Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, 2022

600 +100 θέσεις Δικαστικών Αστυνόμων εκτός ΑΣΕΠ!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Μέσα στο Δεκέμβριο θα δημοσιευθεί η προκήρυξη, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας

Νέο σώμα για τη φύλαξη των δικαστηρίων και τις μεταγωγές κρατουμένων ιδρύεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και πρόκειται να προχωρήσει άμεσα η στελέχωσή του με 700 άτομα, όπως ανακοίνωσε επίσημα ο ίδιος ο Υπουργός προσδιορίζοντας μάλιστα την προκήρυξη για δημοσίευση το Δεκέμβριο. 

Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης επεξεργάζονται αυτό το διάστημα την προκήρυξη για την πρόσληψη των στελεχών που θα γίνει εκτός Πανελληνίων και ΑΣΕΠ, με γραπτό διαγωνισμό, ειδικά γι’ αυτές τις θέσεις, καθώς και αθλητικές και άλλες δοκιμασίες. 

Τις νέες προσλήψεις στη λεγόμενη Δικαστική Αστυνομία τις ανακοίνωσε ο ίδιος ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ. Όπως είπε, η προκήρυξη για την στελέχωση του νέου Σώματος θα δημοσιευθεί τον επόμενο μήνα, εξηγώντας ότι θα πρόκειται για ειδικό Σώμα που θα αναλάβει μεταξύ άλλων την ασφάλεια των δικαστηρίων και τις μεταγωγές κρατουμένων. Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, με τη δημιουργία της Δικαστικής Αστυνομίας θα αποδεσμευθούν περίπου 1.200 αστυνομικοί

Συνολικά για τη δικαστική αστυνομία αναμένεται να κατανεμηθούν 700 θέσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και στα δικαστήρια όλης της Ελλάδας.

Με τη νέα προκήρυξη θα προσληφθεί ένστολο προσωπικό (600 θέσεις), αλλά και πολιτικό (100 προσλήψεις) και η επιλογή θα γίνει με γραπτές εξετάσεις και ψυχοτεχνικά τεστ.

Όσοι επιλέξουν τον αστυνομικό κλάδο θα περάσουν επιπλέον από αθλητικές δοκιμασίες. Η διαδικασία επιλογής γίνεται χωρίς την εμπλοκή του ΑΣΕΠ. Ολόκληρη η διαδικασία (δημιουργία προκήρυξης, αιτήσεις, αποτελέσματα) θα γίνει εξ ολοκλήρου από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στην διαδικασία επιλογής μπορούν να συμμετάσχουν υποψήφιοι των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ.

Τα προσόντα (μόνο για θέσεις ενστόλων) που διασφαλίζουν τη συμμετοχή στο διαγωνισμό:

-Όριο ηλικίας: για το πολιτικό προσωπικό από 21 και πάνω, για το αστυνομικό από 21 έως 30 ετών

-Ανάστημα: για το πολιτικό προσωπικό δεν υπάρχει, για το αστυνομικό είναι πάνω από 1,70μ. για τους άνδρες και 1,63μ. για τις γυναίκες

-Γνώση χειρισμού Η/Υ: αφορά τη γνώση σε τρία απλά αντικείμενα – επεξεργασία κειμένου, υπολογιστικά φύλλα, διαδίκτυο.

-Γνώση ξένης γλώσσας: πολύ καλή γνώση (Advance) για πτυχιούχους ΑΕΙ-ΤΕΙ και καλή (Β2) για αποφοίτους Λυκείου. 

-Για όσους επιλέξουν θέσεις Πολιτικού προσωπικού δεν θα ισχύουν τα όρια ηλικίας και αναστήματος, καθώς αυτά θα αφορούν μόνο το ένστολο προσωπικό.

 

Οι εξετάσεις 

-Για το πολιτικό προσωπικό: Ψυχοτεχνικές και υγειονομικές εξετάσεις – Γραπτές εξετάσεις – Προφορικές εξετάσεις

-Για το αστυνομικό προσωπικό: Ψυχοτεχνικές και υγειονομικές εξετάσεις – Αθλητικές δοκιμασίες – Γραπτές εξετάσεις – Προφορικές εξετάσεις.

 

Οι βαθμοί

Οι βαθμοί του προσωπικού του αστυνομικού τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας καθορίζονται ιεραρχικά, ως εξής:

α) Αστυνόμος Δικαστικής Αστυνομίας

β) Αρχιφύλακας Δικαστικής Αστυνομίας

γ) Υπαρχιφύλακας Δικαστικής Αστυνομίας

δ) Φρουρός Δικαστικής Αστυνομίας.

