Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

“Άρχισαν τα όργανα” με το νερό!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Απανωτές οι ζημιές στη Μυτιλήνη και σε πολλά χωριά του νησιού, που στερούν το βασικό αγαθό από ντόπιους και επισκέπτες
  • “Στο κόκκινο” η Θερμή, η Γέρα, ο Πολιχνίτος και ο Μόλυβος, ενώ λύθηκαν, επιτέλους, τα προβλήματα στο Πλωμάρι χάρη στη λειτουργία του φράγματος Σεδούντα

Ένα βήμα πριν από την εκ περιτροπής υδροδότηση χωριών του νησιού και δη τουριστικών οικισμών βρίσκεται η ΔΕΥΑΛ λόγω της υπερκατανάλωσης που καταγράφεται τον τελευταίο μήνα, αλλά και των σοβαρών ζημιών που παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες ημέρες και είχαν ως συνέπεια να χαθούν χιλιάδες κυβικά νερού στους δρόμους. 

Αν και υπήρχαν αυξημένα αποθέματα από τον χειμώνα, η Διοίκηση της ΔΕΥΑΛ διαπιστώνει, μπαίνοντας στον καρδιά του καλοκαιριού, ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από όλους και κυρίως από όσους χρησιμοποιούν αλόγιστα το νερό για να ποτίζουν τους μπαξέδες. «Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε εκ περιτροπής υδροδότηση συγκεκριμένων περιοχών», δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Γιώργος Φλώρος, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περιοχή της Θερμής όπου η χρήση του νερού είναι ανεξέλεγκτη για αρδευτικούς σκοπούς.

 

Απανωτές ζημιές

Ο μεγαλύτερος “πονοκέφαλος” για την Διοίκηση της ΔΕΥΑΛ στην παρούσα φάση είναι να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις ζημιές που παρουσιάζονται σε κεντρικά δίκτυα της Μυτιλήνης, όπως χθες στην περιοχή του Συνοικισμού, εξαιτίας της οποίας έμειναν χωρίς νερό σπίτια και επιχειρήσεις για αρκετές ώρες. Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα στα χωριά της Θερμής και συγκεκριμένα στα Μιστεγνά και το Μπαλτζίκι, όπου οι ανάγκες είναι αυξημένες, αλλά μια σοβαρή βλάβη που δεν έχει εντοπιστεί ακόμη στερεί το βασικό αυτό αγαθό από τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Την προηγούμενη εβδομάδα συνεργεία της ΔΕΥΑΛ κλήθηκαν να αποκαταστήσουν ζημιές που παρουσιάστηκαν στο Μόλυβο και τον Πολιχνίτο, ενώ θυμίζουμε ότι πρόσφατη είναι η βλάβη που είχε προκύψει στην Καλλονή, με συνέπεια να διψάσει η περιοχή επί μέρες. Μέσα σε όλα τα παραπάνω, έρχονται να προστεθούν και τα προβλήματα που προκαλούν στις εγκαταστάσεις οι διακοπές ρεύματος και οι αυξομειώσεις της τάσης. Τα ηλεκτρικά συστήματα αποσυντονίζονται και χρειάζονται από αρκετές ώρες έως μέρες μέχρι να αποκατασταθεί η λειτουργία τους.

 

Και υπερκατανάλωση

Τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, η κατανάλωση νερού “χτυπά κόκκινο” και αμέσως σήμανε συναγερμός στην ΔΕΥΑΛ για την αντιμετώπιση του προβλήματος με κάθε τρόπο. Σε πρώτη φάση, η Επιχείρηση προχώρησε σε συστάσεις προς τους Προέδρους των χωριών, ενώ υπάρχει έντονη ανησυχία για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών στις τουριστικές περιοχές, όπως στην Πέτρα, τον Μόλυβο, την Ερεσό και τα Βατερά. 

Στην Αγιάσο η κατάσταση χαρακτηρίζεται ελεγχόμενη επειδή τοποθετήθηκαν νέα υδρόμετρα και όλοι οι κάτοικοι πλέον πληρώνουν αυτό που τους αναλογεί, περιορίζοντας την σπατάλη που καταγραφόταν τα προηγούμενα χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για την Γέρα, ενώ το Πλωμάρι φαίνεται πως από φέτος βρήκε οριστική λύση στο πρόβλημα της υδροδότησης χάρη στην λειτουργία του φράγματος Σεδούντα, από το οποίο μεταφέρεται νερό στην κωμόπολη μέσω των δικτύων που είχαν κατασκευαστεί παλιότερα και συντηρήθηκαν πέρυσι. 

Ο εργολάβος που ανέλαβε την εκτέλεση των εργασιών για την τοποθέτηση ογκόλιθων περιμετρικά του φράγματος παρέδωσε το έργο το περασμένο καλοκαίρι, αλλά για να μπορέσει να λειτουργήσει έπρεπε να γίνει έλεγχος των δικτύων και της λιμνοδεξαμενής που είχαν κατασκευαστεί πριν από χρόνια. Η χωρητικότητα της λιμνοδεξαμενής είναι 210.000 κυβικά μέτρα νερού, δηλαδή ποσότητα ικανή να καλύψει τις ανάγκες ύδρευσης της περιοχής που υπολογίζονται στα 100.000 κυβικά, καθώς και την άρδευση των αγροτικών εκτάσεων. 

 

Εκτός κινδύνου η Μυτιλήνη

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ, η Μυτιλήνη δεν κινδυνεύει, τουλάχιστον επί του παρόντος, χάρη στο έργο αντικατάστασης μεγάλου τμήματος των παλιών δικτύων ύδρευσης όπου υπήρχαν διαρροές, που είχε εκτελεστεί παλιότερα και συνεχίζεται σήμερα με νέα εργολαβία πίσω από το Νοσοκομείο. Μπορεί το έργο αυτό να ταλαιπωρεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τους οδηγούς και τους κατοίκους των συνοικιών απ’ όπου περνάει, αλλά αποδεικνύεται “σωτήριο” ως προς την κάλυψη των αναγκών των σπιτιών και των επιχειρήσεων. Η εγκατάσταση των νέων αγωγών, συνολικού μήκους 17,5 χλμ., οδηγεί στην εξοικονόμηση χιλιάδων κυβικών νερού την μέρα που χάνονταν λόγω διαρροών στα παλιά δίκτυα. 

Όπως δήλωσε ο Γ. Φλώρος, «έχουμε παντού ζημιές τις τελευταίες ημέρες, με συνέπεια να χάνεται άδικα το νερό και να μην έχουν τα σπίτια και οι επιχειρήσεις. Οι απώλειες αυτές είναι ό,τι χειρότερο μέσα στο καλοκαίρι και προσπαθούμε να τις πιάσουμε, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Για παράδειγμα, στα Μιστεγνά υπάρχει μια μεγάλη ζημιά που δεν έχει εντοπιστεί ακόμη και στερεί το νερό από τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Θα την αποκαταστήσουμε κι αυτή, αλλά πρέπει οι πολίτες να καταλάβουν ότι πέρασαν ανεπιστρεπτί οι εποχές της αλόγιστης χρήσης και η χρήση του νερού πρέπει να γίνεται με μέτρο για να μην διψάσουμε μέχρι το τέλος του καλοκαιριού».

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img