Τώρα βλέπουν το «έκτρωμα» στην καρδιά του δάσους

Μετωπική Ζαφειρίου με Βάλεση, Χιωτέλλη προειδοποιώντας με μηνύσεις
Spread the love


Η χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου βρήκε δύο διαφορετικούς κόσμους να καταλήγουν σε μία κοινή απόφαση, με την δεξιά πτέρυγα να κάνει την υπέρβαση αποδεχόμενη το κείμενο της αριστερής πλευράς, το οποίο συνυπογράφουν 15 Δημοτικοί Σύμβουλοι (στην πλειονότητά τους από το χώρο της αριστεράς). Πρόκειται για ένα κείμενο που απορρίπτει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ως τεχνικά ανεπαρκή και ετεροχρονισμένη, χαρακτηρίζει παράνομη την κατασκευή της δομής στη Βάστρια, μνημονεύοντας ότι η ακύρωσή της εξυπηρετεί το συμφέρον των κατοίκων της Λέσβου. 

Για όποιον θα απορεί διερωτώμενος «μα πώς έγινε αυτό;», η απάντηση είναι εύκολη.

Διανύουμε προεκλογική περίοδο, ενώ η απόφαση έχει καθαρά γνωμοδοτικό χαρακτήρα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να ανακόψει την κατασκευή της υπερδομής, η οποία άλλωστε βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και προς τούτο τα μεγάλα φορτηγά πάνε και έρχονται μέρα και νύχτα καθημερινές και Σαββατοκύριακα, μεταφέροντας πάνελ, οικίσκους και λοιπό εξοπλισμό. Με αυτά τα δεδομένα το Υπουργείο Μετανάστευσης έχει ήδη επιτύχει αυτό που αναφέρθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση: Έφτιαξε τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λέσβου στη θέση Βάστρια και είναι απρόβλεπτο πού μπορούν να φτάσουν ακόμα. Και η αλήθεια είναι πως αυτό που φάνηκε στη χθεσινή συνεδρίαση είναι ο προβληματισμός ακόμα και των θιασωτών της Βάστριας, που θαρρείς και αρχίζουν να βλέπουν το αγκίστρι πίσω από τα δολώματα του Υπουργού Μετανάστευσης.

Από τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Το χθεσινοβραδινό Δημοτικό Συμβούλιο δεν έφτασε μέσα από ήρεμα νερά σε αυτήν την απόφαση. Παρότι πολλές φορές κάθε πλευρά έδειξε να συμμερίζεται την άλλη, οι περισσότεροι Δημοτικοί Σύμβουλοι φάνηκε να βάζουν στην άκρη εγωισμούς και να γίνονται πιο διαλλακτικοί, ενώ αυτό που διαφάνηκε από όλες τις πλευρές είναι η ανησυχία για το μέλλον της Βάστριας, καθώς όπως αποδεικνύεται το Υπουργείο Μετανάστευσης στάθηκε ανακόλουθο μεταξύ λόγων και πράξεων.  

Όλες, μα όλες οι πλευρές μίλησαν για «έκτρωμα» αναφερόμενες στην υπερδομή, ενώ συνοψίζοντας στο τέλος της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοσθένης Χατζηγιάννης, σημείωσε με μία δόση αυτοκριτικής ότι η επιλογή της Βάστριας έγινε κάτω από πίεση για τις εξελίξεις και οι αποφάσεις ελήφθησαν σε θολά νερά. Όπως είπε, ίσως η επιλογή δεν ήταν η πιο κατάλληλη, θύμισε όμως ο ίδιος τι είχε συμβεί με την Καράβα, τι είχε συμβεί με τον Καρά-Τεπέ, με το κάψιμο της Μόριας και όταν επί 10 ημέρες η Μυτιλήνη στα Ταμπακαριά είχε παραλύσει με 25.000 αλλοδαπούς να βρίσκονται κυριολεκτικά ελεύθεροι στο δρόμο. Έπρεπε, λοιπόν, όπως εξήγησε ο πρόεδρος, να υπάρξει η πολιτική γενναιότητα και να ληφθεί μία απόφαση ώστε να οδηγηθεί σε μία κατεύθυνση το δράμα που βίωναν η Μυτιλήνη και τα περίχωρα.

