Ραντεβού με τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, έχει σήμερα στην Αθήνα ο Στρατής Κύτελης για την συζήτηση και επίλυση σοβαρών ζητημάτων που απασχολούν τον Δήμο Μυτιλήνης, όπως η οικονομική κάλυψη του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας αλλά και η αποκατάσταση ζημιών που συνέβησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα τους τελευταίους μήνες. Μαζί με τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Πλωμαρίου, Δημήτρη Βαρβαγιάνη, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης θα ζητήσει από το Υπουργείο έκτακτη επιχορήγηση 200.000 ευρώ για την βελτίωση αγροτικών δρόμων που καταστράφηκαν από τις τελευταίες νεροποντές, ακόμη και μέσα στον Ιούνιο, το στρώσιμο και τον καθαρισμό των παραλιών που επίσης υπέστησαν ζημιές από την κακοκαιρία, ιδιαίτερα στο Πλωμάρι, καθώς και για την κάλυψη αναγκών που προέκυψαν στην Γέρα και την Αγιάσο.
Το δεύτερο θέμα που θα τεθεί μετ’ επιτάσεως είναι η συνέχιση της χρηματοδότησης του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, δεδομένου ότι αρκετοί συμβασιούχοι συνεχίζουν να απασχολούνται με την προσωρινή διαταγή που εξέδωσε το δικαστήριο, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι ανάλογες πιστώσεις. Όπως έγραψαν τα “Νέα της Λέσβου”, 29 από τους 112 συνολικά εργαζόμενους στο Δήμο Μυτιλήνης προσέφυγαν δικαστικώς όταν έληξαν οι συμβάσεις τους στο τέλος Ιουνίου, ενώ έπεται η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων και από άλλες ομάδες συμβασιούχων. Την προηγούμενη εβδομάδα αναβλήθηκε η εξέταση των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει οι 29 και ορίστηκε νέα ημερομηνία για τις 22 Σεπτεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι θα παραμείνουν στις θέσεις τους τουλάχιστον μέχρι την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου. Για τον λόγο αυτό, ο Δήμαρχος θα ζητήσει το ποσό των 100.000 ευρώ μέχρι να υπογραφεί η νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά συνολικά το πρόγραμμα.
Στο νησί μας έχουν καλυφθεί μέσω του προγράμματος 273 θέσεις εργασίας, αφού εκτός από το Δήμο Μυτιλήνης απασχολούνται στο Δήμο Δυτικής Λέσβου 65 υπάλληλοι, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (στη Λέσβο) 44, 13 άτομα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, 14 στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην Αγιάσο, 21 άτομα στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, δύο στην Ιερά Μητρόπολη Μηθύμνης, ένας υπάλληλος στο ΚΕΘΕΑ και ένας υπάλληλος στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με απόφασή της η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος έχει ζητήσει τη διατήρηση της Κοινωφελούς Εργασίας μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δηλαδή έως το τέλος Οκτωβρίου, καθώς μέσω του προγράμματος οι Δήμοι καλύπτουν μέρος των μεγάλων αναγκών που έχουν σε εποχικό προσωπικό, προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις αρμοδιότητες και ευθύνες που τους έχουν δοθεί από το κεντρικό κράτος. Με δεδομένο μάλιστα πως οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό είναι μεγάλες, εξαιτίας του σημαντικού αριθμού εργαζομένων στους ΟΤΑ που έχουν συνταξιοδοτηθεί τα τελευταία χρόνια, χωρίς να καλυφθούν τα κενά που δημιουργήθηκαν με νέες προσλήψεις, η πρόσληψη εποχικού προσωπικού μέσω του προγράμματος της Κοινωφελούς δίνει λύσεις. Λύσεις ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των Δήμων, που θα επιβαρύνει την καθημερινότητα των πολιτών των τοπικών κοινωνιών.
Σε επιστολή τους προς το Υπουργείο Εσωτερικών οι ίδιοι οι συμβασιούχοι αναφέρουν ότι η παράταση θα λύσει καίρια προβλήματα, όπως είναι η ανεργία των 25.000 συνολικά ωφελουμένων του προγράμματος, η υποστελέχωση των ΟΤΑ, ιδιαίτερα τώρα κατά τη θερινή περίοδο, που θα ευνοήσει την αύξηση προβλημάτων στους τουριστικούς και μη τουριστικούς Δήμους, λόγω των ζητημάτων που προκύπτουν από την μεγαλύτερη κίνηση του πληθυσμού και του τουρισμού, γεγονός που από μόνο του δυσχεραίνει τους Δήμους να προσφέρουν αδιάλειπτα τις υπηρεσίες τους, ώστε να επιτελέσουν το τόσο κρίσιμο έργο για την ποιότητα ζωής των πολιτών τους και την εύρυθμη λειτουργία των πόλεών τους.