Λήγει η προθεσμία υποβολής του Μηχανογραφικού

Spread the love


Λίγες ημέρες μένουν μέχρι την λήξη της προθεσμίας συμπλήρωσης και υποβολής του Μηχανογραφικού Δελτίου, καθώς η σχετική πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας https://michanografiko.it.minedu.gov.gr  θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τη Δευτέρα 17 Ιουλίου στις 12 τα μεσάνυχτα. 

Οι υποψήφιοι, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας τους (password) θα μπορούν να επισκέπτονται την πλατφόρμα στην παραπάνω ηλεκτρονική διεύθυνση και να επιλέγουν το Μηχανογραφικό Δελτίο για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή/και το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ για να καταχωρήσουν τις επιλογές τους.

Ωστόσο η συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου συνήθως αποδεικνύεται μια αρκετά αγχώδης διαδικασία, ιδιαίτερα εάν τα νέα παιδιά δεν γνωρίζουν.

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για την διαχείριση της περίπτωσης… ‘’Μηχανογραφικό’’ σε συνεννόηση με την εκπαιδευτικό, Αναστασία Γιαμουγιάννη. 

Τι θα πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι στην συμπλήρωση του Μηχανογραφικού; Τι θα τους βοηθήσει να κάνουν τις κατάλληλες επιλογές; Πώς επηρεάζει τη διαδικασία επιλογής η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής; 

Για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) καθορίζει σε σημαντικό βαθμό τις επιλογές των υποψηφίων, ειδικά όσων δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν υψηλή βαθμολογία στις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Για να γίνει κατανοητό, τα πανεπιστημιακά τμήματα θέτουν ένα κατώτατο όριο βαθμολογίας κάτω από την οποία δεν δέχονται φοιτητές, ακόμα κι αν μένουν κενές θέσεις σ’ αυτά.

Ο σκοπός είναι η επίτευξη μιας σχετικής ομοιογένειας στο ακαδημαϊκό επίπεδο του τμήματος, όπως και η εξασφάλιση της δυνατότητας παρακολούθησης και ολοκλήρωσης του πανεπιστημονικού προγράμματος με επιτυχία. Αυτό το κατώτατο όριο που είναι η ΕΒΕ, πέρα από τον συντελεστή που θέτει αρχικά το τμήμα, εξαρτάται και σε σημαντικό βαθμό από το μέσο όρο επίδοσης των μαθητών κάθε πεδίου στις Πανελλήνιες εξετάσεις.

Εκεί που η ΕΒΕ παίζει πολύ καθοριστικό ρόλο είναι τα Ειδικά Μαθήματα, στα οποία αν δεν εξασφαλίσει ο μαθητής την κατώτατη βαθμολογία που απαιτεί η ΕΒΕ, ακόμα και συνολικά τα μόρια που έχει συγκεντρώσει να είναι πολλά, αποκλείεται από την πρόσβαση στη σχολή που τα απαιτεί.

Μερικές συμβουλές

-Ο υποψήφιος καλό είναι να ενημερωθεί για τις σχολές και να διερευνήσει τις προοπτικές τους και τα επαγγελματικά δικαιώματα. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να μπει στις ιστοσελίδες των Σχολών που τον ενδιαφέρουν και να μελετήσει τα προγράμματα σπουδών, προκειμένου να ενημερωθεί αναφορικά με τα μαθήματα που θα παρακολουθήσει.

-Πριν από την υποβολή, ο υποψήφιος μπορεί να γράψει με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο σε χαρτί τις επιλογές του.

-Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στη σειρά επιλογής, διότι κάθε σχολή που σημειώνει ο υποψήφιος είναι ενδεχόμενο να είναι και η σχολή στην οποία θα εισαχθεί.

-Ο  υποψήφιος να μην επηρεάζεται από τις προτιμήσεις άλλων υποψηφίων.

-Είναι φρόνιμο, ο κάθε υποψήφιος να δηλώσει όσο πιο πολλά τμήματα μπορεί από το επιστημονικό πεδίο που έχει επιλέξει, για να αυξήσει τις πιθανότητες εισαγωγής σε κάποιο τμήμα που έχει για εκείνον  επιστημονικό ενδιαφέρον.

Όπως δηλώνει στα ‘’ΝΕΑ της Λέσβου’’ η Αναστασία Γιαμουγιάννη, εκπαιδευτικός, η οποία στηρίζει συμβουλευτικά το Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού Μυτιλήνης, που υπάγεται στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου: «Η καλύτερη συμβουλή που δίνω στα παιδιά είναι να επιλέξουν την σχολή που θέλουν, έχοντας ενημερωθεί πρώτα καλά για το πρόγραμμα σπουδών που προσφέρει το κάθε Τμήμα/ Σχολή. Συχνά οι υποψήφιοι παρασύρονται από τις γνώμες του περίγυρού τους, για τις σχολές με μέλλον ή από απόψεις για το τι τους ταιριάζει. Όπως σε κάθε απόφαση της ζωής μας, μόνο εμείς ξέρουμε τι μας ενδιαφέρει πραγματικά και τι μας κάνει να νιώθουμε πλήρεις και χαρούμενοι», σημειώνει η ίδια. 

Επιπλέον η κ. Γιαμουγιάννη ανέφερε και έναν άλλο παράγοντα βάσει του οποίου τα παιδιά επιλέγουν σχολές, που είναι ο τόπος (για παράδειγμα, τους αρέσει η Θεσσαλονίκη, και δηλώνουν σχολές εκεί): «Καταλαβαίνω την περίπτωση που υπάρχει οικονομικό θέμα στην οικογένεια, όμως όσο είναι δυνατό χρειάζεται ο υποψήφιος να δηλώνει με γνώμονα τι του αρέσει, και όχι το μέρος, ή το αν σπουδάζουν οι φίλοι του εκεί. Είναι προτιμητέο εάν του αρέσει λόγου χάρη η Πληροφορική, να δηλώσει όλες τις σχολές Πληροφορικής, ή τα Τμήματα που είναι παραπλήσια με αυτή»

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση