- Ποιες είναι οι διαπιστώσεις από την δεκάμηνη λειτουργία του μαστογράφου στη μονάδα της Επάνω Σκάλας όπου εξετάζονται γυναίκες, που υπό άλλες συνθήκες ίσως δεν θα είχαν κάνει στη ζωή τους μαστογραφία
Το να διαπιστώνει κανείς ότι στην εποχή της πληροφορίας (αν όχι και του καταιγισμού της πληροφορίας!) υπάρχουν γυναίκες που στα 50 ή 60 τους χρόνια βλέπουν για πρώτη φορά μαστογράφο ή δεν θεωρούν τη μαστογραφία ως μία βασική εξέταση, ως ασπίδα υγείας, αυτό είναι πραγματικά δύσκολο να το δεχτεί. Κι όμως σε περιοχές, όπως η Λέσβος, με πολλές γυναίκες να ασχολούνται στα χωριά με την ανατροφή των παιδιών ή και με τις αγροτικές εργασίες και ιδιαίτερα στα πιο απομακρυσμένα χωριά λόγω της απόστασης από το κέντρο που είναι η Μυτιλήνη, η μαστογραφία δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Κατά παράδοξο τρόπο αυτό ισχύει και για γυναίκες της Μυτιλήνης είτε γιατί μπαίνουν σε μεγάλη αναμονή για να υποβληθούν σε μαστογραφία στο ΕΣΥ ή ενδεχομένως γιατί δεν περισσεύουν τα χρήματα που απαιτούνται για να πληρώσουν για μαστογραφία στον ιδιωτικό τομέα, μιας και κανένα ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο δεν είναι στη Λέσβο συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ για μαστογραφίες.
Κάπως έτσι σήμερα 8 Μαρτίου, μία μέρα αφιερωμένη στη γυναίκα, συνεχίζει να παραμένει ζητούμενο για περιοχές όπως το νησί μας, αν η περιβόητη εθνική καμπάνια για την πρόληψη καρκίνου του μαστού έχει να προσφέρει κάτι επιπλέον ή αν παραμένει κενό γράμμα.
Μαστογράφοι με… δύο και με ένα πόδι
1.890 μαστογραφίες έχουν γίνει από το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης σε λιγότερο από ένα χρόνο, καθώς από τον περασμένο Μάιο όταν ουσιαστικά τέθηκε σε προγραμματισμό ραντεβού ο μαστογράφος της μονάδας της Επάνω Σκάλας μέχρι και τα μέσα του Φεβρουαρίου είχε καταγραφεί αυτό το αποτέλεσμα. Από τον παραπάνω αριθμό χονδρικά προκύπτουν περίπου 10 μαστογραφίες κάθε μέρα και εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης είναι η μοναδική μονάδα του ΕΣΥ στη Λέσβο όπου διενεργούνται καθημερινά μαστογραφίες!
Στο νοσοκομείο γίνονται μαστογραφίες δύο φορές την εβδομάδα (γι’ αυτό υπάρχει αναμονή παρότι τους τελευταίους μήνες οι χρόνοι συντομεύονται σε σχέση με το παρελθόν όπου χρειαζόταν μία γυναίκα να περιμένει για πολύ μεγάλο διάστημα), ενώ κανένα διαγνωστικό κέντρο του ιδιωτικού τομέα στη Λέσβο δεν είναι συμβεβλημένο για δωρεάν μαστογραφίες με τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό σημαίνει πως όσες γυναίκες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τα 90 ευρώ για μαστογραφία θα πρέπει να περιμένουν για ραντεβού στο νοσοκομείο ή να απευθυνθούν στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης.
Προκαλεί μάλιστα εντύπωση η πολυδιαφημισμένη για τις γυναίκες «Εθνική καμπάνια πρόληψης καρκίνου του μαστού» για την οποία λαμβάνουν sms στα κινητά τους τηλέφωνα, όπου παροτρύνονται να κλείσουν το ραντεβού τους για δωρεάν μαστογραφία. Μόνο που στη Λέσβο από αυτή την καμπάνια δεν αλλάζει απολύτως τίποτα, καθώς μόνο στο Βοστάνειο και στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης γίνονται δωρεάν αυτές οι εξετάσεις.
