Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022

800.000 ευρώ για τη Δημοτική Πινακοθήκη

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


Τα… «Χριστούγεννα» ήρθαν πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι περίμεναν ίσως στον Δήμο Μυτιλήνης, καθώς κατά την συνάντηση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, που έφτασε χθες στην πόλη, με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη, τον ενημέρωσε για τη χρηματοδότηση ύψους 800.000 ευρώ για τη Δημοτική Πινακοθήκη. Και αυτό επιπρόσθετα σε έργα που ήδη γίνονται και σε άλλα που θα ξεκινήσουν, με την κ. Μενδώνη να επαναλαμβάνει την πρόθεση της Κυβέρνησης και μέσω του Πολιτισμού να στηρίξει τη Λέσβο, και ιδιαίτερα την πρωτεύουσά της. «Η Λέσβος και ειδικά η Μυτιλήνη, έχουν υποφέρει πολλά και τη στηρίζουμε όσο μπορούμε», σημείωσε η Υπουργός.

Ενδεικτικό του όγκου πρωτοβουλιών του Υπουργείου στη Λέσβο ήταν το γεγονός πως η κ. Μενδώνη και οι συνεργάτες της έφτασαν στο Δημαρχείο, όπου ήταν προγραμματισμένη η συνάντηση με τον Δήμαρχο (παρουσία του Αντιδημάρχου Πολιτισμού Παναγιώτη Τσακύρη, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δημοσθένη Χατζηγιάννη και του ειδικού συμβούλου Τάσου Μπαλή), με αρκετή καθυστέρηση, καθώς προηγούνταν σύσκεψη στα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, όπου τέθηκαν επί τάπητος όλα τα ανοιχτά ζητήματα αρμοδιότητάς τους. Στη συνάντηση τέθηκε το ζήτημα της Δημοτικής Πινακοθήκης, με τον Δήμαρχο να αναφέρει πως έχουν σταλεί σχετικά υπομνήματα και την Υπουργό να σημειώνει πως είναι όντως ένα ζήτημα που πρέπει να διευθετηθεί, όπως ειδική αναφορά έκανε και στο Μουσείο Θεοφίλου (τόσο εσωτερικά όσο και στον περιβάλλοντα χώρο), υπενθυμίζοντας τις αντίστοιχες παρεμβάσεις στο παρακείμενο Μουσείο-Βιβλιοθήκη Τεριάντ, που έγιναν όσο η ίδια ήταν Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, όπως και τις απαραίτητες εργασίες στον Άγιο Θεράποντα πέραν εκείνων που πραγματοποιεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας, αλλά και το έργο στο Βαλιδέ Τζαμί, που έχει δημοπρατηθεί.

«Αυτή τη στιγμή στη Μυτιλήνη δίνουμε 20 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και είναι πολύ στοχευμένα όσα κάνουμε, στην πόλη κατά κύριο λόγο γιατί η πόλη έχει περάσει τις περισσότερες δυσκολίες. Είναι πράγματα που επιβάλλεται να γίνουν, όπως το Κάστρο και ο Άγιος Θεράποντας, από εκεί και πέρα μπορείτε να φροντίσετε κι εσείς για τα υπόλοιπα και εμείς όπου μπορούμε να βοηθήσουμε διαδικαστικά» ανέφερε η Υπουργός. «Ήδη έχουμε 800.000 ευρώ για την Πινακοθήκη και θα δούμε τι θα χρειαστεί και για το Μουσείο Θεοφίλου» πρόσθεσε, δίνοντας την ευχάριστη είδηση, αλλά ζητώντας τις ενέργειες του Δήμου για την ωρίμανση των έργων.

«Θέσαμε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και ευελπιστούμε πως αυτό θα συνεχιστεί και θα είμαστε σε επαφή και θα έχουμε μια ανάπτυξη στο νησί μας, οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική» ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος, μετά τη συνάντηση. 

«Θέλουμε να δούμε πώς θα ενισχύσουμε την πολιτιστική φυσιογνωμία και την σύγχρονη δημιουργία σε κάθε τόπο» σημείωσε στις δηλώσεις της η κ. Μενδώνη, δίνοντας έμφαση σε περιοχές όπως η Μυτιλήνη, που έχουν ταλαιπωρηθεί.

Μετά από τη συνάντηση η κ. Μενδώνη συναντήθηκε και με τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη. Το πρόγραμμα της Υπουργού συνεχίζεται σήμερα με αυτοψίες στο Κάστρο της Μυτιλήνης, στο Βαλιδέ Τζαμί και στον Άγιο Θεράποντα, συναντήσεις με τους Μητροπολίτες Μυτιλήνης και Μηθύμνης και τον Ταξιάρχη Βέρρο και κλείνει το απόγευμα με επίσκεψη στη Δημοτική Πινακοθήκη, αυτοψία στο Υδραγωγείο της Μόριας και επίσκεψη στο Μουσείο Θεοφίλου και στο Μουσείο-Βιβλιοθήκη Τεριάντ.

Την ίδια στιγμή βέβαια, αξίζει να σημειωθεί, όμως, πως έντονα παράπονα εκφράστηκαν από κατοίκους της Βρίσας και τον πρώην Κοινοτάρχη Στράτο Παράκοιλα, που επεσήμαναν πως 5 χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό το χωριό τους παραμένει χωρίς εκκλησία. Και αυτό καθώς το ζήτημα αποκατάστασης της εκκλησίας της Ζωοδόχου Πηγής έχει «κολλήσει» στην Υπηρεσία Αναστηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού, επομένως περίμεναν από την κ. Μενδώνη να χωρέσει στο πρόγραμμά της μια συνάντηση και γι’ αυτό το ζήτημα.

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις