Πλησιάζουμε τα τέλη Μαρτίου, με λίγες μόνο εβδομάδες να μας χωρίζουν από τις διακοπές του Πάσχα και την έναρξη της τουριστικής σεζόν για το 2023. Και ενώ τα πρώτα μηνύματα για την πορεία του ελληνικού τουρισμού τη νέα τουριστική περίοδο είναι πολύ θετικά, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων να αναφέρει «ρεκόρ» πρώτων κρατήσεων (early bookings), επιτρέποντας στο Υπουργείο Τουρισμού να κάνει λόγο για μια σαφώς καλύτερη χρονιά από το 2022, ακόμη και από το 2019, γεννάται το ερώτημα: Μπορούμε να είμαστε το ίδιο αισιόδοξοι για την Λέσβο;
Μπορεί να έχει καταγραφεί μια μικρή αύξηση στις απευθείας πτήσεις (τσάρτερ) από κεντροευρωπαϊκές και βορειοευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο το πρόβλημα της συγκοινωνίας που αφορά την Λέσβο είναι και φέτος μια πραγματικότητα. Παρότι σύμφωνα με τον Πρόεδρο Τουριστικών Πρακτόρων, Παναγιώτη Χατζηκυριάκο, θα διατηρηθεί και το καλοκαίρι το απευθείας δρομολόγιο Μυτιλήνη – Θεσσαλονίκη (ενώ τα προηγούμενα χρόνια σταματούσε τους καλοκαιρινούς μήνες!), όπως επίσης το πιθανότερο θα έχουμε 3 φορές την εβδομάδα σύνδεση με την Σμύρνη, και πολύ τακτική σύνδεση με το Αϊβαλί, όλα αυτά είναι… «παρηγοριά στον άρρωστο».
«Όταν το μοναδικό πλοίο που θα εξυπηρετεί τα δρομολόγια απευθείας για Θεσσαλονίκη, αλλά και αυτά της Καβάλας, τα οποία παρεμπιπτόντως φέτος «έπεσαν» στα 3 δρομολόγια την εβδομάδα, είναι το «Διαγόρας», ένα πλοίο με αργές ταχύτητες και με όχι μεγάλη χωρητικότητα, καταλαβαίνετε ότι ακόμα έχουμε ‘’δρόμο’’», αναφέρει ο κ. Χατζηκυριάκος.
Τα Νέα της Λέσβου βρέθηκαν στην Θεσσαλονίκη, όπου στο πλαίσιο του ρεπορτάζ ζήτησαν από τους κατοίκους να απαντήσουν αν η Λέσβος βρίσκεται στα μελλοντικά τους σχέδια για διακοπές, και αν όχι για ποιους λόγους. Επιπλέον, ρωτήσαμε τους Θεσσαλονικείς που συναντήσαμε, ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών (όπως είναι εύλογο δεν μπορούν να φιλοξενηθούν τα πρόσωπα όλων εντός της περιορισμένης έκτασης ενός ρεπορτάζ), για ποια γνωρίσματα τούς είναι γνωστή η Λέσβος, θέλοντας να διαπιστώσουμε ποιος είναι ο χαρακτήρας που έχει διαμορφώσει και προβάλλει το νησί, και αν αυτός… υπάρχει.
«Μάλλον», «ίσως», «γιατί όχι;»
Η γενική εικόνα που αποκομίσαμε μιλώντας με ηλικίες από 19 έως 60 περίπου χρόνων, είναι ότι οι Θεσσαλονικείς δείχνουν θετικοί στην πρόταση για καλοκαιρινές διακοπές στην Λέσβο, ωστόσο πολλοί ήταν εκείνοι – ιδιαίτερα νεαρές ηλικίες- οι οποίοι δεν ήξεραν στην ουσία τίποτα για το νησί, παρά μόνο, όπως μας είπε χαριτολογώντας ένας φοιτητής στην ερώτηση «τι σας έρχεται στο μυαλό στο άκουσμα Λέσβος;» ότι γνωρίζει πως είναι… νησί και την γεωγραφική της θέση στο… χάρτη.
Αντίστοιχα και άλλοι ερωτηθέντες, είχαν συνδυάσει την Λέσβο κυρίως με το μεταναστευτικό ζήτημα, γεγονός που ακόμη κι αν δεν τους αποτρέπει από μια μελλοντική επίσκεψή τους εδώ, εντούτοις δεν υπάρχει κάτι άλλο που να έχει προβληθεί τόσο πολύ όσο η προσφυγική κρίση, έτσι ώστε να μάθουν για την Λέσβο.
Διαπιστώσαμε λοιπόν ότι οι νέες ηλικίες δεν θα είχαν το νησί μας στα άμεσα σχέδιά τους, όχι τόσο γιατί δεν θα ήθελαν να έρθουν, όσο γιατί το νησί μας δεν προβάλλεται, όπως φαίνεται, οργανωμένα και σωστά. Από πολλούς ακούσαμε χαρακτηριστικά ότι ο «hot» προορισμός είναι οι Παξοί, λόγω των γυρισμάτων της σειράς του Χριστόφορου Παπακαλιάτη «Maestro» εκεί, ενώ σημαντικό ρόλο στις τουριστικές τάσεις που διαμορφώνονται κάθε χρονιά διαδραματίζουν τα social media, που επηρεάζουν σημαντικά τους νέους ανθρώπους.
Περισσότερο οικεία ήταν η Λέσβος για τις μεγαλύτερες ηλικίες, 40 ετών και άνω, οι οποίοι τόνισαν ότι χρειάζεται η Θεσσαλονίκη να συνδέεται απευθείας με την Μυτιλήνη, αν όχι σε καθημερινή βάση, πάντως σε μεγάλη συχνότητα εντός της εβδομάδας. Διαφορετικά, οι μεγάλες αποστάσεις που χωρίζουν την Βόρειο Ελλάδα από το νησί λειτουργούν αποτρεπτικά για εκείνους, παρότι για την ηλικιακή ομάδα των 40 – 60 η Λέσβος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα προσκυνήματα, το καλό φαγητό, και τις όμορφες, προσωπικές αναμνήσεις.
Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι μια μικρή μερίδα Θεσσαλονικέων δήλωσε πως προτιμάει το βουνό σε σχέση με την θάλασσα, θεωρώντας ότι η Λέσβος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες τους. Ωστόσο, με έκπληξη πληροφορήθηκαν στο πλαίσιο του ρεπορτάζ ότι το νησί μας όχι μόνο έχει ορεινά χωριά, αλλά και πολλές επιλογές για χειμερινές αποδράσεις. Εν κατακλείδι, η Λέσβος μας έχει δρόμο ακόμα στον τομέα της προβολής, αλλά και στη διευθέτηση του ζητήματος της σύνδεσης με την ενδοχώρα. Μέχρι τότε, ας παρακαλάμε να μην είμαστε και φέτος στην προτελευταία θέση στις αφίξεις των πτήσεων, όπως το 2022…