Βλέπουν για πρώτη φορά μαστογράφο
Τον περασμένο Σεπτέμβριο με κινητή ακτινολογική μονάδα δόθηκε η δυνατότητα σε γυναίκες χωριών, όπως ο Πολιχνίτος και η Άντισσα, για δωρεάν μαστογραφίες από κλιμάκιο του Ομίλου της Ευρωκλινικής με την υποστήριξη της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Μέσα από αυτήν την περιοδεία τους γιατροί και το λοιπό προσωπικό των Αθηνών είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τις γυναίκες της υπαίθρου της περιοχής μας, διαπιστώνοντας ότι αρκετές από αυτές δεν κάνουν μαστογραφία γιατί δεν έχουν ενημερωθεί επαρκώς για την αναγκαιότητα αυτής της εξέτασης, μια και θα πρέπει να προγραμματίσουν ένα ημερήσιο πήγαινε-έλα για να κατέβουν στη Μυτιλήνη και να την κάνουν, ιδιαίτερα από τα πιο απομακρυσμένα χωριά, όπως η Δυτική Λέσβος. Κάπως έτσι η μαστογραφία αναβάλλεται για τον επόμενο και το μεθεπόμενο μήνα, για τον επόμενο χρόνο!
Αυτό ακριβώς το ακούσαμε χθες να μας λέει και η Συντονίστρια γιατρός του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης, Ελεονώρα Μανιάτη. Όπως τόνισε στα Νέα της Λέσβου «μέσα στις 1.890 μαστογραφίες που έχουμε κάνει από τον περασμένο Μάιο μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου δεν είναι λίγες οι γυναίκες που είδαν για πρώτη φορά μαστογράφο στη ζωή τους στη μονάδα μας, δηλαδή δεν είχαν ξανακάνει μαστογραφία παρότι η ηλικία τους το επέβαλε.
Έρχονται εδώ για άλλες εξετάσεις και αναλύσεις και όταν τις ενημερώνουμε ότι μπορούμε να τις προγραμματίσουμε για να κάνουν άμεσα μαστογραφία ανταποκρίνονται λέγοντάς μας ότι δεν έχουν κάνει άλλη φορά», είπε η κυρία Μανιάτη. Και συνέχισε: «Ο αριθμός των μαστογραφιών που έχουμε κάνει μέχρι τώρα είναι σημαντικός για τα δεδομένα της μονάδας μας και οφείλω πραγματικά να ευχαριστήσω την ακτινολόγο μας και όλη την ομάδα του ακτινολογικού, καθώς μέσα από τη δική τους δουλειά και προσφορά δίνουμε τη δυνατότητα στις γυναίκες να έχουν πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες που είναι σωτήριες, μια και η έγκαιρη διάγνωση είναι ο κρίσιμος παράγοντας που θα βγάλει κάποιον ευκολότερα νικητή όταν πρέπει να αναμετρηθεί με μία δύσκολη ασθένεια. Και δεν είναι μόνο οι γυναίκες που έρχονται από τη μονάδα μας και ενημερώνονται για τις μαστογραφίες στο πλαίσιο μιας άλλης εξέτασης, αλλά μας καλούν και τηλεφωνικά και μας ρωτούν τι είναι η μαστογραφία, πότε πρέπει κι αν πρέπει να την κάνουν και διαπιστώνουμε ότι ενώ για κάποιες γυναίκες η συγκεκριμένη εξέταση είναι δεδομένη κάθε χρόνο, για κάποιες άλλες είναι άγνωστη».
Όπως εξήγησε η Συντονίστρια του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης, ο προγραμματισμός των ραντεβού για μαστογραφίες γίνεται μέσα σε λίγες ημέρες αρκεί να απευθύνονται οι γυναίκες στη μονάδα και να δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται να κάνουν μια τέτοια εξέταση. «Είμαστε η μόνη μονάδα που διαθέτουμε μαστογράφο με καθημερινή λειτουργία και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί μας δίνει τα περιθώρια να εξετάζουμε περισσότερες γυναίκες σε εβδομαδιαία βάση, να καλύπτουμε δηλαδή ένα μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού», είπε η γιατρός.
Για ένα νησί με πληθυσμό, όπως η Λέσβος, είναι προφανές ότι τόσο ο μαστογράφος του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης όσο και του νοσοκομείου, που λειτουργεί λιγότερες ημέρες, αντικειμενικά δεν επαρκούν για την κάλυψη των γυναικών που έχουν ανάγκη αυτή την εξέταση. Αυτό σημαίνει ότι εκ των πραγμάτων ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού απευθύνεται και στον ιδιωτικό τομέα πληρώνοντας εξ ιδίων γι’ αυτήν την εξέταση. Το ερώτημα ωστόσο που παραμένει αναπάντητο είναι τι γίνεται με τις γυναίκες που δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε μαστογράφο του ΕΣΥ, ούτε και τα χρήματα να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα και έτσι αναβάλλουν για τον επόμενο και τον μεθεπόμενο χρόνο τη μαστογραφία.