- Τον κώδωνα του κινδύνου χτυπά ο γνωστός χειρουργός, καλώντας το Υπουργείο Υγείας και τη διοίκηση του νοσοκομείου να στελεχώσουν το χειρουργικό, το οποίο ασφυκτιά
- «Οι γιατροί είναι άνθρωποι», λέει με νόημα ο κ. Αξιώτης, καλώντας σε λήψη μέτρων για την αποφυγή… τυχόν προβλήματος, όπως σημειώνει σε ένα σαφές μήνυμα με συγκεκριμένους αποδέκτες
Νέα ηχηρή παρέμβαση κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την λειτουργία των χειρουργείων στο νοσοκομείο Μυτιλήνης κάνει ο γνωστός γιατρός και ερευνητής Μάκης Αξιώτης, ο οποίος ήταν ο προηγούμενος Συντονιστής της χειρουργικής κλινικής στο νοσοκομείο μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 2017, παραδίδοντας τα ηνία σε άλλον ένα μεγάλο γιατρό και άνθρωπο, τον Νίκο Ράλλη, που με τη σειρά του συνταξιοδοτήθηκε τα προηγούμενα χρόνια και εκείνος, παραδίδοντας τη θέση του πριν σε έναν πραγματικό και ακούραστο εργάτη της χειρουργικής για την ακριτική περιοχή μας, τον Στρατή Κούσκο, χωρίς τον οποίο το χειρουργικό του Βοστάνειου ενδεχομένως να είχε καταρρεύσει προ πολλού!
Είναι η δεύτερη παρέμβαση του κ. Αξιώτη, ο οποίος με απόγνωση καλεί το Υπουργείο Υγείας και τη διοίκηση του νοσοκομείου να πάρουν πρωτοβουλίες για την πρόσληψη χειρουργών και μάλιστα άμεσα, καθώς όπως υποστηρίζει, οι τρεις χειρουργοί που έχουν απομείνει χειρουργούν έχοντας ξεπεράσει προ πολλού τα όριά τους με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει λόγω της κόπωσης που τους προκαλεί η εντατική συνεχής εργασία.
Η χειρουργική κλινική του Βοστάνειου, που είχε φτάσει στο παρελθόν και τους 8 χειρουργούς μαζί με τους συμβασιούχους και πάντα το προσωπικό της κυμαινόταν μεταξύ 5 και 7 χειρουργών, μόνιμων και συμβασιούχων, έχει απομείνει με τρεις μόνο γιατρούς μαζί με τον Συντονιστή διευθυντή, χωρίς κάποιο συμβασιούχο. Η διοίκηση του νοσοκομείου έχει δώσει το προηγούμενο διάστημα πρόσκληση και έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον ένας χειρουργός από την Πάτρα. Ωστόσο μέχρι τώρα δεν διευκρινίζεται – και ούτε η διοίκηση το γνωρίζει – πότε θα αναλάβει καθήκοντα, αν και αυτό προσδιορίζεται να γίνει την περίοδο του φθινοπώρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση έχει ενημερωθεί για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο εγγράφως από το προσωπικό της κλινικής για την σοβαρότητα της κατάστασης και για την ανάγκη λήψης άμεσων πρωτοβουλιών. Κάτω από τις εξελίξεις που περιγράφουμε, αυτό το καλοκαίρι ίσως είναι το δυσκολότερο για τη χειρουργική κλινική του νοσοκομείου και λόγω της αύξησης του πληθυσμού με τον τουρισμό που έχουμε στη Λέσβο, καθώς οι γιατροί είναι αναγκασμένοι να τρέχουν από τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία στα Επείγοντα και από τα Επείγοντα στα χειρουργεία του νοσοκομείου και να μην προφταίνουν να εξυπηρετούν τον κόσμο, γιατί πολύ απλά δεν φτάνουν, οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες. Ωστόσο αυτό που οφείλουμε να σημειώσουμε είναι ότι διατηρείται μέχρι στιγμής η ισορροπία στην αναμονή των ραντεβού που δεν υπερβαίνει σε καμία περίπτωση τη μία εβδομάδα, αυτό όμως γίνεται γιατί έχει αυξηθεί ο αριθμός των εξεταζομένων από τους γιατρούς στην προσπάθειά τους να τους εξυπηρετήσουν και να μην χάσει η χειρουργική κλινική την πρωτιά της μηδενικής σχεδόν αναμονής που είχε στο παρελθόν για τα τακτικά ραντεβού.
