Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022

8 αντιπολεμικά βιβλία με αφορμή την 28η Οκτωβρίου

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Η επερχόμενη Επέτειος του «Όχι» συνιστά μια πολύ καλή αφορμή, όχι μόνο για την ενίσχυση του αισθήματος φιλοπατρίας στα παιδιά μας, αλλά και για να τους μιλήσουμε για την ασχήμια του πολέμου και την ανάγκη της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών. Προτείνουμε λοιπόν οκτώ – γνωστά και μη – βιβλία καταξιωμένων λογοτεχνών, τα οποία έχουν ως θέμα όχι μόνο τον πόλεμο του ’40, αλλά και τον πόλεμο ως φαινόμενο. Υποσχόμαστε ότι θα συναρπάσουν όχι μόνο τα παιδιά και τους εφήβους, αλλά και τις μεγαλύτερες ηλικίες.

 

Ο μικρός στρατιώτης- Πάουλ Φέρρεπτ

Για παιδιά προσχολικής-σχολικής ηλικίας

Ο μικρός στρατιώτης, που γνώρισε τη φρίκη και τις καταστροφές του πολέμου, τις νύχτες μένει ξάγρυπνος και προσπαθεί να καταλάβει γιατί έγιναν όλα αυτά.

 

Το έπος του ’40 – Φίλιππος Μανδηλαράς

Για παιδιά νηπιαγωγείου

Οι περιπέτειες του έπους του 1940 με χαριτωμένα και απλά στιχάκια, από τον Φίλιππο Μανδηλαρά, για να εντυπώνονται εύκολα στη μνήμη των παιδιών: Στης Αλβανίας τα βουνά πολέμησε με ανδρεία, σ’ όλους απέδειξε της ψυχής του την αξία. Για την πατρίδα του ήξερε πως πολεμούσε, ενάντια σ’ έναν εχθρό που αγέρωχα κοιτούσε. Μια χιουμοριστική και πολύχρωμη εικονογράφηση από τη Ναταλία Καπατσούλια… και τις απαραίτητες πληροφορίες στο τέλος του βιβλίου για την κατανόηση των γεγονότων που ιστορούνται.

 

Όταν οι καμπάνες σταμάτησαν τον πόλεμο-Τζάνι Ροντάρι

Για παιδιά από 6 χρονών

«Του κόσμου οι μεγάλοι στρατηγοί

Να αιματοκυλήσουν βάλθηκαν τη γη

Και από το μεγάλο άχτι

Ως τις καμπάνες έριξαν στη μάχη

Μα αυτές χαρμόσυνα χτυπούσαν

Στον κόσμο την ειρήνη διαλαλούσαν».

Ένα βιβλίο που με όμορφα και απλά λόγια, μιλά τελικά για την αξία της ειρήνης.

 

Η φάλαινα που τρώει τον πόλεμο-Ευγένιος Τριβιζάς

Για παιδιά από 6 έως 8 ετών

Με τον υπέροχο λυρισμό του και τις μοναδικές παραβολές του, το παραμύθι αυτό του Ευγένιου Τριβιζά έχει γίνει πλέον κλασικό και καυτηριάζει την έννοια του πολέμου με χιούμορ, μεταφέροντας μέσα από απολαυστικά τετράστιχα τα σημαντικά του νοήματα.

 

Ο εχθρός – Ντάβιντε Καλί, Σερζ Μπλοχ

Για παιδιά από 6 έως 12 χρονών

Βρισκόμαστε σε πόλεμο. Βλέπουμε ένα τοπίο που θα μπορούσε να είναι έρημος. Μέσα στην έρημο υπάρχουν δυο τρύπες. Μέσα στις τρύπες υπάρχουν δυο στρατιώτες. Είναι εχθροί.

Η ιστορία των δύο στρατιωτών συνεισφέρει στη συνειδητοποίηση των ολέθριων επιπτώσεων του πολέμου.

 

Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου-Άλκη Ζέη

Για παιδιά ηλικίας από 12 ετών

«27 Οκτωβρίου 1940: θα τη θυμάται αυτή τη μέρα ο Πέτρος γιατί πέθανε το τριζόνι του. 

Θα τη θυμάται γιατί την επομένη ακούει τη φωνή της μητέρας του να λέει: “Σήκω… έγινε πόλεμος. Δεν ακούς τις σειρήνες;”».

Το συγκλονιστικό διήγημα της Άλκης Ζέη με το μότο «Πάντα μπροστά, για μια καινούργια ζωή» που επιβάλλεται να υπάρχει σε κάθε παιδική βιβλιοθήκη, αποτελεί ζωντανό απόσπασμα της ιστορίας μας, μέσα από τα μάτια ενός παιδιού.

 

Όταν ο ήλιος- Ζωρζ Σαρή

Για παιδιά από 10 χρονών

Η Ελλάδα μετά το θρίαμβο του Σαράντα, στην Κατοχή. Μια σκοτεινή εποχή για την ελληνική ιστορία. Μια τυραννική ζωή για τους Έλληνες που δέχτηκαν άδικα να ζήσουν κατά τις προσταγές του κατακτητή. Ο καθένας πασχίζει να βρει έναν τρόπο να επιβιώσει. Θα καταφύγει σε όλα τα μέσα, αλλά δεν θα ξεχάσει ποτέ την ελευθερία του. Θα συνεχίσει να πολεμάει γι’ αυτήν. Και μέσα σ’ αυτή τη φρίκη τα παιδιά. Η Ζωή, η ηρωίδα άγνωστη, γνωστή από το βιβλίο αυτό, θα προσπαθήσει να καταλάβει. Θα μεγαλώσει στη φρίκη της πείνας, θα ελπίσει όταν οι μεγάλοι θα πάρουν τα όπλα να αποτινάξουν το ζυγό, θα κλάψει, θα θελήσει – παιδί δεν ήταν; – να χαρεί. Γύρω της, ένας κόσμος παράξενος, σκληρός, ανάλγητος, που τρέχει να γλιτώσει, που τρέχει να βρει ένα κομμάτι ψωμί, κι αυτό συχνά μόνο στα σκουπίδια, οι εκτελέσεις, η αισιοδοξία πως όλα θα τελειώσουν. Τα μάτια της θα δουν πολλά. Θα ακούσει περισσότερα. Θα υποφέρει. Θα γνωρίσει την ελπίδα. Θα ζήσει μ’ αυτήν ώσπου να έρθει το τέλος του Κακού. Και ήρθε. Και έγινε το ξέφρενο πανηγύρι της απελευθέρωσης. Η θεά της Αθήνας, η Αθηνά, κατέβηκε κι αυτή στους δρόμους να γιορτάσει με όλο τον κόσμο. Η Ζωή είναι είκοσι χρονών! Ένας νέος κόσμος την περιβάλλει. Μια νέα ζωή την περιμένει…

            

Κόκκινη κλωστή δεμένη – Ζωρζ Σαρή

Για παιδιά από 10 χρονών

Ιστορίες από τα χρόνια της Κατοχής και της Αντίστασης: μας μιλάνε για την πεινασμένη Ζωή (την ηρωίδα του «Όταν ο ήλιος…»), που έτρωγε το φαγητό του σκύλου, για τον Αθηνόδωρο, το κουνέλι της, που δεν τον άφηνε να πεινάσει, για τα παιδιά της Αθήνας που αγωνίστηκαν για τη Λευτεριά…

- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img