Aπό τα πιο αγαπημένα τυριά η λευκή βουβαλίσια.
Βurrata είναι το φρέσκο τυρί από την Ιταλία που σημαίνει «βουτυρωμένος». Στην ουσία πρόκειται για μοτσαρέλλα με πλούσια βουτυράτη γεύση και μαλακό, υγρό εσωτερικό, που αποτελείται από μοτσαρέλλα αναμεμειγμένη με κρέμα γάλακτος.
Πιθανότατα παρασκευάστηκε από γάλα βούβαλου για πρώτη φορά γύρω στα 1900 σε μια περιοχή στην περιφέρεια της Απουλίας.
Παράγεται όμως και από αγελαδινό γάλα.
Γνωστή σε όλη την υφήλιο, κατέχει πλέον ένα σημαντικό ρόλο στη γαστρονομία. Εμφανίζεται σε διάφορες μορφές για ζεστά και κρύα πιάτα.
Αγαπημένη μου η σαλάτα Capresse με αποκλειστικό πρωταγωνιστή τη μεγάλη ζουμερή Buffala και gueststars την τομάτα, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και τον βασιλικό.
Η μοτσαρέλλα για την Ιταλία, είναι ό,τι είναι η φέτα για την Ελλάδα. Και σαφώς σε κάθε γωνιά που υπάρχει η πίτσα υπάρχει και η μοτσαρέλλα.
Η μοτσαρέλλα παράγεται σε επτά νομούς της Κεντρικής και Νότιας Ιταλίας, αποκλειστικά: Ρώμη, Salerno, Benevento, Caserta, Nάπολη, Φροσιόνε, και Λατίνα και φυσικά η Mozzarella di Bufala Campana. Μια καλή και φρέσκια μοτσαρέλλα διατηρεί ρευστό γάλα στο εσωτερικό της, έτσι ώστε, όταν κόβεται να γεμίζει το πιάτο.
Η γνήσια μοτσαρέλλα burrata παράγεται μόνο από βουβαλίσιο γάλα.
Το βουβάλι εμφανίστηκε στην Ιταλία κατά τον 7ο αιώνα μ.Χ. Το τυρί από το γάλα βουβαλιού ξεκίνησε να παρασκευάζεται αρκετά χρόνια αργότερα. Υπάρχουν κάποιες πρώτες αναφορές σε κείμενα του 12ου αι. μέχρι και τον 18ο αι. Η μοτσαρέλλα ήταν άγνωστη ακόμα και στην Ιταλία και φτιαχνόταν μόνο τοπικά και σε πολύ μικρές ποσότητες. Από το 1850 και μετά έκανε δυναμικά την εμφάνισή της σε όλη την Ιταλία και από κει και πέρα σε όλο τον κόσμο σταδιακά.
Σερβίρεται συνήθως σε θερμοκρασία δωματίου και καλό είναι να καταναλώνεται εντός 24 ωρών.
Πώς παρασκευάζεται η μοτσαρέλλα
Η μοτσαρέλλα φτιάχνεται από μικρούς εξειδικευμένους παραγωγούς και μόνο από βουβαλίσιο γάλα.
Ζεσταίνουν το γάλα μέχρι να γίνει χλιαρό. Τότε προσθέτουν την πιτιά και το αφήνουν για 15 λεπτά μέχρι να πήξει. Το στραγγίζουν μέσα σε τουλπάνια και αφήνουν τη μάζα να σταθεί για 12 ώρες. Στη συνέχεια κόβουν κομμάτια από τη μάζα και τα περιχύνουν με καυτό νερό. Το τυρί λιώνει ελαφρά και αποκτά με αυτό τον τρόπο, την ελκυστική ελαστικότητα για την οποία είναι γνωστή η μοτσαρέλλα. Μετα γυρίζουν το τυρί με ένα μεγάλο ξύλο δουλεύοντάς το μέχρι να γίνει ένα με το καυτό νερό. Κόβουν κομμάτια από αυτό, τα κάνουν μπάλες και τα βυθίζουν στο τυρόγαλο για να κρυώσουν. Τα μεταφέρουν μετά μέσα σε μια ελαφριά άλμη για να διατηρηθούν.
Mozzare στα Ιταλικά σημαίνει τσιμπάω. Έτσι τσιμπάνε τα κομμάτια του τυριού να τα κάνουν μπάλες.
Η καλύτερη μορφή μοτσαρέλλας είναι η φρέσκια, με 23% λιπαρά. Η λαστιχένιας υφής που κυκλοφορεί στο εμπόριο, είναι συνήθως από αγελαδινό γάλα και δεν είναι μοτσαρέλλα.
Χρήσεις
Σε σαλάτες, σε πίτσες, σε ζυμαρικά, ψήνεται στη σχάρα μόνο του ή πάνω σε λαχανικά ή κρέατα. Υπέροχη η μοτσαρέλλα με τα μανιτάρια πορτομπέλο και τη μελιτζάνα.
Μια συνταγή
Αυγά με πατάτες και μοτσαρέλλα
Υλικά
- 4 μέτριες πατάτες
- 8 αυγά (2 αυγά για κάθε πατάτα)
- 8 χοντρές φέτες μοτσαρέλλα (2 για κάθε πατάτα)
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο για κάθε πατάτα
Εκτέλεση
Πλένετε και σκουπίζετε τις πατάτες. Τις αλείφετε με ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με αλάτι. Τις βάζετε στο φούρνο, στους 180οC, για 1 ώρα περίπου. Μόλις ψηθούν, τις κόβετε στη μέση και αφαιρείτε λίγο από τη σάρκα τους. Ρίχνετε μέσα το αυγό, τοποθετείτε τη μοτσαρέλλα και αλατοπιπερώνετε. Τις επιστρέφετε στο φούρνο και τις ψήνετε για άλλα 15 λεπτά μέχρι να γίνει το αυγό και να λιώσει ελαφρά η μοτσαρέλλα. Σερβίρετε με λίγο ωμό ελαιόλαδο και φρυγανισμένη μπαγκέτα.