- Πώς προτείνει ο Γεραγώτης καθηγητής, με τη συνεργασία όλων των φορέων, να προωθηθεί το ελαιόλαδο της Λέσβου
- Χλιαρά αντιδρά ο Περιφερειάρχης, ενώ διίστανται οι απόψεις και στους κόλπους των ελαιοτριβέων
Ένα μεγάλο στοίχημα-πρόταση του Γεραγώτη καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Νίκου Θωμαΐδη, για την δημιουργία στη Λέσβο Ινστιτούτου Προώθησης του ελαιολάδου έχει αρχίσει να μελετά, σε αρχικό ακόμα στάδιο, η Περιφέρεια, παρότι ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, μέχρι τώρα έχει φανεί αρκετά δύσπιστος στα όσα του έχει κληροδοτήσει η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή στον τομέα της έρευνας για το ελαιόλαδο.
Ο καθηγητής κ. Θωμαΐδης είναι αυτός που έκανε την ολοκληρωμένη μελέτη για το ελαιόλαδο και την Κολοβή, που αποτελεί την ποικιλία ελιάς που διαθέτει μόνο η Λέσβος, όπως και για τα υποπροϊόντα της ελιάς, χαρτογραφώντας και το περιεχόμενο του ελαιολάδου του νησιού μας σε πολυφαινόλες. Μία μελέτη η οποία αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία μπορεί να κινηθεί και να σταθεί το ελαιόλαδο της περιοχής μας έναντι των προκλήσεων σε διεθνές επίπεδο, καθώς θα μπουν αρκετά πράγματα σε σειρά και θα εξαχθούν και συμπεράσματα και προτάσεις για το πώς θα πρέπει να γίνεται η καλλιέργεια και η συγκομιδή, με στόχο την παραγωγή της βέλτιστης ποιότητας ελαιολάδου.
Η δυσπιστία αυτή του κ. Μουτζούρη έναντι όλων αυτών των μελετών που έχουν γίνει γύρω από το ελαιόλαδο έχει ως αποτέλεσμα την πολύ «χαμηλή πτήση» που κάνει η μελέτη Θωμαΐδη ως προς την προβολή της, καθώς το περιεχόμενό της είναι σχεδόν άγνωστο στον αγροτικό πληθυσμό του τόπου και τη μεταποίηση και ουδέποτε μέχρι τώρα οι εμπλεκόμενοι κάθισαν γύρω από το ίδιο τραπέζι να συζητήσουν αυτά τα συμπεράσματα και πώς θα τα περάσουν στην αγροτική παραγωγή. Πολύ δε περισσότερο είναι άγνωστο στον αγροτικό πληθυσμό του νησιού μας ότι στις εγκαταστάσεις του παλιού Σταθμού Γεωργικής Έρευνας στο Κάτω Τρίτος λειτουργεί, εκτός από το εργαστήριο ελαιολάδου που δημιουργήθηκε επί Νομαρχίας Βογιατζή, και εργαστήριο υπό την ευθύνη του κ. Θωμαΐδη, το οποίο χρηματοδοτήθηκε αδρά από το ίδιο πρόγραμμα!
Κατά τα άλλα ο κ. Θωμαΐδης βραβεύτηκε εδώ και 10 ημέρες και συγκεκριμένα την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου στην έκθεση Τροφίμων και Ποτών Detrop, την οποία διοργάνωσε η ΔΕΘ – Helexpo και φέτος ήταν ένα σημαντικό γεγονός, καθώς το ελαιόλαδο είχε την τιμητική του δεδομένου πως γίνονται προσπάθειες ώστε το 2024, που είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι, να καταφέρει η χώρα μας να αναδείξει ως ολυμπιακά προϊόντα, σε μια ολυμπιακή χρονιά, το λάδι και την ελιά, που αποτελούν εθνικά προϊόντα της Ελλάδας.
Ο κ. Θωμαΐδης τιμήθηκε από τη Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου και Ελιάς Φίλαιος με το βραβείο Olive Oil Trophy λόγω της συνεχούς προσφοράς του στην ανάδειξη της εξαιρετικής ποιότητας του ελληνικού ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς με τις προηγμένες τεχνολογίες ανάλυσης. Μάλιστα το βραβείο απένειμε στον κ. Θωμαΐδη ο Αντιπεριφερειάρχης Πανάγος Κουφέλος, που έδωσε το παρών στην έκθεση και τιμήθηκε και ο ίδιος για την προσφορά του στον αγροτικό τομέα από τη λέσχη Φίλαιος.
