Ενδιαφέρουσες εξελίξεις είναι αυτές που καταγράφονται στον τομέα της αλιείας και μάλιστα σε διπλό μέτωπο, καθώς για άλλη μία φορά βρέθηκε χθες στην περιοχή μας ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Δήμητρα Σέρκο Χαρουτουνιάν, ο οποίος συμμετείχε με διπλή ιδιότητα σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία υπηρεσιακών στελεχών και των εκπροσώπων των αλιέων της περιοχής μας και από τους δύο Δήμους.
Ο κ. Χαρουτουνιάν βρέθηκε προσκεκλημένος του Αντιπεριφερειάρχη, Πανάγου Κουφέλου, προκειμένου να παρουσιάσει τις μέχρι τώρα ενέργειες που έχουν γίνει στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την Περιφέρεια για την κατάρτιση του φακέλου που θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε η σαρδέλα Καλλονής να αναγνωριστεί ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Κατά τη σύσκεψη παρουσιάστηκε το πρώτο στάδιο του έργου που έχει υλοποιηθεί μέχρι τώρα και δόθηκαν κατευθύνσεις για το επόμενο στάδιο πριν την κατάθεση του φακέλου, καθώς πρέπει να υποβάλλουν τις προτάσεις τους και οι εκπρόσωποι των αλιέων. Μάλιστα χθες διαφάνηκε μία διαφοροποίηση μεταξύ των αλιέων της Καλλονής και της Γέρας, καθώς οι ψαράδες της Γέρας επιζητούν να υπαχθεί και ο κόλπος της Γέρας μαζί με τον κόλπο Καλλονής, ώστε να είναι δύο οι κόλποι στους οποίους θα φαίνεται ότι μεγαλώνει και αποκτά τα ποιοτικά εκείνα γευστικά και άλλα χαρακτηριστικά η σαρδέλα Καλλονής. Και ως προς αυτό, η πλευρά της Δυτικής Λέσβου δεν φάνηκε και τόσο πρόθυμη για την ένταξη και των δύο κόλπων αφήνοντας να διαφανούν οι προθέσεις της για… μονοπώλιο του κόλπου Καλλονής.
Σε κάθε περίπτωση τόσο από τον κ. Χαρουτουνιάν όσο και από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κουφέλο εξηγήθηκαν διεξοδικά τα δεδομένα και οι προκλήσεις που έχει μπροστά της η τοπική αλιεία, να συνεργαστεί και να καθίσει κάτω από την ομπρέλα της Περιφέρειας, ώστε να αναδειχθεί το συντομότερο δυνατό ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης η σαρδέλα Καλλονής, η οποία μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο θα αποκτήσει υπεραξία από την οποία θα επωφεληθούν οι ίδιοι οι ψαράδες πέραν της μεταποίησης.
Όπως εξήγησε μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ο κ. Κουφέλος «η σαρδέλα Καλλονής θα είναι το πρώτο αλιευτικό προϊόν της Ελλάδας που θα ενταχθεί ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο θα θέσουμε τις βάσεις και για τη βελτίωση του εισοδήματος των αλιέων και της εμπορίας, όπως και για την αντιμετώπιση φαινομένων καπηλείας του ονομαστού αλιευτικού προϊόντος του τόπου μας, καθώς εμφανίζονται διάφορες εταιρείες να διαθέτουν σαρδέλες από οπουδήποτε αλλού, εφευρίσκοντας παρεμφερή ονόματα που παραπλανούν κατά την άποψή μας τους καταναλωτές. Ωστόσο η αναγνώριση ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ενισχύει την παρουσία του τοπικού μας προϊόντος και αυτό είναι πρώτιστο μέλημα της Περιφερειακής Αρχής του Κώστα Μουτζούρη όχι μόνο για την αλιεία, καθώς άλλα τέσσερα προϊόντα προωθούνται ως ΠΟΠ, που είναι το μέλι Ικαρίας, το άνυδρο ντοματάκι της Χίου, το φασόλι της Λήμνου και φυσικά το χρέος μας για τη μοναδική ελιά της Λέσβου, την Κολοβή, προχωρούμε τις ενέργειες για να την κατοχυρώσουμε ως ΠΟΠ» είπε ο κ. Κουφέλος, σημειώνοντας: «Θεωρώ μεγάλη μου τιμή που είχα την ευκαιρία ως Αντιπεριφερειάρχης σε συνεργασία με τα στελέχη των συναρμόδιων υπηρεσιών μας και του κ. Χαρουτουνιάν να προσφέρουμε πάνω σε αυτούς τους τομείς και τα προϊόντα, δρομολογώντας τις εξελίξεις για την κατοχύρωσή τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο προς όφελος της τοπικής παραγωγής και οικονομίας».