Πριν από τον κ. Χατζηγιάννη είχε τοποθετηθεί ο Δήμαρχος Στρατής Κύτελης, ο οποίος υπενθύμισε το πλαίσιο που η δική του παράταξη θέτει για μεταφορά όλων των μεταναστών σε απομακρυσμένη περιοχή και σε ελεγχόμενες συνθήκες, άδειασμα και κλείσιμο του Καρά-Τεπέ για τον οποίο ανέφερε «κάποιοι μας φύτεψαν», εννοώντας την Περιφέρεια και επιστροφή – όπως είπε  – στην κανονικότητα για τον τόπο. 

«Εσείς θέλετε τους μετανάστες να είναι ελεύθεροι στην πλατεία Σαπφούς και οπουδήποτε αλλού μέσα στην πόλη, εμείς δεν το θέλουμε αυτό για τον τόπο, θέλουμε την φύλαξη των συνόρων της πατρίδας μας», είπε ο κ. Κύτελης αναφερόμενος στην αριστερή πτέρυγα του Δημοτικού Συμβουλίου. Και συνέχισε: «Όταν αναλάβαμε το Δήμο κληθήκαμε να διαχειριστούμε μία δύσκολη κατάσταση. Τηρήσαμε όμως τις δεσμεύσεις μας, κλείσαμε το ΠΙΚΠΑ παρά τις απειλές και τα τεράστια εμπόδια που προβλήθηκαν,  κλείσαμε τη δομή στο βιολογικό, ενώ όταν κάηκε το ΚΥΤ της Μόριας διεκδικήσαμε την έκταση και προχωράμε για να ανεγείρουμε συγκρότημα για σχολείο και για το πανεπιστήμιο. Εν τω μεταξύ όμως κάποιοι μας φύτεψαν τον Καρά-Τεπέ, ο οποίος θα κλείσει την ημέρα που θα λειτουργήσει η Βάστρια για μέχρι 3.000 άτομα το ανώτερο, όπως έχουμε ξεκαθαρίσει εμείς και δεν δεχόμαστε ούτε έναν παραπάνω, μακριά από την πόλη σε ελεγχόμενες συνθήκες».

Πολίτες, Κοινοτάρχες και συνδικαλιστές στα θεωρεία παρακολουθούν

Σε πολλά στάδια της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης φάνηκε ο προεκλογικός αέρας, με έντονη τη διαμάχη της πλευράς της Εριφύλης Γιαννάκα αλλά και του Παναγιώτη Βάλεση, της Εριφύλης Χιωτέλλη και του Γιώργου Κατζανού (που είναι υποψήφιοι με το συνδυασμό του Παναγιώτη Χριστόφα) με την πλευρά Κύτελη και αντίστροφα. Σε τέτοιο σημείο ώστε νηφάλια η επικεφαλής του συνδυασμού του ΚΚΕ, Νίκη Τσιριγώτη, να καλέσει και τις δύο πλευρές να λύσουν τις διαφορές τους εκτός Δημοτικού Συμβουλίου και να αφήσουν τη συνεδρίαση να συνεχιστεί. 

Βάλεσης και Γιαννάκα με τις τοποθετήσεις τους εισέπραξαν θερμό χειροκρότημα από τους λίγους παριστάμενους πολίτες στο Δημοτικό Συμβούλιο, μιλώντας για πρόθυμους που συνεργάστηκαν με τη Δημοτική Αρχή για ανταλλάγματα, κάτι που προκάλεσε την οργισμένη παρέμβαση του Γιάννη Βατού, ο οποίος ξέσπασε καταλογίζοντας απειρία στον κ. Βάλεση για αυτοδιοικητική ανεπάρκεια, λέγοντάς του ότι το μόνο που έχει κάνει τέσσερις φορές σε όλη του τη θητεία είναι να κατηγορεί τους άλλους για τη Βάστρια και τίποτα άλλο. Ομοίως και ο συνεργαζόμενος Παναγιώτης Ζαφειρίου προειδοποίησε με μηνύσεις σε έντονο ύφος, λέγοντας ότι σε τέτοια θέματα δεν δέχεται μύγα στο σπαθί του. Ουσιαστικά ήταν η στιγμή που ο Παναγιώτης Βάλεσης και η Εριφύλη Γιαννάκα δήλωναν πολιτικά δικαιωμένοι για την τροπή που έχει πάρει το ζήτημα της Βάστριας. Στο τέλος της συνεδρίασης όμως τη ρεβάνς επιχείρησε να πάρει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χατζηγιάννης, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει έγγραφο με τις υπογραφές τους να δέχονται δομή μέχρι 3.000 άτομα. Και οι δυο τους αντέδρασαν έντονα υποστηρίζοντας ότι οι υπογραφές τους μπήκαν υπό συγκεκριμένους όρους με δεύτερο κείμενό τους.