Η πρόταση Θωμαΐδη
Ο Γεραγώτης καθηγητής έχει ήδη παρουσιάσει στην Περιφέρεια μία πλήρη πρόταση για την ίδρυση Ινστιτούτου προώθησης ελαιολάδου στη Λέσβο, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και θα είναι στελεχωμένο με τις τεχνολογίες και τα μέσα, καθώς και το έμψυχο δυναμικό, ώστε να ασχολείται με την προώθηση του ελαιολάδου εφαρμόζοντας τους κανόνες του σύγχρονου μάρκετινγκ. Με απλά λόγια θα είναι ένα εργαλείο προώθησης του λεσβιακού ελαιολάδου κι ανάδειξης του προϊόντος μας έχοντας στην αιχμή του δόρατος την ποιότητα και την αυθεντικότητα. Ένα τέτοιο Ινστιτούτο θα ανοίξει νέους δρόμους για την προώθηση του τυποποιημένου ελαιολάδου. Δηλαδή θα στοχεύει στη μείωση της ψαλίδας των εξαγωγών του χύμα υπέρ του τυποποιημένου αλλάζοντας τους μέχρι τώρα συσχετισμούς. Μέσα από έναν τέτοιο φορέα ουσιαστικά θα βρίσκουν σύμμαχο όσοι ασχολούνται με την τυποποίηση του ελαιολάδου ή θέλουν να ασχοληθούν και το Ινστιτούτο θα είναι ένα κίνητρο για να μπουν περισσότεροι στην τυποποίηση, έστω και ως μικροί τυποποιητές αρχικά, καθώς θα έχουν καθοδήγηση και δεν θα πορεύονται μόνοι τους.
Όπως εξήγησε στα Νέα της Λέσβου ο καθηγητής «σε ένα τέτοιο Ινστιτούτο θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς με το ελαιόλαδο. Θα δημιουργηθεί δηλαδή ένας ισχυρός πόλος για την προώθηση του προϊόντος από τη Λέσβο με μία ενιαία στρατηγική και με σύγχρονους όρους και εργαλεία προώθησης και όχι να λειτουργεί ο καθένας αποσπασματικά. Πιστεύω ότι μία τέτοια προσπάθεια αξίζει να την κάνουμε για το ελαιόλαδο του τόπου μας. Υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία για να εξασφαλιστεί η λειτουργία του. Από κει και πέρα χρειάζεται ενδιαφέρον από τους τοπικούς φορείς για να προχωρήσουμε και σε ό,τι με αφορά έχω φτάσει και μέχρι την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας».
Οι ελαιοτριβείς
Ζητήσαμε την άποψη του προέδρου του Συνδέσμου Ελαιοτριβείων Λέσβου, Γιώργου Κατζανού, ο οποίος αντέδρασε θετικά λέγοντας πως «όχι μόνο είμαι θετικός, αλλά η θέση μου είναι υπέρ της συγκρότησης ισχυρών ομάδων-σχημάτων-εταιρειών ή πόλων, καθώς η παγκοσμιοποίηση με τους όρους της οποίας καλώς ή κακώς είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε στην αγορά ευνοεί τα μεγάλα και ισχυρά σχήματα. Θα σας έλεγα μάλιστα ότι ακούω με συγκίνηση την πρόταση του κ. Θωμαΐδη για την οποία εσείς με ενημερώνετε, δεν το έχω ξανακούσει αυτό μέχρι τώρα από αλλού και μου θυμίζει πριν από 20 χρόνια την πρόταση που είχα κάνει εγώ, να συγκροτήσουμε στη Λέσβο μία Επιτροπή που να ασχολείται με τα ζητήματα του ελαιολάδου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Φυσικά εμένα δεν με άκουσαν καθώς ζούμε και σε μία περιοχή που κάποιοι κοιτάζουν τα ατομικά τους συμφέροντα. Ελπίζω όμως να εισακουστεί ο κ. Θωμαΐδης, που είναι ένας επιστήμονας, γέννημα-θρέμμα της Λέσβου, τον οποίο συμβουλεύονται οι κρατικοί φορείς και τα Υπουργεία και μπορεί πιστεύω να μας βοηθήσει για το ελαιόλαδο, αν τον αξιοποιήσουμε».
