Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

55.000 αρνιά εξήχθησαν το Πάσχα


Πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ μπήκαν στις τσέπες των κτηνοτρόφων της Λέσβου το φετινό Πάσχα, καθώς συνολικά εξήχθησαν 55.000 περίπου αρνιά και κατσίκια, συμπεριλαμβανομένης και της τοπικής κατανάλωσης, αν και ο αριθμός τους είναι μειωμένος σε σχέση με το περσινό Πάσχα και προηγούμενες χρονιές. Ωστόσο η τιμή παραγωγού ήταν σε ανέλπιστα και πρωτοφανή επίπεδα, καθώς πληρώθηκαν από 8 έως 8,50 ευρώ το κιλό. 

Αν υπολογίσουμε κατά μέσο όρο το κάθε αρνάκι και κατσικάκι που διατέθηκε προς 5 κιλά επί 8 ευρώ το κιλό, ενδεικτικά προκύπτει το ποσό των 2,2 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά τις τιμές παραγωγού, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το κέρδος των εμπόρων από την διάθεση των προϊόντων εκτός Λέσβου και στην τοπική αγορά! Οι παραπάνω αριθμοί αναφέρονται ενδεικτικά, καθώς το σύνολο των 55.000 αρνιών και κατσικιών που πέρασαν από τα σφαγεία της Λέσβου για εξαγωγές και για την τοπική κατανάλωση είναι και για τις δύο περιόδους του Πάσχα, δηλαδή και για το Πάσχα των καθολικών που φέτος εορτάστηκε στις 31 Μαρτίου, σε απόσταση από το Πάσχα των Ορθοδόξων, όταν οι τιμές των αρνιών στη Λέσβο δεν ήταν στα 8 € το κιλό, αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα. 

Σε σύγκριση με το περσινό Πάσχα έχουμε τουλάχιστον 15.000 αρνιά λιγότερα και αυτό ήταν αναμενόμενο για φέτος. Γι’ αυτό ήταν και υψηλές οι τιμές και είχε σημειωθεί και στο αναλυτικό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ των Νέων της Λέσβου η μειωμένη παραγωγή αρνιών λόγω του όψιμου Πάσχα των Ορθοδόξων και των ικανοποιητικών τιμών στο γάλα, που οδήγησαν τους κτηνοτρόφους να σφάξουν από νωρίς τα αρνιά τους για να διαθέσουν το γάλα προς πώληση και γι’ αυτό ο αριθμός των αρνιών και κατσικιών που πέρασαν από τα σφαγεία την περίοδο του Πάσχα ήταν μικρότερος σε σχέση με το Πάσχα του 2023, που εκτιμάται ότι πέρασαν από τα σφαγεία περίπου 70.000 αρνιά και κατσίκια.

Όπως σχολίασε με την ιδιότητα του συνεταιριστικού στελέχους και με οικογενειακή μεγάλη κτηνοτροφική εκμετάλλευση ο Αντιπεριφερειάρχης, Στρατής Κυρατζής, μιλώντας στα Νέα της Λέσβου «η χρονιά φέτος για τους κτηνοτρόφους ως προς τις τιμές των αρνιών και των κατσικιών ήταν πραγματικά πολύ καλή, ας μην γελιόμαστε, εγώ όμως θα συνεχίσω να επιμένω ότι οι τιμές στο γάλα είναι χαμηλότερες από αυτές που έπρεπε να δοθούν στη Λέσβο. Το γάλα έπρεπε να είχε τουλάχιστον 1,50€ το κιλό και όχι η τιμή που διαμορφώθηκε στα 1,40€ το κιλό. Σε κάθε περίπτωση αυτό που θα σας έλεγα είναι ότι οι τιμές των κτηνοτροφικών προϊόντων, υπό προϋποθέσεις, επιτρέπουν στον παραγωγό να κρατηθεί στην εκμετάλλευσή του, πρέπει όμως να ληφθούν μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, το οποίο έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια σε δυσθεώρητα ύψη και κυρίως να διευθετηθούν τα ζητήματα των βοσκοτόπων, ώστε να μπορούν οι παραγωγοί μας να εισπράττουν απρόσκοπτα τις επιδοτήσεις που δικαιούνται», είπε ο Αντιπεριφερειάρχης.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img