Από τις τοποθετήσεις που ξεχώρισαν στη συνεδρίαση ήταν της Εριφύλης Χιωτέλλη, που μιλώντας για λογαριασμό των 15 Δημοτικών Συμβούλων αναφέρθηκε στα τρωτά σημεία της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την πρόβλεψη τμήματος των εγκαταστάσεων σε 50 στρέμματα δασικής έκτασης, όπως και την οδική πρόσβαση, την αντιπυρική θωράκιση μέσα σε ζώνη Natura, καμία πρόβλεψη για διαχείριση πυρκαγιάς, παραπλανητικούς χάρτες που παρακάμπτουν το Καταφύγιο Άγριας Ζωής και πάνω σε θέματα πανίδας, καθώς ενώ επιβιώνουν στην περιοχή δύο είδη σπάνιων πτηνών η μελέτη αναφέρει άλλα είδη που δεν ζουν στη Λέσβο!

Η Νίκη Τσιριγώτη μίλησε για το πολιτικό ζήτημα των επιπτώσεων επαναλαμβάνοντας διαχρονικά τη θέση της για «όχι» στη μετατροπή της Λέσβου σε νησί-φυλακή και κάνοντας λόγο για έγκλημα σε βάρος της τοπικής κοινωνίας, ενώ κατηγόρησε για υποκρισία το κράτος. Ο Κώστας Αστυρακάκης ερμήνευσε την μελέτη ως μία προσπάθεια από το Υπουργείο Μετανάστευσης να νομιμοποιήσει τη Βάστρια εκ των υστέρων, υπογραμμίζοντας ότι «εδώ και 2 χρόνια προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι αυτά που γίνονται είναι παράνομα», ενώ προχώρησε ένα βήμα πιο μπροστά τονίζοντας ότι «όλοι γνωρίζουμε ποια είναι η μοίρα που επιφυλάσσουν για το νησί μας μαζί με το Μαυροβούνι και δεν είναι τυχαίο που στη Χίο δεν λειτουργεί νέα δομή, που είναι η εκλογική περιφέρεια του Υπουργού». «Καταδικάζουν τον τόπο μας», είπε ο κ. Αστυρακάκης ζητώντας να τοποθετηθεί και το Περιφερειακό Συμβούλιο. 

Ο Γιάννης Βατός σημείωσε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει ουσιαστικό ρόλο τον οποίο πρέπει να διεκδικήσει, ενώ θέλοντας να δικαιολογήσει την επιλογή της Βάστριας αναφέρθηκε σε μία σειρά άλλων επιλογών, όπως για το βιολογικό καθαρισμό της Μυτιλήνης, τις ανεμογεννήτριες στην Άντισσα και το εργοστάσιο της ΔΕΗ, όπου είχε αντιδράσει η τοπική κοινωνία. Αντίθετος στη μελέτη δήλωσε και ο Παναγιώτης Ζαφειρίου, ενώ η Εριφύλη Γιαννάκα μίλησε για τερατούργημα αποδίδοντας ευθύνη στους 16 που το 2021 υπερψήφισαν και τους κάλεσε να ζητήσουν συγγνώμη από την τοπική κοινωνία. Ο Γιώργος Κατζανός στράφηκε κατά του Γιάννη Βατού σημειώνοντας τι κάνει η πολεοδομία για τις αυθαιρεσίες της Βάστριας, για να πάρει την απάντηση από τον αντιδήμαρχο ότι δεν έχει αρμοδιότητα η πολεοδομία. Από τη μεριά του ο Παναγιώτης Ανδριώτης υπογράμμισε ότι δεν έπρεπε να αρχίσει το έργο χωρίς τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, τονίζοντας ότι το Υπουργείο Μετανάστευσης έχει κάνει τη νομοθεσία-λάστιχο κατά πως το βολεύει κάθε φορά και θέλοντας να δικαιολογήσει τότε και τη δική του ψήφο υπογράμμισε ότι εξαπατήθηκε από τις ψεύτικες υποσχέσεις. 

Καίρια ήταν και η τοποθέτηση του Στρατή Τζιμή, ο οποίος από την αρχή ξεκαθάρισε ότι είναι ανεπαρκής η Μελέτη ζητώντας να εμπλακεί και το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου για να βοηθήσει, ενώ υπογράμμισε ότι έχει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη. Από τις παρεμβάσεις που ξεχώρισαν ήταν και του Κώστα Φραγκόπουλου, ο οποίος ίσως ήταν ο μόνος που αναφέρθηκε τόσο έντονα στην ουσία ότι η χθεσινή κατόπιν εορτής αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν θα επιφέρει σοβαρές αλλαγές σε αυτό που γίνεται στη Βάστρια, ενώ κάνοντας και την αυτοκριτική του σημείωσε πως «ως τοπική αυτοδιοίκηση δεν καταφέραμε στο κορυφαίο αυτό ζήτημα να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων» προσθέτοντας ότι «το καμία δομή έγινε… Βάστρια, ώστε τώρα το Δημοτικό Συμβούλιο να σέρνεται πίσω από ειλημμένες αποφάσεις. Έχουμε ολιγωρήσει», είπε ο κύριος Φραγκόπουλος.

Επίθεση κατά της Δημοτικής Αρχής εξαπέλυσε ο Παναγιώτης Βάλεσης επισημαίνοντας ότι ο δράστης γυρνάει πάντα στον τόπο του εγκλήματος και αναφερόμενος σε Μαμάκο και Ζαφειρίου μίλησε για εγκληματική απόφαση και για τερατοδομή με εθνικές οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. «Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στη Λέσβο» είπε ο κ. Βάλεσης κατηγορώντας τη Δημοτική Αρχή ότι γνώριζε και κορόιδεψε την κοινωνία «για τα ατελείωτα λεφτά που θα έκαναν τη Μυτιλήνη Παρίσι».

Για λανθασμένη διαχείριση του ζητήματος μίλησε και ο Αντιδήμαρχος Κώστας Κουνέλλης, ενώ ο Παναγιώτης Κατσαβέλλης βλέποντας ότι το κλίμα είχε πυροδοτηθεί με αλληλοκατηγορίες και προσβλητικούς υπαινιγμούς, τόνισε ότι δεν δέχεται καμία προσβολή και τα 7 χρόνια κατά τα οποία ασχολείται με την αυτοδιοίκηση πάντα ψήφιζε με γνώμονα το συμφέρον του τόπου, καλώντας την αριστερή πτέρυγα «να ζητήσουν συγγνώμη από τους πολίτες για τα όσα τράβηξαν τις εποχές που οι μετανάστες γέμιζαν τους δρόμους και κατασκήνωναν σε πάρκα και πλατείες για να φτάσουμε στο σημείο το φετινό καλοκαίρι όλη η Ελλάδα να βουλιάξει από τον τουρισμό και η Λέσβος να μην έχει τίποτα λόγω της δυσφήμησης που υπέστη ο τόπος»

Ο Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσακύρης δεν τοποθετήθηκε, έκανε όμως μία κρίσιμη παρέμβαση καθώς πέταξε το μπαλάκι στον Πρόεδρο της Κώμης Χρήστο Τσιβγούλη, σημειώνοντας ότι στην προσφυγή για την αίτηση ακύρωσης της Περιφέρειας προβάλλεται ως εναλλακτική λύση ο Καρά- Τεπές προς το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η συνεδρίαση κατέληξε στο κείμενο των 15, το οποίο θα εμπλουτιστεί και με άλλα κείμενα της Δημοτικής Αρχής, τα οποία όμως θα είναι ξέχωρα και συμπληρωματικά στο περιεχόμενο αυτού του κειμένου, το οποίο έγινε αποδεκτό αυτούσιο.

Κυριακή, τα φορτηγά πήγαιναν και έρχονταν μεταφέροντας μεγάλα πάνελ για την πολιτεία της Βάστριας

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση