Πληρωμές για ελαιοπαραγωγούς και κτηνοτρόφους

Ο πίνακας με τις κλάσεις των δικαιούχων αιγοπροβατοτρόφων
Spread the love


  • Τρέχει το Υπουργείο να προλάβει τις κινητοποιήσεις των αγροτών πριν επεκταθούν πανελλαδικά, με τροχοπέδη το μπάχαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Θέλοντας να προλάβει το ενδεχόμενο εκτεταμένων αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα και μάλιστα αυτό κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επισπεύδει τις πληρωμές για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που εκκρεμούν από τον προηγούμενο χρόνο, σε μία προσπάθεια να πέσει χρήμα την περίοδο που διανύουμε. Σήμερα Τετάρτη από το απόγευμα ή το αργότερο αύριο Πέμπτη και σε κάθε περίπτωση μέσα σε αυτήν την εβδομάδα, αναμένεται να πληρωθούν πρώτοι οι κτηνοτρόφοι την έκτακτη ενίσχυση που καταβάλλεται για την αγορά ζωοτροφών.  

Πρόκειται για την ενίσχυση που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την αντιστάθμιση μέρους των απωλειών από την αύξηση του κόστους των ζωοτροφών, που έχει τροφοδοτήσει κατά κύριο λόγο ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία.

 

«Καλά» τα λεφτά, αλλά….

Τα λεφτά που καταβάλλονται είναι «καλά» για τους κτηνοτρόφους καθώς ανάλογα με την κλάση στην οποία υπάγεται ο κάθε δικαιούχος ξεκινούν από 5 ευρώ το κεφάλι για κάθε παραγωγικό επιλέξιμο αιγοπρόβατο και μπορεί να φτάσουν μέχρι τα 11 ευρώ για την αιγοπροβατοτροφία, που ενδιαφέρει κατά κύριο λόγο τους κτηνοτρόφους της Λέσβου και κατανέμονται σε πανελλαδικό επίπεδο 60 εκατομμύρια ευρώ, ενώ άλλα 20 εκατομμύρια κατανέμονται στην χοιροτροφία, βοοτροφία και την πτηνοτροφία.

Βάσει των παραπάνω κατά μέσο όρο θα μπορούσε να εκτιμήσει κανείς χονδρικά 7 ευρώ το κεφάλι για κάθε επιλέξιμο αιγοπρόβατο, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι ρόδινα για όλους τους κτηνοτρόφους και αυτό καθώς έχουμε βροχή απορριπτόμενων χωρίς λόγο και αφορμή, κάτι το οποίο οφείλεται στο γενικότερο μπάχαλο που επικρατεί, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, στα συστήματα ελέγχου και τις πληρωμές από πλευράς ΟΠΕΚΕΠΕ. Είναι ενδεικτικό άλλωστε της προχειρότητας ότι στα μέσα Ιανουαρίου ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων των δικαιούχων καθώς για τη συγκεκριμένη ενίσχυση, δεδομένου ότι χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, προβλέπεται προκήρυξη του μέτρου και υποβολή αιτήσεων σε προβλεπόμενο χρόνο.  Αυτό έγινε μέσα στον Ιανουάριο κατευθείαν από τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων, δηλαδή τις εταιρείες μέσω των οποίων υποβάλλουν το ΟΣΔΕ οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι.  

Υπήρξαν όμως σοβαρά προβλήματα και αρρυθμίες, καθώς στο αρχικό εγχειρίδιο που είχε δοθεί στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων εδώ για τη Λέσβο η κτηνοτροφία φαινόταν εντατική, ενώ στο νησί μας η κτηνοτροφία είναι εκτατική, ώστε τελικά όπως-όπως να φτάσουμε στις 26 Ιανουαρίου με τη διαδικασία των υποβολών να έχει ολοκληρωθεί και να έχουμε και τους προσωρινούς πίνακες των δικαιούχων για να ανοίξει η διαδικασία των ενστάσεων. Ωστόσο η διαδικασία των ενστάσεων αντί να έχει διάρκεια 10 ημερών, όπως προβλέπεται συνήθως, διήρκεσε 5 μέρες και παρότι υποβλήθηκαν ενστάσεις από τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων για τους κτηνοτρόφους, μέχρι χθες σε τοπικό επίπεδο ένα τουλάχιστον 10% συνέχιζαν να εμφανίζονται ως απορριπτόμενοι και αυτό χωρίς να τεκμηριώνεται για ποιους λόγους.

Μέχρι χθες το βράδυ ήταν άγνωστο αν θα πληρωθούν σήμερα ή αύριο οι απορριπτόμενοι που έκαναν ενστάσεις αλλά συνεχίζουν να εμφανίζονται στο σύστημα ως απορριπτόμενοι, αν και από πλευράς Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι χθες καταβαλλόταν προσπάθεια για να βρεθούν επιπλέον κονδύλια των 80 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να μπορέσουν να πληρωθούν και οι ενστάσεις των κτηνοτρόφων.  Μέχρι αυτή τη στιγμή τίποτα δεν είναι βέβαιο και το βράδυ πλέον σήμερα ή αύριο (αν γίνουν αύριο οι πληρωμές) θα έχουμε μία εικόνα για το ποσοστό των κτηνοτρόφων που θα παραμείνουν απορριπτόμενοι και δεν θα εισπράξουν την έκτακτη ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών στην περιοχή μας.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι δικαιούχοι αιγοπροβατοτρόφοι γι’ αυτήν την ενίσχυση είναι περίπου 3.000 σε όλη τη Λέσβο, πράγμα που σημαίνει ότι αν ισχύσει ένα ποσοστό απορριπτόμενων 10% μέχρι το τέλος και δεν καλυφθούν και οι ενστάσεις, τότε θα απομείνουν 300 κτηνοτρόφοι απλήρωτοι.

Νωρίς το βράδυ με επίσημη ανακοίνωση του το Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης κάνει λόγο για συνολικό ποσό 85,9 εκατομμυρίων ευρώ που σημαίνει ότι έχουν προστεθεί 5,9 εκατομμύρια ευρώ στο σύνολο του ποσού για να καλυφθεί ένα μόνο μέρος των ενστάσεων. Ωστόσο σημειώνει ότι οι ενστάσεις θα εξεταστούν μετά τις πληρωμές πράγμα που σημαίνει ότι όσοι έχουν υποβάλει ενστάσεις μένουν σε εκκρεμότητα και αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε σε τι ποσοστό είναι αυτοί οι κτηνοτρόφοι στη Λέσβο κάτι που θα φανεί από τις πληρωμές.

Σειρά παίρνουν οι ελαιοπαραγωγοί 

Την ίδια ώρα καθυστερημένα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις αναμένεται να καταβληθεί η έκτακτη στρεμματική ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών λόγω της ακαρπίας της περιόδου 2020-2021, που εξαγγέλθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο κατά την επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά στη Λέσβο. Μέχρι τώρα οι πληρωμές δεν έγιναν γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ελέγχου στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ωστόσο πηγές των Νέων της Λέσβου στο Υπουργείο Ανάπτυξης ανέφεραν ότι στα μέσα του μήνα που διανύουμε θα έχει ολοκληρωθεί και αυτή η πληρωμή, ώστε να κλείνουν μαζί με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις τα μέτωπα από πλευράς Υπουργείου Αγροτικής  Ανάπτυξης, καθώς η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική τροχιά. 

Υπενθυμίζουμε ότι η έκτακτη στρεμματική ενίσχυση ανέρχεται περίπου σε 21 ευρώ το στρέμμα για κάθε ελαιοπαραγωγό της Λέσβου και θα εισπράξουν άπαντες οριζόντια αυτό το ποσό, είτε είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, είτε ετεροεπαγγελματίες (δηλαδή απασχολούνται κάπου αλλού και καλλιεργούν στρέμματα ελαιώνων που βρήκαν από τους προγόνους τους). Αρκεί να κάνουν δήλωση ΟΣΔΕ εισπράττοντας επιδοτήσεις και εντάσσονται αυτόματα στο σύστημα για την καταβολή της στρεμματικής ενίσχυσης λόγω της ακαρπίας.

Το συνολικό ποσό που θα πέσει στους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου ξεπερνά κατά λίγο τα 8 εκατομμύρια ευρώ και αυτά τα χρήματα, που θα καταβληθούν μέσα στον Φεβρουάριο, θα τα εισπράξουν όλοι οι δικαιούχοι ελαιοπαραγωγοί χωρίς αιτήσεις και ενστάσεις.

Αν και το αρχικό ποσό που είχε εξαγγελθεί από τον προηγούμενο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό ήταν στα 30 ευρώ το στρέμμα, και τα 21 ευρώ που τώρα θα καταβληθούν στα μέσα του μήνα είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό ποσό, το οποίο «θα ζεστάνει» τις τσέπες των ελαιοπαραγωγών σε μία περίοδο κατά την οποία και το ελαιόλαδο καταγράφει σε τοπικό επίπεδο ιστορικό ρεκόρ ως προς τις τιμές παραγωγού.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση