά από 11 χρόνια να «πείσει» την επίσημη πολιτεία ότι πρέπει ν’ αξιοποιηθούν τα πρώην βασιλικά ανάκτορα και ν’ αναδειχθεί ο πλούτος τους, τα μοναδικά κτίρια, τα έργα τέχνης που μεταφέρουν τον επισκέπτη σε μια άλλη εποχή.
Από τη ζωή στο ορεινό χωριό της Φίλιας, βρέθηκε μετά το Λύκειο στην Αθήνα το 1996 για να σπουδάσει με υποτροφία στο Αμερικανικό Κολέγιο. Ως αριστούχος μαθητής, πήρε την υποτροφία «Αιγαίου» που απονέμει το Κολέγιο σε μαθητές της παραμεθορίου. Σπούδασε διοίκηση Επιχειρήσεων και μάρκετινγκ και μάλιστα κατά τη διάρκεια των σπουδών του και πάλι είχε ξεχωρίσει ως ένας από τους πρώτους φοιτητές και παράλληλα με τις σπουδές του τού δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψει στο εμπορικό τμήμα της Αμερικανικής πρεσβείας. Από το 2003 δούλεψε για τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών αγώνων. Από τότε μέχρι σήμερα δουλεύει ως επικοινωνιολόγος σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες δημοσίων σχέσεων στην Αθήνα που οργανώνει συνέδρια.
Ο Βασίλης Κουτσαβλής μίλησε στα «Νέα της Λέσβου» για το πώς ξεκίνησε όλη αυτή η προσπάθεια μέχρι να φθάσουμε στο σήμερα, που ο ίδιος χαρακτηρίζει «ιστορική στιγμή» και δικαίωση των προσπαθειών του.
«Επισκέφθηκα για πρώτη φορά το Τατόι το Φεβρουάριο του 2008. Εντυπωσιάσθηκα και νομίζω ότι η αγάπη μου για αυτό, σχετίζεται με τις παραστάσεις που είχα από το νησί. Έφυγα από ένα καταπράσινο νησί με τον πλούσιο πολιτισμό, αρχοντικά, με πεύκα, πέτρινα σπίτια και όταν βρέθηκα εκεί, μαγεύτηκα. Το πρώτο που σκέφτηκα είναι ότι είναι κρίμα αυτός ο θησαυρός, που βρίσκεται στα χέρια του Ελληνικού Δημοσίου να ρημάζει και κανείς να μην τον αξιοποιεί», είπε στα «Νέα της Λέσβου».
Είχε διαβάσει το βιβλίο του ιστορικού Κώστα Σταματόπουλου, «Το Χρονικό του Τατοΐου» και αυτό ήταν που τον παρακίνησε να το επισκεφθεί. Από εκείνη την πρώτη επίσκεψη ξεκίνησε και η δική του εκστρατεία και το όνειρο ζωής για τον ίδιο να ζωντανέψει το Τατόι ξανά και να δοθεί η ευκαιρία στο ευρύ κοινό και τους επισκέπτες να γνωρίσουν τις ομορφιές του.
Αργότερα το 2010 συναντήθηκε με τον Κώστα Σταματόπουλο και αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους ιδρύοντας ένα Σωματείο που θα έχει σαν σκοπό του τη διάσωση του Τατοΐου. Δίπλα τους σε όλη αυτή την προσπάθεια και η σημερινή Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
«Είναι επίτιμο μέρος του Συλλόγου μας και έχει στηρίξει αυτή την προσπάθεια όλα τα προηγούμενα χρόνια ως Γενική Γραμματέας Πολιτισμού. Αντιπρόεδρος του Σωματείου είναι ο σπουδαίος δημοσιογράφος και αρθρογράφος της «Καθημερινής» Νίκος Βατόπουλος, ο οποίος μάλιστα θα βρεθεί το καλοκαίρι στη Μυτιλήνη για το Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου», μας λέει ο Βασίλης Κουτσαβλής. Το σωματείο έχει πάνω από 150 τακτικά μέλη και χιλιάδες φίλους. Οργανώνει ξεναγήσεις σε πολίτες, ή συλλόγους στο χώρο του Τατοΐου καθώς επίσης και εκδηλώσεις, ενώ συγκεντρώνει χορηγίες για έργα επισκευών και συντήρησης στο Τατόι. Έχει διαθέσει μάλιστα ήδη τουλάχιστον 70.000 ευρώ για το σκοπό αυτό. «Έχω ξεναγήσει και αρκετούς Μυτιληνιούς και εκπροσώπους συλλόγων Μυτιληνιών που γνωρίζουν ότι είμαι Πρόεδρος του Σωματείου και έρχονται σε επαφή μαζί μου για ξεναγήσεις», μας λέει.

Τα αρνητικά σχόλια

Ο Βασίλης Κουτσαβλής έχει ταξιδέψει σε πολλές χώρες της Ευρώπης, είναι λάτρης της ιστορίας, ενώ έχει επισκεφθεί ανάκτορα που λειτουργούν ως μουσεία σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. «Έχω ταξιδέψει σε πολλές χώρες και έχω δει ανάκτορα. Είμαι γοητευμένος με αυτό το κομμάτι της ευρωπαϊκής ιστορίας. Παντού στην Ευρώπη οι χώροι αυτοί είναι αξιοποιημένοι και επισκέψιμοι. Μόνο στην Ελλάδα, τα πρώην βασιλικά ανάκτορα, που αποτελούν μέρος της ιστορίας μας, ρημάζουν και παραμένουν αναξιοποίητα, λόγω ιδεοληψιών και ενός πολιτικού κομπλεξισμού. Οι Έλληνες πηγαίνουν για παράδειγμα στη Βιέννη και πληρώνουν για να επισκεφθούν τα Ανάκτορα όμως στην Ελλάδα, τα αφήνουν να καταστρέφονται», λέει χαρακτηριστικά στα «Νέα της Λέσβου» ο ίδιος.
Συνάμα τονίζει ότι όλη αυτή η προσπάθεια συνάντησε και αντιδράσεις και πικρόχολα σχόλια: «Θεωρούν ότι όταν κάποιος ενδιαφέρεται για την πρώην βασιλική περιουσία η οποία έχει περάσει αμετάκλητα στο Ελληνικό Δημόσιο, είναι «βασιλόφρονας» ή ότι επιδιώκουμε να επιστραφεί στην πρώην βασιλική οικογένεια. Όλα αυτά είναι πραγματικά αστεία. Είναι μέρος της ιστορίας μας το Τατόι. Εδώ υπάρχουν τάφοι βασιλιάδων, είναι θαμμένος εκεί ο παππούς του Καρόλου της Αγγλίας. Θα μπορούσε να προσελκύσει εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Υπάρχουν εδώ τρεις ρολς ροϋς, 10 βασιλικές άμαξες, 17.000 αντικείμενα τέχνης. Ένας αμύθητος πλούτος σε ένα χώρο που καταστρέφεται».
Χαρακτηρίζει ιστορική στιγμή το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε στις προγραμματικές δηλώσεις του την αξιοποίηση του Τατοΐου. Ήδη μάλιστα ο ίδιος, ως ο άνθρωπος που βρίσκεται σε συναντήσεις στα συναρμόδια Υπουργεία γνωρίζει καλύτερα απ’ τον καθένα σπιθαμή προς σπιθαμή το Τατόι.
Ο Βασίλης Κουτσαβλής τονίζει ότι η δικαίωση αυτής της πολύχρονης προσπάθειας και του οράματος μιας ομάδας πολιτών «δείχνει το πόσο μπορούν να συμβάλουν οι ενεργοί πολίτες και η κοινωνία των πολιτών για να προσφέρουν στον τόπο τους. Πιστεύω ότι η Μυτιλήνη έχει μοναδικές ομορφιές και τεράστια ιστορία που δεν έχουν αξιοποιηθεί όπως πρέπει. Ένα ανάλογο παράδειγμα είναι το «Σάρλιτζα», αυτό το εμβληματικό ξενοδοχείο που έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του. Προσωπικά μέσα από τη δουλειά μου και επειδή αγαπώ τον τόπο μου είμαι στη διάθεση οποιουδήποτε φορέα να βοηθήσω τον τόπο μου», καταλήγει.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img