Σε αντίθεση με τον κ. Κατζανό επιφυλακτικός φάνηκε ο συγχωριανός εκ Πλωμαρίου του Περιφερειάρχη, ο Κώστας Πρωτούλης, που είναι πρωτοπόρος στα βραβεία ποιότητας για το ελαιόλαδο και την προώθηση του τυποποιημένου ως ιδιώτης με το προϊόν Aegean gold. Όπως είπε στην εφημερίδα μας «θεωρώ πως για να φτάσουμε στο «Ω» θα πρέπει να ξεκινήσουμε από το «α» και υπ’ αυτήν την έννοια θα σας έλεγα ότι ένα Ινστιτούτο που θα προωθεί το ελαιόλαδο της Λέσβου βάσει της ποιότητάς του θα πρέπει να έχει και άλλους υποστηρικτικούς μηχανισμούς, καθώς δεν δραστηριοποιείται σε περιοχές, όπως η Κρήτη, όπου η μεγαλύτερη ποσότητα του παραγόμενου προϊόντος είναι έξτρα παρθένα ελαιόλαδα. Εδώ στη Λέσβο ισχύει το αντίθετο και φέτος για παράδειγμα έχουμε μία κακή χρονιά από πλευράς ποιότητας, πράγμα που σημαίνει ότι οι μεγαλύτερες ποσότητες ελαιολάδου που παρήχθησαν θα εξαχθούν, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Υπ’ αυτήν την έννοια θα σας έλεγα ότι η Λέσβος πράγματι χρειάζεται ένα Ινστιτούτο για το ελαιόλαδο, αλλά που δεν θα ασχολείται μόνο με την προώθηση, θα ξεκινά από τη βάση προσπαθώντας μέσα από την ενημέρωση και την επιστημονική καθοδήγηση να αλλάξει τις νοοτροπίες στην καλλιέργεια της ελιάς, ώστε να παράγουμε σε μεγαλύτερα ποσοστά ποιοτικό ελαιόλαδο και προκειμένου να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει ο ίδιος φορέας να ασχολείται και με τη βελτίωση της δακοκτονίας και τα άλλα θέματα, ώστε να μην έχουμε τα προβλήματα που έχουμε κάθε χρόνο. Ένας τέτοιος φορέας είτε λέγεται Ινστιτούτο, είτε οτιδήποτε άλλο που θα ξεκινά από την παραγωγή και θα φτάνει μέχρι την προώθηση της τυποποίησης πιστεύω ότι θα βοηθήσει τον τόπο», είπε καταλήγοντας ο κ. Πρωτούλης διευρύνοντας ουσιαστικά την πρόταση του κ. Θωμαΐδη.
Η Περιφέρεια
Ο Αντιπεριφερειάρχης, Πανάγος Κουφέλος, έχοντας να διαχειριστεί μία σειρά από ζητήματα του αγροτικού τομέα τα οποία προωθούνται για την αλιεία, την κτηνοτροφία και τη φυτική παραγωγή έχει ενημερωθεί για την πρόταση του κ. Θωμαΐδη, κάνοντας μία πρώτη κίνηση και περιμένοντας το αποτέλεσμα. Όπως εξήγησε ο ίδιος μιλώντας στα Νέα της Λέσβου: «Έχω ζητήσει από τον πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Δήμητρα, Σέρκο Χαρουτουνιάν, με τον οποίο έχουμε άριστη συνεργασία να μας παραχωρήσει το κτίριο του παλιού Σταθμού Γεωργικής Έρευνας του Κάτω Τρίτους, ώστε να το αξιοποιήσουμε για την αγροτική παραγωγή. Όπως γνωρίζετε, στο ισόγειο του κτιρίου λειτουργεί το εργαστήριο ελαιολάδου, ωστόσο στον πρώτο όροφο είναι σε κακή κατάσταση το ακίνητο. Αν εκχωρηθεί στην Περιφέρεια το κτίριο μπορούμε να το ανακαινίσουμε και να στεγάσουμε σε αυτόν τον χώρο το Ινστιτούτο, καθώς έχουμε το ερευνητικό εργαστήριο και όπως γνωρίζετε από τα προηγούμενα χρόνια έχουμε φυτέψει και διάφορες ποικιλίες ελιάς στο αγρόκτημα που το περιβάλλει για να δούμε ποιες από αυτές ευδοκιμούν καλύτερα στη Λέσβο και ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν». Συνεχίζοντας ο Αντιπεριφερειάρχης εξήγησε ότι το κτίριο ανήκει στο Γεωργικό Ταμείο από το οποίο περιμένει απάντηση για τη χρήση του.
Από τα παραπάνω φαίνεται ότι ο κ. Κουφέλος κάνει κάποιες κινήσεις σε πολύ αρχικό στάδιο στην κατεύθυνση να εξασφαλιστεί ένας χώρος, αν και θα είναι λάθος τακτική να χαθεί χρόνος περιμένοντας το Γεωργικό Ταμείο να απαντήσει αν το εκχωρεί, καθώς ένα Ινστιτούτο θα μπορούσε να στεγαστεί οπουδήποτε από τη στιγμή που μία τέτοια πρόταση θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και θα χρηματοδοτηθεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Ο κ. Θωμαΐδης εξήγησε στα Νέα της Λέσβου ότι «υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία, αρκεί να μπει ένας φορέας μπροστά για να πάρει σάρκα και οστά. Θεωρώ ότι ένα τέτοιο Ινστιτούτο μπορεί να λειτουργήσει από την Περιφέρεια με τη συμμετοχή όλων των άλλων φορέων που εμπλέκονται με το ελαιόλαδο και θα είναι η πρώτη φορά, μέσα από έναν τέτοιο μηχανισμό, που θα τεθούν συλλογικά τα θέματα της προώθησης του ελαιολάδου, ώστε συντονισμένα και μέσα από τις μεθόδους που δίνει το σύγχρονο μάρκετινγκ να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και την αυθεντικότητα του λεσβιακού ελαιολάδου και να ανοίξουμε δρόμους για την προώθησή του».