H ιστορία του ούζου στη Μυτιλήνη ξεκίνησε να γράφεται από το 1800 περίπου, στα στενά σοκάκια της πόλης – στις μικρές ταβέρνες και τα καφενεία – όπου οι ταβερνιάρηδες έκαναν τις πρώτες απόπειρες να αποστάξουν σε χάλκινους άμβυκες τον γλυκάνισο, το φυτό που έβρισκαν σε αφθονία στα χωράφια της Λέσβου. Σε αυτά τα δρομάκια όπου ο αέρας μοσχοβολούσε από τα αρωματικά βότανα, πρωτογράφτηκε και η ιστορία του ούζου ΜΙΝΙ Μυτιλήνης.
Πριν από 50 χρόνια στην προκυμαία της Μυτιλήνης 17 ποτοποιοί της Λέσβου έδωσαν τα χέρια και ένωσαν τις δυνάμεις τους, δημιουργώντας την ΕΠΟΜ (Ένωση Ποτοποιών Μυτιλήνης), σε μια συλλογική προσπάθεια με κοινό όραμα: Την εξάπλωση του αγαπημένου τους ούζου σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Το ούζο ΜΙΝΙ ήταν το πρώτο δημιούργημα αυτής της συλλογικής προσπάθειας. Ήταν η αρχή μιας επιτυχημένης, σταθερά ανοδικής πορείας. Η ΕΠΟΜ είναι η συνέχεια μιας πολύχρονης παράδοσης, με συσσωρευμένη εμπειρία, τεχνική και μεράκι, η οποία με το πέρασμα των χρόνων εξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής ούζου στην Ελλάδα.
Η συνταγή του ούζου ΜΙΝΙ
Αυτό που κάνει το ούζο ΜΙΝΙ Μυτιλήνης μοναδικό, είναι οι 17 μυστικές συνταγές των δημιουργών του. Και τελικά… ο συνδυασμός τους, σε μία. Μια συνταγή, που διατηρείται αναλλοίωτη από τότε και κρύβει μέσα της όλη τη γνώση και την εμπειρία των ποτοποιών. Μία συνταγή, που δημιουργεί το πιο αγαπημένο ούζο στο νησί, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, το ούζο ΜΙΝΙ Μυτιλήνης.
Στους παραδοσιακούς χάλκινους άμβυκες του αποστακτηρίου της EΠOM, παραμένουν για ώρες το διάλυμα αλκοόλης και νερού, οι σπόροι, τα αρωματικά βότανα και τα φυτά του νησιού, μαζί με τον περίφημο γλυκάνισο Λισβορίου και τη μοναδική μαστίχα Χίου.
Το ούζο ΜΙΝΙ Μυτιλήνης έχει δικαίως χαρακτηρισθεί ως το πιο μαλακό και γλυκόπιοτο ούζο. Τίποτα δεν έχει αλλάξει στην γοητευτική διαδικασία της απόσταξης και παραγωγής, στους παραδοσιακούς χάλκινους άμβυκες. Και αυτό είναι που το κάνει να ξεχωρίζει.
Ο γλυκάνισος Λισβορίου
H Λέσβος φημίζεται για τις ιδανικές καιρικές συνθήκες που βοηθούν να αναπτυχθεί ο μοναδικός για το άρωμά του, γλυκάνισος Λισβορίου. Η ξεχωριστή «μυρουδιά» του γλυκάνισου – όπως λένε οι Λισβοριανοί – είναι και το βασικό συστατικό του ούζου ΜΙΝΙ Μυτιλήνης.
Μετά τη συγκομιδή του ξεραίνεται στον ήλιο και τρίβεται για να μείνει ο κυρίως σπόρος. Αφού ο σπόρος ξεραθεί, ξεδιαλέγεται ένας προς ένας, στο χέρι, για να ξεκινήσει η απόσταξη. Αυτήν την εργασία με το χέρι κανένα μηχάνημα δεν μπορεί να την υποκαταστήσει.
Οι άνθρωποι πίσω από την επιτυχία του ούζου ΜΙΝΙ
Αν θα έπρεπε όμως να διαλέξουμε τον σημαντικότερο παράγοντα της μακρόχρονης παράδοσης και επιτυχημένης παρουσίας του ούζου ΜΙΝΙ Μυτιλήνης στην ελληνική αγορά, αυτός είναι αναμφίβολα το μεράκι και η αγάπη των ανθρώπων σε κάθε στάδιο παραγωγής του, από τη συγκομιδή των πρώτων υλών μέχρι την τελική του συσκευασία και διάθεση προς τους καταναλωτές. Οι Μυτιληνιοί αγρότες που συλλέγουν το γλυκάνισο και όλοι οι άνθρωποι που εμπλέκονται στην παραγωγική διαδικασία αποτελούν μια οικογένεια, την οικογένεια του ούζου ΜΙΝΙ Μυτιλήνης, που φροντίζει να φτάνει πάντοτε το ίδιο, εξαιρετικής ποιότητας, μαλακό και γλυκόπιοτο ούζο στα ποτήρια μας.
Επετειακή φιάλη
Γιορτάζοντας φέτος τα 50 χρόνια του, το Ούζο ΜΙΝΙ Μυτιλήνης παρουσίασε μια νέα επετειακή φιάλη, στο Ούζο Festival τον περασμένο Ιούλιο στη Μυτιλήνη. Συνολικά φτιάχτηκαν 2.017 συλλεκτικές φιάλες, διαθέσιμες αποκλειστικά από το κατάστημα του αποστακτηρίου στη Μυτιλήνη.
Η εμφάνιση της επετειακής φιάλης είναι εμπνευσμένη από τη διαδρομή του αγαπημένου μας ούζου. Η ετικέτα συμβολίζει ένα ταξίδι στην ιστορία του Ούζου ΜΙΝΙ, μιας ιστορίας άρρηκτα συνδεδεμένης με τα χρώματα και αρώματα του ελληνικού καλοκαιριού.
Η παρουσίαση της επετειακής φιάλης πραγματοποιήθηκε στον τόπο καταγωγής του ΜΙΝΙ, την Παρασκευή 14 Ιουλίου, στην έναρξη του μοναδικού Φεστιβάλ Ούζου στη Μυτιλήνη. Εκεί, όπου πριν από 50 χρόνια η εμπειρία και η εξειδίκευση 17 οικογενειών δημιούργησαν την μοναδική, αναλλοίωτη στο χρόνο συνταγή που έμελλε να αγαπηθεί και να ταξιδέψει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.