Ελπίδες για τη διάσωση του Φοινικόδασους

Το Φοινικόδασος της Παναγιούδας
Spread the love


Τις ελπίδες για διάσωση του Φοινικόδασους της Παναγιούδας από το κόκκινο σκαθάρι, έστω και στο… «και πέντε», τροφοδοτεί η προγραμματική σύμβαση που υπέγραψε ο Δήμος Μυτιλήνης με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ώστε να αναλάβει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας με τους γεωπόνους της το συντονισμό για την εφαρμογή της πιο πρόσφατης μεθόδου, που προβλέπει την προστασία των δέντρων με έγχυση ειδικού σκευάσματος μέσα στον κορμό. 

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος ποιότητας ζωής του Δήμου Μυτιλήνης, Κώστας Κουνέλλης, τήρησε τη δέσμευσή του έναντι των κατοίκων της Παναγιούδας, προχωρώντας χωρίς χρονοτριβή τις διαδικασίες για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια, ώστε να ανατεθεί εργολαβία, προϋπολογισμού 25.700 ευρώ για την προστασία των φοινικόδεντρων για ένα χρόνο.

Η νέα μέθοδος

Η προγραμματική σύμβαση περιλαμβάνει την επέμβαση συνεργείου του εργολάβου, το οποίο θα τρυπήσει έναν-έναν τους κορμούς των φοινικόδεντρων (πρόκειται για 100 δέντρα) του δάσους της Παναγιούδας και θα γίνει η “μικροέγχυση” του σκευάσματος, το οποίο προστατεύει τα δέντρα για ένα έτος χωρίς να χρειάζεται άλλη παρέμβαση. Ταυτόχρονα ο Δήμος Μυτιλήνης αναλαμβάνει να απομακρύνει τα κλαδιά, ενδεχομένως και κορμούς των δέντρων που έχουν προσβληθεί και η κατάστασή τους είναι μη αναστρέψιμη, ώστε να αφήσει καθαρό το Φοινικόδασος για να μπει μέσα ο εργολάβος και να εφαρμόσει την μέθοδο, υπό τον συντονισμό της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας, ενώ θα φυτευτούν και 15 περίπου φοινικόδεντρα μέσα στο δάσος.

Ενδιαφέρον Μουτζούρη 

Όπως εξήγησε στα Νέα της Λέσβου ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, Γιώργος Λαγουτάρης «ο Περιφερειάρχης κ. Μουτζούρης έχει δείξει ενδιαφέρον από το προηγούμενο διάστημα για την αναβάθμιση και την ανάδειξη του Φοινικόδασους της Παναγιούδας, καθώς επισκεφτήκαμε και μαζί την περιοχή. Προς τούτο γνωρίζω ότι έχουν γίνει κάποιες επαφές με τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής από τα οποία ζήτησε να τον ενημερώσουν ποια χρηματοδοτικά προγράμματα υπάρχουν ή πρόκειται να προκηρυχθούν για να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία γι’ αυτό το σκοπό. Είναι σημαντικό κατά την άποψή μας να αναδειχθεί το Φοινικόδασος της Παναγιούδας, πρωτίστως όμως θα πρέπει να θωρακίσουμε τα δέντρα που έχουν προσβληθεί από το κόκκινο σκαθάρι.  Η προσβολή στο Φοινικόδασος είναι εκτεταμένη και γι’ αυτό δεν υπάρχει ούτε μέρα για χάσιμο. Τα συνεργεία της εταιρείας που εφαρμόζει αυτή τη μέθοδο θα κάνουν τη μικροέγχυση και ο Δήμος θα απομακρύνει τα ξερά κλαδιά και κορμούς, αν χρειαστεί, αφήνοντας καθαρό το πεδίο. Στη συνέχεια θα φυτέψουμε 15 περίπου φοίνικες και θα περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα. Αυτό θα γίνει μία φορά και ελπίζουμε να δούμε την αναστροφή του κλίματος στο Φοινικόδασος», είπε ο προϊστάμενος.

Σύμφωνα με τον κ. Λαγουτάρη «η μέθοδος της μικροέγχυσης είναι η τελευταία μέθοδος που εφαρμόζεται ήδη και με ικανοποιητικά αποτελέσματα σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και ελπίζουμε να επιτύχει και στη Λέσβο».

Από τις προσβολές των δέντρων

Η μέχρι τώρα εμπειρία

Η μέχρι τώρα εμπειρία από τη δράση του κόκκινου σκαθαριού στη Λέσβο δείχνει ότι αφήνει αλώβητους τους φοίνικες το είδος washingtonia robusta, δηλαδή το είδος των δέντρων που παρατηρεί κανείς στην περιοχή της Νεάπολης πριν τη διασταύρωση για Πληγώνι από Μυτιλήνη. Αυτό το είδος των φοινικόδεντρων δεν προσβάλλεται από το κόκκινο σκαθάρι, το οποίο προσβάλλει και καταστρέφει το είδος του Κανάριου φοίνικα, καθώς έχει χαθεί μεγάλος αριθμός δέντρων μέχρι τώρα τόσο σε δημόσιους κοινόχρηστους χώρους, όσο και σε αυλές αρχοντικών και άλλων κατοικιών.  

Ο Κανάριος φοίνικας είναι ο περισσότερο διαδεδομένος στη Λέσβο, καθώς λόγω των μεγάλων κλαδιών του αποτελούσε εδώ και δεκαετίες βασική επιλογή για όσους ήθελαν να φυτέψουν φοίνικες.  Αυτό ήταν το είδος που μετέφερε από την Αίγυπτο φυτεύοντας τα πρώτα 25 δέντρα ο Άγγλος διπλωμάτης Atkinson, ενώ τα υπόλοιπα 100 είναι αυτοφυή στο σύνολό τους και αποτελούν την συνέχεια των 12 δέντρων που είχαν φυτευτεί στα τέλη του 19ου αιώνα από τον Atkinson. Είναι, δε, πιθανό σε κάποια αρχοντικά της Μυτιλήνης οι Κανάριοι φοίνικες να προέρχονται από το Φοινικόδασος της Παναγιούδας, το οποίο αποτελούσε φυσικό φυτώριο των φοινικόδεντρων αυτού του είδους από το 1900 και μετά.

Από την εμπειρία με το κόκκινο σκαθάρι στη Λέσβο φαίνεται ότι ο φοίνικας του είδους washingtonia robusta είναι εκείνος που αντέχει, τέτοια όμως είναι τα λιγότερα φοινικόδεντρα στη Λέσβο και στο Φοινικόδασος της Παναγιούδας είναι φυτεμένα 1-2, προφανώς από παρεμβάσεις που έγιναν εκ των υστέρων.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση