«Δεν θα πούμε το νερό – νεράκι»!

Spread the love


  • Στάση εργασίας και διαμαρτυρία ενάντια στο νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών ύδρευσης

Δυναμική ήταν η χθεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΛ ενάντια στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος στη Βουλή για την μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, που όπως υποστηρίζουν οι υπάλληλοι αποτελεί τον προθάλαμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού. Με αυτοκινητοπομπή από τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν κάτω από το Δημαρχείο Μυτιλήνης και εξέφρασαν την κάθετη αντίθεσή τους στην ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης, τονίζοντας ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και δεν πρέπει να περάσει στα χέρια καμίας Ρυθμιστικής Αρχής, όπως έγινε με το ηλεκτρικό ρεύμα και τις ραγδαίες αυξήσεις που καταγράφονται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. 

Στους δρόμους και τα οχήματα της Δημοτικής Επιχείρησης

Στην συγκέντρωση συμμετείχαν, στηρίζοντας την κινητοποίηση των εργαζομένων, οι Βουλευτές του Νομού μας, Γιάννης Μπουρνούς και Μαρία Κομνηνάκα, ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Λέσβου της ΑΔΕΔΥ, Παναγιώτης Κατσαβέλλης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στους Δήμους της Λέσβου, Γιώργος Αλεξίου.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΛ, Νίκος Ιππειώτης, «οι εργαζόμενοι υψώνουν δυνατά τη φωνή τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του δημόσιου, κοινωνικού αγαθού που είναι το νερό και ζητούν τη συστράτευση στον αγώνα αυτόν όλης της κοινωνίας, προκειμένου να διαφυλαχθεί ο δημόσιος κοινωνικός χαρακτήρας του νερού. Οι Ανεξάρτητες Αρχές απέδειξαν περίτρανα ότι μέχρι σήμερα δεν κατάφεραν να λειτουργήσουν προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας. Δεν μπορεί να παραβλέπουμε ότι η ΡΑΕ είναι αυτή η Ρυθμιστική Αρχή που δεν κατάφερε να επιβάλλει χαμηλές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Ν. Ιππειώτης

“Κόντρα” στο Σύνταγμα

Ο Ν. Ιππειώτης σημείωσε ακόμη ότι αντιβαίνει στο Σύνταγμα κάθε προσπάθεια αλλοίωσης του κοινωνικού και δημόσιου χαρακτήρα διαχείρισης του ύδατος, αφού έχει κατοχυρωθεί ξεκάθαρα ότι το νερό ανήκει σε όλους τους πολίτες και δεν μπορεί κανείς να τους το στερήσει. Ουσιαστικά, το νομοσχέδιο έρχεται να καταργήσει το θεσμικό πλαίσιο των ΔΕΥΑ, αφαιρώντας αρμοδιότητες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και δίνοντας αυξημένες αρμοδιότητες στη Ρυθμιστική Αρχή Νερού και Αποβλήτων, η οποία θα επιβάλει αναδιοργάνωση του τομέα παροχής υπηρεσιών ύδατος με συγχωνεύσεις και συνενώσεις, θα αποφασίζει για έργα και υπηρεσίες. 

«Η ιδιωτικοποίηση του νερού επιχειρήθηκε δεκαετίες πριν σε χώρες της Ευρώπης και απέτυχε λόγω των υψηλών τιμολογίων που εφαρμόστηκαν, της έλλειψης συντήρησης των εγκαταστάσεων και της υποβάθμισης της ποιότητας του νερού και των υπηρεσιών διαχείρισης. Σήμερα, το σύνολο των χωρών αυτών επανέφερε την διαχείριση του νερού στο κράτος ή στους Δήμους», υπογράμμισε ο ίδιος και συνέχισε: «Οι ΔΕΥΑ απέδειξαν ότι όχι μόνο παρέχουν φθηνό, και σε πολλές περιπτώσεις ευπαθών ομάδων δωρεάν, πόσιμο και καλό νερό, αλλά μέσω των εισπραχθέντων τελών, ανταποδίδουν με έργα στους δημότες τους εξασφαλίζοντάς τους υγιεινό πόσιμο νερό. Ο τομέας ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας μας δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ΔΕΥΑ. Οι ΔΕΥΑ έχοντας ηθικό καθήκον απέναντι στην ιστορία τους επιτείνουν τον αγώνα τους κατά της ψήφισης του εν λόγω νομοσχεδίου και κάνουν ανοιχτό κάλεσμα προς όλους τους φορείς να συμπράξουν και να ορθώσουν την αντίθεσή τους απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του νερού».

Οι εργαζόμενοι επέδωσαν το ψήφισμα της συγκέντρωσης στον Κ. Μουτζούρη

Στήριξη Μπουρνού – Κομνηνάκα

Την στήριξή του στον αγώνα των εργαζομένων να μην περάσει το εν λόγω νομοσχέδιο εξέφρασε ο Γ. Μπουρνούς, τονίζοντας ότι «είναι ντροπή για την κυβέρνηση, σε μια περίοδο εθνικού πένθους, να προσπαθεί “στα μουλωχτά” να περάσει ένα νομοσχέδιο που θα οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης», ενώ η Μ. Κομνηνάκα επεσήμανε ότι «ο λαός πρέπει να αντισταθεί στην κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού, όπως έγινε με το ρεύμα μέσω της ΡΑΕ και όλοι γνωρίζουμε τα αποτελέσματα».

Στο πλευρό των εργαζομένων και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης

Συνοδεία των οχημάτων της ΔΕΥΑΛ οι εργαζόμενοι κατευθύνθηκαν στο γραφείο του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη, στον οποίο επέδωσαν ψήφισμα με τις θέσεις και τα αιτήματά τους. Ο κ. Μουτζούρης συνεχάρη το προσωπικό για τον αγώνα που δίνει, τονίζοντας ότι τάσσεται στο πλευρό του ώστε να παραμείνει το νερό δημόσιο αγαθό. Την ίδια θέση εξέφρασε και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, λαμβάνοντας, με την σειρά του το ψήφισμα και σημειώνοντας ότι ξεκάθαρη θέση επί του θέματος έχει πάρει και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση