Ομαλά κύλησε ο πρώτος μήνας της φετινής αντιπυρικής περιόδου, χωρίς σοβαρά συμβάντα πυρκαγιάς σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις και χωρίς την βεβαίωση καμίας παράβασης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για επικίνδυνες ενέργειες που αντίκεινται στις προβλεπόμενες διατάξεις. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξαν και οι βροχές των τελευταίων 2 μηνών, όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Λέσβου, Χρήστος Σάσσαρης, ο οποίος τόνισε ότι ευχή όλων είναι να πάνε όλα καλά μέχρι και τον Οκτώβριο σε συνεργασία με τους Δήμους, την Περιφέρεια και τους Συλλόγους Εθελοντών. Η Πυροσβεστική βρίσκεται σε συνεχή ετοιμότητα για την πρόληψη και αντιμετώπιση οποιουδήποτε συμβάντος, ενισχυμένη με 64 εποχικούς δασοπυροσβέστες, ενώ από την Πέμπτη, 1η Ιουνίου αναμένεται η έλευση των δύο πετζετέλ αεροσκαφών και στις 20 του μηνός θα εγκατασταθεί στο Αεροδρόμιο και το πυροσβεστικό ελικόπτερο.
Ήδη έχουν οργανωθεί οι περιπολίες της Πυροσβεστικής σε επικίνδυνα σημεία, όπως σε κάθε αντιπυρική περίοδο, στον Όλυμπο της Αγιάσου, στο “Πετροβούνι” Καλλονής, στον Λεπέτυμνο και στον “Ροδίτη” στο Πλωμάρι. Σ’ αυτά τα τέσσερα σημεία βρίσκονται τα πυροφυλάκια που έχουν δημιουργηθεί στα υψηλότερα σημεία του νησιού, προκειμένου να υπάρχει διευρυμένη ορατότητα σε ό,τι αφορά την εκδήλωση και τον εντοπισμό μιας πυρκαγιάς. Εκεί βρίσκονται οι δασοπυροσβέστες που καλύπτουν δύο τουλάχιστον βάρδιες, ενώ κατά τις ημέρες που οι καιρικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες θα λειτουργούν επί 24ώρου βάσης.
Από τον Ιούνιο θα βρίσκονται περιπολικά και σε επτά ακόμη σταθερά σημεία (κιόσκια) που αποτελούν βάσεις για επεμβάσεις σε δασικές περιοχές του νησιού. Αυτά είναι: Η Λάρσος, η θέση “Αράπη Πέτρες” στην Καλλονή, τα Βασιλικά, η Μεγάλη Λίμνη, η χωματερή της Γέρας, η Αγιά Δούσα στα Παράκοιλα και η Αμαλή. Όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι 2 – 3 θα υπάρχουν εκεί οχήματα με προσωπικό 16 ώρες την μέρα, ενώ όταν “σκαρφαλώνει” στο 4άρι θα λειτουργούν όλο το 24ωρο.
Από δω και πέρα, μπαίνοντας και τυπικά στο καλοκαίρι, οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά, να συμβουλεύονται τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και τον ημερήσιο κίνδυνο πυρκαγιάς, σε περίπτωση εκτέλεσης εργασιών υπαίθρου, να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.fireservice.gr και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter και να αναζητούν οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου θα πραγματοποιούνται εκτεταμένοι πρόσθετοι έλεγχοι – περιπολίες προς αποφυγή έναρξης και εξάπλωσης πυρκαγιών, αλλά και προς διαπίστωση της τήρησης των υποχρεωτικών μέτρων πυροπροστασίας, κυρίως σε υπαίθριες εργασίες. Όπως είναι γνωστό, η μη τήρηση των παραπάνω μέτρων, επισύρει υψηλά διοικητικά πρόστιμα, καθώς και βαρύτατες ποινικές κυρώσεις.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών «ΙΟΛΑΟΣ 2». Στο Γενικό Σχέδιο «ΙΟΛΑΟΣ 2» προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η έκδοση του Ημερήσιου Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Οι κατηγορίες κινδύνου είναι πέντε:
- Πράσινο – Χαμηλή
- Μπλε – Μέση
- Κίτρινο – Υψηλή
- Πορτοκαλί – Πολύ υψηλή
- Κόκκινο – Κατάσταση συναγερμού
Κύριος στόχος της έκδοσης του Χάρτη είναι η ενημέρωση των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών για τις περιοχές στις οποίες κατά το επόμενο 24ωρο είναι μεγάλη η επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών, προκειμένου να τεθούν σε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας και να αντιμετωπίσουν άμεσα και από κοινού τυχόν ενάρξεις δασικών πυρκαγιών. Συμβάλλει, επίσης, καθοριστικά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αποτροπή έναρξης δασικών πυρκαγιών από αμέλεια.
Οι πολίτες μπορούν να παρακολουθούν καθημερινά τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς στον ιστότοπο (https://civilprotection.gov.gr/arxeio-imerision-xartwn) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Υπουργείου και του Πυροσβεστικού Σώματος.