Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ελάχιστα τα κενά στα σχολεία της Λέσβου

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Λιγότερο από μία εβδομάδα έμεινε για το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς κι όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ένα από τα ερωτήματα που μας απασχολούν είναι το πόσο έτοιμα είναι τα σχολεία για να υποδεχτούν τους μαθητές και τις μαθήτριες. Λίγο πριν το πρώτο κουδούνι την ερχόμενη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, ωστόσο, τα κενά που εντοπίζονται είναι πάρα πολύ λίγα, αισθητά λιγότερα από άλλες χρονιές.

«Υπάρχουν κάποιες μικρές ελλείψεις μόνο, τις οποίες παλεύουμε να τις καλύψουμε και θεωρώ πως θα τα καταφέρουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό», αναφέρει στα «ΝΕΑ της Λέσβου» ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, Τίμος Θεοφανέλλης. Σημειώνει πως τα κενά προκύπτουν κυρίως από αναγκαστικές άδειες εκπαιδευτικών, όπως για παράδειγμα άδειες για εγκυμοσύνη ή μετά από τοκετό, παρ’ όλα αυτά οι νέες προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών και ο μεγάλος αριθμός αναπληρωτών που προστίθενται στο δυναμικό των σχολείων από την πρώτη κιόλας φάση συμβάλλουν στη διαμόρφωση αυτής της θετικής εικόνας. «Έχουμε πολύ μεγάλη πληρότητα ακόμη και σε απομακρυσμένα σχολεία, όπως στην Άγρα ή την Άντισσα, κάτι που δεν είναι καθόλου συνηθισμένο για αυτή την περίοδο», υποστηρίζει ο κ. Θεοφανέλλης.

Αντίστοιχη η εικόνα και στα Δημοτικά σχολεία, όπου παρατηρούνται ελάχιστα κενά τα οποία αναμένεται να καλυφθούν πολύ σύντομα. «Έχουμε λίγα κενά μόνο σε μεγάλα σχολεία της πόλης, όχι όμως σε σχολεία σε απομακρυσμένα χωριά, καθώς δόθηκε προτεραιότητα να καλυφθούν μικρές μονάδες, όπως τα μονοθέσια, όπου ακόμη κάθε κενό έχει σημαντική επίπτωση», αναφέρει η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, Καίτη Στρατάκη

 

Πιο καθαρό τοπίο

Την ίδια στιγμή πιο καθαρό είναι το τοπίο σχετικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που θα ισχύουν στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς. Όπως γνωρίζουμε ήδη, οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο rapid test την εβδομάδα, ενώ οι μαθητές που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να κάνουν δύο self test την εβδομάδα. Τα τεστ αυτά θα παρέχονται δωρεάν στους μαθητές, αλλά για τους εκπαιδευτικούς θα συνεπάγονται ένα εβδομαδιαίο κόστος ύψους 20 ευρώ, ενώ σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμά τους πρέπει να δηλώνεται στο self-testing.gov.gr. Φυσικά δεν είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τεστ οι μαθητές που προσέρχονται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης τελευταίου εξαμήνου.

Όσον αφορά τη χρήση μάσκας, που δεν ήταν ξεκάθαρο το πότε ακριβώς θα είναι υποχρεωμένοι οι μαθητές να τις φορούν, όπως έχει γίνει γνωστό τα πρωτόκολλα προβλέπουν τη χρήση της από όλους, σε όλους τους χώρους, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας με μόνη εξαίρεση το μάθημα της Γυμναστικής. Την ίδια στιγμή, τα τμήματα δεν θα κλείνουν με την εμφάνιση ενός ή δύο κρουσμάτων, αλλά μόνο εφόσον το 50% των μαθητών και μαθητριών βρεθεί θετικό στον COVID-19. Όλα αυτά στο πλαίσιο της γενικής προσέγγισης, που έχει να κάνει με το να διατηρηθούν τα σχολεία ανοιχτά και να μην επαναληφθούν οι δύο προηγούμενες χρονιές με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση που έφερε τόσα προβλήματα, τόσο στην εκπαιδευτική διαδικασία, όσο φυσικά και στην κοινωνικοποίηση και την ψυχολογία των παιδιών.  

 

spot_img

More articles

spot_img