Αξιωματικοί της Δικαστικής Αστυνομίας είναι οι Αστυνόμοι Δικαστικής Αστυνομίας. Οι Αστυνόμοι Δικαστικής Αστυνομίας ασκούν, κυρίως, καθήκοντα Προϊσταμένου του Αστυνομικού Τμήματος της Διεύθυνσης Δικαστικής Αστυνομίας, καθώς και Προϊσταμένου περιφερειακής υπηρεσίας Δικαστικής Αστυνομίας αστυνομικού τομέα.

Εισαγωγικός βαθμός του Αστυνομικού Τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας είναι ο Φρουρός Δικαστικής Αστυνομίας και καταληκτικός βαθμός είναι ο βαθμός του Αστυνόμου Δικαστικής Αστυνομίας. Για τους υπαλλήλους της κατηγορίας ΠΕ και ΤΕ εισαγωγικός βαθμός είναι αυτός του Υπαρχιφύλακα Δικαστικής Αστυνομίας. Για κατόχους μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου, εισαγωγικός βαθμός είναι αυτός του Αρχιφύλακα Δικαστικής Αστυνομίας, στον οποίο κατατάσσονται με διαπιστωτική πράξη του Διευθυντή της Δικαστικής Αστυνομίας. Η παραμονή στον κατά περίπτωση εισαγωγικό βαθμό διαρκεί υποχρεωτικά τρία τουλάχιστον συναπτά έτη, ανεξαρτήτως των τυπικών προσόντων που αποκτά ο υπάλληλος στο ενδιάμεσο διάστημα.

 


 Για το 2023 η Δημοτική Αστυνομία 

Την ίδια ώρα προχωρούν τα διαδικαστικά και για την στελέχωση της Δημοτικής Αστυνομίας για την ενίσχυση υφιστάμενων υπηρεσιών σε Δήμους της χώρας μας.

Αυτό το διάστημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς γίνεται ο σχεδιασμός για την κατανομή των θέσεων στους Δήμους της χώρας και ειδικά οι Δήμαρχοι της Λέσβου θα πρέπει να πιέσουν όσο μπορούν στην Αθήνα, αναδεικνύοντας τις ανάγκες αλλά και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας.

Συνολικά αναμένεται να κατανεμηθούν με δυο διαγωνισμούς 1.964 μόνιμες θέσεις σε αντίθεση όμως με την Δικαστική Αστυνομία, στη Δημοτική Αστυνομία οι προσλήψεις θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ.

Η προϋπόθεση για να προχωρήσει ο διαγωνισμός είναι να ψηφιστεί πρώτα από τη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για τη Δημοτική Αστυνομία, πράγμα που αναμένεται να γίνει τέλος του μήνα ή το Δεκέμβριο και να κατατεθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών. Το νομοσχέδιο θα επανακαθορίζει το ρόλο της Δημοτικής Αστυνομίας και τις αρμοδιότητες, ενώ μια από τις βασικές αλλαγές που αναμένεται να εισαγάγει είναι και το καθεστώς της μοριοδότησης των υποψηφίων για την κάλυψη των θέσεων που θα προκηρυχθούν.

Το νομοσχέδιο για τη Δημοτική Αστυνομία προβλέπει νέες αρμοδιότητες και νέο ρόλο για τους αστυνομικούς, με στόχο να βρίσκονται πιο κοντά στους πολίτες και τις τοπικές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της επικαιροποίησης και αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου του συγκεκριμένου σώματος. 

 

Τα προσόντα

Σύμφωνα με πληροφορίες, για την πρόσληψη προσωπικού στη δημοτική αστυνομία οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους και να μην έχουν υπερβεί για τους κλάδους ΤΕ, ΠΕ το 30ό έτος και για τον κλάδο ΔΕ το 26ο έτος.

Για τους άνδρες προβλέπεται να έχουν ύψος 1.70μ., για τις γυναίκες 1,67μ., ενώ στα τυπικά προσόντα θα απαιτείται η γνώση τουλάχιστον μιας εκ των γλωσσών Αγγλικής ή Γαλλικής ή Ιταλικής ή Γερμανικής ή Ισπανικής σε επίπεδο τουλάχιστον «Πολύ Καλά», η γνώση της οποίας θα πρέπει να πιστοποιείται.

Ως τυπικό προσόν συμπεριλαμβάνεται και η γνώση χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αποκλείονται από το διαγωνισμό όσοι δεν έχουν πιστοποίηση ξένης γλώσσας ή υπολογιστών.

- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img