Οι τεχνητοί ύφαλοι
Ένα άλλο θέμα το οποίο τέθηκε προς συζήτηση κατά τη χθεσινή σύσκεψη στην Περιφέρεια υπό τον καθηγητή κ. Χαρουτουνιάν είναι η προοπτική δημιουργίας τεχνητών υφάλων στη Λέσβο και τα άλλα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, ως μία πιλοτική καταρχάς ενέργεια για την προστασία και την ενίσχυση της θαλάσσιας ζωής.
Σε αυτό το εγχείρημα εμπλέκεται μέσω του Ελληνικού Οργανισμού Δήμητρα το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ), που εδρεύει στη Νέα Πέραμο Καβάλας, μια περιοχή που είναι από τα μεγαλύτερα αλιευτικά κέντρα της χώρας μας, διαθέτοντας τον δεύτερο σε μέγεθος αλιευτικό στόλο του Βορείου Αιγαίου, μετά από αυτόν του Θερμαϊκού, δεδομένου πως η αλιευτική παραγωγή του Βορείου Αιγαίου από τον Θερμαϊκό έως τον Έβρο, ξεπερνά το 50% της συνολικής εγχώριας αλιευτικής παραγωγής. Από τις μελέτες του Ινστιτούτου προκύπτει ότι έχουμε μείωση των αλιευμάτων και προς τούτο μία σημαντική παρέμβαση για την ενίσχυση της θαλάσσιας ζωής είναι η κατασκευή τεχνητών υφάλων από ανακυκλώσιμα υλικά, που δίνουν τη δυνατότητα προστασίας και ανάπτυξης των ψαριών σε περιοχές όπου παρατηρείται μείωση. Η Περιφέρεια δηλώνει διατεθειμένη να χρηματοδοτήσει καταρχάς την κατασκευή ενός τέτοιου τεχνητού υφάλου σε θαλάσσια περιοχή που θα επιλεγεί από τους επιστήμονες στη Λέσβο και στη συνέχεια έχοντας τα πρώτα μετρήσιμα αποτελέσματα, το πρόγραμμα αυτό να επεκταθεί και στα άλλα νησιά του Βόρειου Αιγαίου.
Πάνω σε αυτήν την προοπτική έγινε χθες από τον κ. Χαρουτουνιάν με τους εκπροσώπους των αλιέων μία πρώτη συζήτηση, καθώς για να προχωρήσει το εγχείρημα θα πρέπει να εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη τους και, όπως φάνηκε, οι εκπρόσωποι του κλάδου δηλώνουν θετικοί σε κάθε ενέργεια που μπορεί να τους βοηθήσει να βελτιώσουν το εισόδημά τους παράλληλα με την ενίσχυση της θαλάσσιας ζωής.
«Η Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου όχι μόνο δεν εφησυχάζει, αλλά βλέπετε ότι εκεί που χρειάζεται είμαστε ανοιχτοί σε καινοτόμες ιδέες και προτάσεις που ενισχύουν την αειφορία και δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε έχοντας και την σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών και των εμπλεκόμενων επαγγελματιών να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε με χρηματοδότηση της Περιφέρειας παρεμβάσεις, οι οποίες θα ανασχέσουν τις συνέπειες στο εισόδημα των ψαράδων μας, είτε λόγω της κλιματικής αλλαγής ή και της μείωσης των ιχθυαποθεμάτων», είπε καταλήγοντας ο Αντιπεριφερειάρχης.