Πάνω από 200 ετοιμόρροπα χαλάσματα!

Spread the love


  • Στα λόγια οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για χρηματοδότηση των Δήμων με σκοπό την προστασία της δημόσιας ασφάλειας, μετά από τον φονικό σεισμό στη Σάμο τον Οκτώβριο του 2020
  • 100.000 ευρώ για την κατεδάφιση 10 – 15 επικίνδυνων κτισμάτων στη Μυτιλήνη και τα χωριά

Ούτε ένα ευρώ δεν έχει λάβει ο Δήμος Μυτιλήνης, όπως και όλοι οι Δήμοι της χώρας, για την κατεδάφιση των επικίνδυνων κτισμάτων, παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης πριν 2 χρόνια για χρηματοδότηση των Δήμων γι’ αυτό τον σκοπό και με στόχο την προστασία της δημόσιας ασφάλειας. Οι υποσχέσεις είχαν δοθεί μετά από τον φονικό σεισμό στη Σάμο, τον Οκτώβριο του 2020, κατά τον οποίο έχασαν τη ζωή τους δύο νέα παιδιά επειδή τους καταπλάκωσε ετοιμόρροπο ακίνητο που βρισκόταν σε κεντρικό σημείο του νησιού και το οποίο κατέρρευσε. Η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται και στο νησί μας με κάθε σεισμό και νεροποντή, όπως αποδείχθηκε και την προηγούμενη εβδομάδα στο Πλωμάρι, όπου ευτυχώς δεν υπήρξε τραυματισμός διερχόμενου πολίτη. 

Με αφορμή αυτό το περιστατικό απευθυνθήκαμε στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Τζιμή, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης έμειναν στα λόγια, ενώ μόνο στο Δήμο Μυτιλήνης έχουν καταγραφεί πάνω από 200 επικίνδυνα κτίσματα. «Δεν έχουμε λάβει καμία χρηματοδότηση από το κράτος και αυτό πιθανώς οφείλεται στο γεγονός ότι όλα “πάγωσαν” τα τελευταία 3 χρόνια λόγω της πανδημίας. Την ίδια ώρα, κάθε χρόνο η λίστα με τα ετοιμόρροπα κτίσματα μακραίνει λόγω των φθορών από το πέρασμα του χρόνου. Εύχομαι και ελπίζω, με την βοήθεια της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας που έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα της το ζήτημα αυτό, να ξεμπλοκάρουν έστω και τώρα οι χρηματοδοτήσεις και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στον προγραμματισμό μας», τόνισε ο ίδιος.

Τα τελευταία 3 χρόνια – σύμφωνα με τον κ. Τζιμή – έχουν κατεδαφιστεί από τον Δήμο περίπου 40 εγκαταλελειμμένα ακίνητα στη Μυτιλήνη και στις υπόλοιπες Δημοτικές Ενότητες, κατά κύριο λόγο ιδιωτικά, με ιδίους πόρους του Δήμου, αφού παρά τις έγγραφες ειδοποιήσεις οι ιδιοκτήτες δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και το κόστος των εργασιών με συνέπεια να τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια ασφάλεια. Για το 2023 έχει προϋπολογιστεί το ποσό των 100.000 ευρώ, που όμως καλύπτει πολύ μικρό αριθμό ακινήτων λόγω του υψηλού κόστους των εργασιών.

“Το γράμμα του νόμου”

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι οι διαδικασίες, από την καταγραφή και τον έλεγχο αυτών των κτιρίων μέχρι την κατεδάφισή τους, είναι χρονοβόρες, αλλά και κοστοβόρες, ειδικά αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Δήμου και ιδιοκτητών για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν ή αν για κάποιο ακίνητο δεν υπάρχουν τα στοιχεία του ιδιοκτήτη. Εφόσον η Επιτροπή των μηχανικών κρίνει ότι πρέπει ένα κτίριο να επισκευαστεί ή να κατεδαφιστεί, ο ιδιοκτήτης οφείλει να αναλάβει το κόστος αυτών των εργασιών, είτε έχει σκοπό να αξιοποιήσει την περιουσία του είτε όχι. Σε διαφορετική περίπτωση, πρέπει να συνταχθεί μελέτη που θα περιλαμβάνει κάθε στάδιο του έργου, (ΦΠΑ, απρόβλεπτα κλπ.) και στη συνέχεια συνεργεία του Δήμου να εκτελέσουν τις εργασίες. Το κόστος και σ’ αυτή την περίπτωση βαρύνει τον ιδιοκτήτη και είναι πολύ μεγαλύτερο, αφού ακολουθούνται οι τιμές του ΥΠΕΧΩΔΕ για τα δημόσια έργα. 

Η δαπάνη για την κατεδάφιση εξαρτάται από την κατάσταση του κτιρίου, τα τετραγωνικά μέτρα και άλλες παραμέτρους που συνυπολογίζονται πριν εκτελεστούν οι εργασίες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μπορεί να κοστίσει σε έναν ιδιοκτήτη από 1.000 μέχρι και 10.000 ευρώ, αν ο Δήμος αναλάβει όλες τις διαδικασίες.

Οι προθεσμίες

Από την στιγμή που θα γίνει έλεγχος σε ένα ετοιμόρροπο κτίριο και ενημερωθεί ο ιδιοκτήτης για τις εργασίες που πρέπει να εκτελεστούν, τίθεται συγκεκριμένη προθεσμία για να εφαρμοστεί η απόφαση. Αν ο ιδιοκτήτης δεν αναλάβει τις υποχρεώσεις του μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα 2 – 3 μηνών, δύο είναι οι εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν βάσει της κείμενης νομοθεσίας: Είτε ο Δήμος προχωρά με αυτεπιστασία στις εργασίες που υπέδειξε η μελέτη, είτε στέλνει τον φάκελο στην Εισαγγελία για να επιληφθεί της υπόθεσης, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.

Η Δημοτική Αρχή πάντως έχει αποφασίσει να ασκήσει πιέσεις γι’ αυτό το ζήτημα σε κεντρικό επίπεδο για να προλάβει νέα δυσάρεστα γεγονότα από φυσικά και καιρικά φαινόμενα.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση