Σάββατο, 23 Οκτωβρίου, 2021

68 μόνιμοι υπάλληλοι κατά προτεραιότητα!

  • Στο τέλος του μήνα αναμένεται η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στους Δήμους που “έσπασαν” το 2019 και προσπαθούν ακόμη να σταθούν στα πόδια τους

“Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα” για την κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών να αποδείξει ότι στηρίζει έμπρακτα το νησί μας που έχει σηκώσει πολλά βάρη τα τελευταία χρόνια. Οι δύο Δήμοι έχουν ζητήσει την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την στελέχωσή τους μετά από την διάσπαση του ενιαίου Δήμου Λέσβου και το Υπουργικό Συμβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει επί αυτών των αιτημάτων έως το τέλος του μήνα. Πρόκειται για 36 θέσεις στο Δήμο Μυτιλήνης και 32 στο Δήμο Δυτικής Λέσβου, που θα δώσουν μια μεγάλη “ανάσα” στις Υπηρεσίες σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία και φυσικά θα προσφέρουν δουλειά σε άνεργους συμπολίτες μας, οι οποίοι περιμένουν καθημερινά την δημοσίευση προκηρύξεων. 

Όπως είναι γνωστό, επί 10 χρόνια, ο ενιαίος Δήμος Λέσβου αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης, από την θητεία Βουνάτσου και στη συνέχεια ακόμη μεγαλύτερο επί δημαρχίας Γαληνού, αφού εξαιτίας της οικονομικής κρίσης απαγορεύτηκε κάθε πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ενώ παράλληλα συνταξιοδοτήθηκαν πάνω από 100 υπάλληλοι από το 2011 μέχρι σήμερα. Τα προβλήματα αυτά εντάθηκαν ακόμη περισσότερο με το σπάσιμο του Δήμου και το μοίρασμα των υπαλλήλων στη Μυτιλήνη και τη Δυτική Λέσβο. Ως εκ τούτου, η μόνη προσωρινή λύση που έχουν στα χέρια τους μέχρι σήμερα οι Δημοτικές Αρχές είναι οι προσλήψεις διμηνιτών, που όμως δεν έχουν την εμπειρία για να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες των Υπηρεσιών. 

Ο νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας που συνέταξε ο Δήμος Μυτιλήνης προβλέπει την κάλυψη 483 οργανικών θέσεων. Από αυτές σήμερα καλύπτονται μόλις οι 250, δηλαδή περίπου οι μισές και το γεγονός αυτό απαντά στις διαμαρτυρίες των πολιτών για τις υποβαθμισμένες παρεχόμενες υπηρεσίες σε όλα τα επίπεδα. Με τα παραπάνω δεδομένα και κυρίως με τις οικονομικές δυνατότητες που έχει αυτή την στιγμή ο Δήμος, η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να προχωρήσει στην πρόσληψη 36 μόνιμων υπαλλήλων με σκοπό κάθε χρόνο να “ανοίγουν” και νέες θέσεις, φθάνοντας συνολικά στην ενίσχυση των Υπηρεσιών του με τουλάχιστον επιπλέον 100 άτομα.

 

Οι θέσεις

Οι πρώτες 36 θέσεις που έχει ζητήσει από το Υπουργείο Εσωτερικών βασίζονται στις εισηγήσεις των Υπηρεσιών για τα κενά που αντιμετωπίζουν και είναι οι εξής:

– ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού – 11 θέσεις

– ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού – 2 θέσεις

ΤΕ Διοίκηση Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης – 3 θέσεις

– ΔΕ οδηγών απορριμματοφόρων – 2 θέσεις

ΥΕ εργατών καθαριότητας – 8 θέσεις

– ΠΕ Πολιτικών μηχανικών – 2 θέσεις

– ΠΕ Αρχιτέκτονα μηχανικού – 1 θέση

ΠΕ Μηχανολόγου μηχανικού – 1 θέση

– ΤΕ Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος – 1 θέση

– ΔΕ Δημοτικών Αστυνόμων – 5 θέσεις.

Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Ηρακλής Κουντουρέλλης, η τελική απόφαση θα ληφθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο στο τέλος του μήνα και η Δημοτική Αρχή έχει βάσιμες ελπίδες ότι θα εγκριθεί το σύνολο των θέσεων: «Έχουμε υποβάλει το αίτημα για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού εμπεριστατωμένα και τεκμηριωμένα βάσει των αναγκών που έχουν οι Υπηρεσίες. Σημειώνω ότι το Υπουργείο Εσωτερικών είχε δεσμευτεί για την κάλυψη κατά προτεραιότητα των κενών θέσεων στους νεοσύστατους Δήμους, δηλαδή σε αυτούς που προήλθαν μετά από την διάσπαση το 2019 και επομένως θεωρώ ότι ήρθε η ώρα για να γίνει πράξη αυτή η δέσμευση. Άλλωστε, όλοι οι υπάλληλοι, είτε μόνιμοι είτε συμβασιούχοι, πληρώνονται από τα έσοδα του Δήμου, χωρίς καμία επιπλέον επιχορήγηση από το κράτος».

 

Στο Δήμο Δυτικής Λέσβου

Την ίδια ώρα, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου έχει ζητήσει την πρόσληψη 32 μόνιμων υπαλλήλων για την κάλυψη μέρους των αναγκών των Υπηρεσιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το προσωπικό του Δήμου Δυτικής Λέσβου, στην αρχική κατανομή, τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν έσπασε ο ενιαίος Δήμος Λέσβου, ήταν 151 άτομα. Στη συνέχεια, λόγω συνταξιοδοτήσεων, μετατάξεων και θανάτων μειώθηκε στα 136 άτομα. Βάσει του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας οι οργανικές θέσεις για όλες τις Υπηρεσίες του Δήμου είναι 275, κατά συνέπεια, σήμερα λειτουργεί με μείον 139 υπαλλήλους.

 

Οι θέσεις

Πιο αναλυτικά, οι ειδικότητες των νέων μόνιμων υπαλλήλων είναι οι εξής:

-ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού – 3 θέσεις

ΠΕ Διοικητικού – 3 θέσεις

– ΠΕ Οικονομικού – 3 θέσεις

– ΠΕ Πολιτικών μηχανικών – 3 θέσεις

ΠΕ Πληροφορικής – 1 θέση

– ΠΕ Γεωτεχνικός κτηνίατρος – 1 θέση

– ΤΕ Ηλεκτρολόγος μηχανικός – 1 θέση

ΔΕ Οδηγών – 4 θέσεις

– ΔΕ Χειριστών μηχανημάτων – 2 θέσεις

– ΔΕ Διοικητικού – 1 θέση

– ΔΕ Υδραυλικός – 1 θέση

– ΥΕ εργατών καθαριότητας – 4 θέσεις

ΥΕ εργατών πρασίνου – 3 θέσεις.

Σε αυτές προστίθενται και οι δύο θέσεις ΠΕ δικηγόρων, με έμμισθη εντολή που θα προσληφθούν με ξεχωριστή προκήρυξη.