Ακριβότερα κατά 3 ευρώ το κιλό θα κληθούν να πληρώσουν φέτος το αρνάκι για το Πάσχα οι καταναλωτές, καθώς οι τιμές των κτηνοτροφικών προϊόντων λόγω της αύξησης στην ενέργεια και τις ζωοτροφές καλπάζουν, ενώ την ίδια ώρα η έλλειψη αμνοεριφίων στη Λέσβο αναμένεται να εκτοξεύσει τις τιμές καταναλωτή.
Μέχρι τώρα δεν έχουν ακόμα διαμορφωθεί οι τιμές παραγωγού και καταναλωτή για το Πάσχα, αν και το αρνάκι πληρώνεται από τους καταναλωτές στα 10 ευρώ το κιλό περίπου, με μικρές διαφοροποιήσεις από κατάστημα σε κατάστημα. Μέχρι τώρα η αγορά δεν έχει πλήρη εικόνα των παραγγελιών, κάτι που θα φανεί τις επόμενες ημέρες, οπότε θα αρχίσει να διαμορφώνεται η τιμή παραγωγού που αναμένεται φέτος να κυμανθεί στα 7 – 8 ευρώ/κιλό, ενώ η τιμή καταναλωτή αναμένεται να ξεκινά από τα 13 ευρώ – στο πιο αισιόδοξο σενάριο – και να φτάνει στα 15 ευρώ το κιλό.
Αν και σε κάθε περίπτωση και με 15 ευρώ το κιλό το αρνάκι θα διατίθεται χαμηλότερα στη Λέσβο απ’ ό,τι θα το βρουν οι καταναλωτές στην Αθήνα, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δηλώσεις των εκπροσώπων των Αθηναίων κρεοπωλών που γίνονται καθημερινά στα κεντρικά Μέσα Ενημέρωσης μιλώντας για τιμές άνω των 16 ευρώ! Σε τοπικό επίπεδο φαίνεται ότι θα κινηθούμε χαμηλότερα, δηλαδή η οροφή μπορεί να φτάσει και τα 15 ευρώ και σε κάθε περίπτωση η τιμή του οβελία να κυμανθεί μεταξύ 13 και 15 ευρώ και αυτό θα κριθεί εντός των ημερών από τη ζήτηση που θα καταγραφεί στη Λέσβο.
Μειωμένη παραγωγή
Φέτος η παραγωγή των αμνοεριφίων είναι μειωμένη σε όλη την Ελλάδα και αυτό οφείλεται στις πολύ καλές τιμές που έχει το αιγοπρόβειο γάλα, οπότε οι κτηνοτρόφοι σφάζουν νωρίς αρνιά για να τα αποκόψουν από τις μάνες και να διαθέτουν το γάλα στην κατανάλωση. Το ίδιο ισχύει και για τη Λέσβο και μάλιστα αυτό που αναμένεται να κυριαρχήσει στην αγορά κατά το φετινό Πάσχα είναι τα αρνάκια γάλακτος (με άλλα λόγια στο μεγαλύτερο ποσοστό θα είναι μικρού βάρους).
Σε ό,τι αφορά την τιμή των κτηνοτρόφων για την απορρόφηση της παραγωγής τους αναμένεται για τις ημέρες του Πάσχα να κυμανθεί μεταξύ των 7 με 8 ευρώ το κιλό και θα είναι από τις καλύτερες όλων των εποχών. Οι ίδιοι όμως υποστηρίζουν ότι αυτά τα χρήματα δεν μπαίνουν στην τσέπη τους, αλλά έρχονται να καλύψουν μέρος του κόστους παραγωγής που έχει αυξηθεί. Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε και το γεγονός των ενισχύσεων που έχουν εισπράξει για τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι οποίες κυμαίνονται σε πολύ καλά επίπεδα και καταβλήθηκαν σχετικά πρόσφατα, δεν φαίνεται όμως να παίζουν ρόλο ως προς την συγκράτηση ούτε των τιμών παραγωγού, ούτε των τιμών καταναλωτή. Με ενίσχυση ή χωρίς στους κτηνοτρόφους η τιμή του οβελία καλπάζει φέτος για τους καταναλωτές, φτάνοντας σε δυσθεώρητα ύψη και δυσκολεύοντας την προμήθεια αρνιών για τα χαμηλά εισοδήματα.
Με άλλα λόγια παρά τα επιδόματα και τις ενισχύσεις η ακρίβεια συνεχίζει να χτυπά τα εισοδήματα και οι όποιες ενισχύσεις να χάνονται στη διαδρομή από το χωράφι μέχρι το τσιγκέλι και το ράφι για τα άλλα προϊόντα υπέρ των μεσαζόντων και άλλων εμπλεκομένων.
Κάθε πέρσι και καλύτερα
Και πέρυσι οι τιμές του οβελία ήταν αυξημένες καθώς είχαν κυμανθεί από τα 9,69 ευρώ μέχρι τα 13 ευρώ, με μέση τιμή τα 11,31 ευρώ, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Εμπορίου, ενώ το κατσίκι ήταν απλησίαστο αφού οι τιμές του ξεκινούσαν από τα 10,59 ευρώ και έφταναν μέχρι τα 14 ευρώ με μέση τιμή τα 12,05 ευρώ το κιλό!
Βλέποντας μάλιστα κανείς τις περσινές τιμές στον οβελία σε συνδυασμό με την φετινή πιο μειωμένη παραγωγή, μπορεί να οδηγηθεί στην εκτίμηση ότι είναι επικρατέστερο το σενάριο η τιμή καταναλωτή να κυμανθεί στα 15 ευρώ και όχι από τα 13 ευρώ, όπως αναφέρουν οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, καθώς κάτι τέτοιο φαίνεται δύσκολο και αυτό σημαίνει ότι φέτος οι καταναλωτές θα πουν το αρνί, αρνάκι.