Μη δυσαρεστήσουν το διοικητή!
Εντύπωση, πάντως, προκαλεί πώς την ώρα που παρεμβαίνει ο πρώην διευθυντής της χειρουργικής κλινικής κ. Αξιώτης άφαντη παραμένει να αναδείξει αυτά τα ζητήματα η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου, η οποία ούτως ή άλλως δεν έχει να δείξει δραστηριότητα εδώ και αρκετό καιρό και αυτό πλέον την έχει καταστήσει έναν σιωπηλό παρατηρητή και γι’ αυτό όσες φορές έχει κάνει διάφορες προσκλήσεις το ενδιαφέρον των νοσοκομειακών ιατρών είναι μηδαμινό. Με αυτό τον τρόπο όμως δεν αναδεικνύονται τα πραγματικά ζητήματα της υγείας στη Λέσβο, κάτι που παίρνει την πρωτοβουλία να κάνει για δεύτερη φορά ο κ. Αξιώτης βγάζοντας από τη δύσκολη θέση και τους γιατρούς της χειρουργικής, καθώς αν τοποθετηθούν οι ίδιοι ενδεχομένως να βρεθούν υπόλογοι έναντι του διοικητή, Γιώργου Καμπούρη, ο οποίος φέρεται να γίνεται αμείλικτος όταν φτάνουν στον Τύπο θέματα ελλείψεων υλικού και προσωπικού.
Ο Μάκης Αξιώτης
Και εν προκειμένω ο Μάκης Αξιώτης αποδεικνύεται ως ο από μηχανής Θεός καθώς αναδεικνύει τα ζητήματα, ενώ βρίσκεται στη σύνταξη, άρα υπ’ αυτήν την έννοια δεν μπορεί κανείς να τον διώξει για τη στάση του. «Έχουμε περάσει όλη μας τη ζωή στη χειρουργική κλινική του νοσοκομείου, έχουμε ζήσει πολύ μεγάλες στιγμές. Είχαμε φτάσει και 7 και 8 γιατροί να χειρουργούμε και τώρα δυστυχώς έχουν απομείνει μόνο τρεις γιατροί, είναι όμως επάξιος συνεχιστής ο Στρατής Κούσκος, που προσφέρει στον άνθρωπο μέρα και νύχτα έχοντας περιορίσει τον προσωπικό και οικογενειακό του χρόνο, ώστε οι χειρουργοί να βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο και να εξυπηρετούν τις ανάγκες. Επισκέφθηκα τις προηγούμενες μέρες τη χειρουργική κλινική διαπιστώνοντας μία τεράστια ουρά ανθρώπων που περίμεναν να εξεταστούν από χειρουργό ή να υποβληθούν σε μικροεπεμβάσεις στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία. Δεν έχω ξαναδεί τέτοια εικόνα. Και μέσα οι συνάδελφοι να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και να τρέχουν από τα Επείγοντα στα χειρουργεία και από τα χειρουργεία στα ιατρεία και ξανά το ίδιο. Θεωρώ ότι η εντατικοποίηση της εργασίας τους αγγίζει τα επίπεδα της ανησυχίας, οι χειρουργοί έχουν υπερβεί τα όριά τους και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι άνθρωποι. Άρα, λοιπόν, οφείλουν το Υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του Βοστάνειου να προβούν στις δέουσες ενέργειες για τη στελέχωση με δύο τουλάχιστον χειρουργούς ακόμα για την ομαλοποίηση της κατάστασης και την αποφυγή τυχόν σοβαρού προβλήματος. Ένα επιπλέον θέμα έχει να κάνει με τη λίστα των χειρουργείων, για την οποία ενώ στη Λέσβο δεν υπήρχε αναμονή, η αίσθησή μου είναι πως τον Αύγουστο, που κάποιοι από τους γιατρούς θα πρέπει να λείψουν διαδοχικά για κάποιες ημέρες, το νοσοκομείο δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί ούτε σε μία επείγουσα επέμβαση χολής όταν έχει άλλα πιο σοβαρά περιστατικά», είπε ο κ. Αξιώτης. Με την εκτίμησή του για τον Αύγουστο ο κ. Αξιώτης αποτυπώνει τη σκληρή πραγματικότητα, καθώς αυτό προκύπτει και από τις άδειες των τριών χειρουργών, οι οποίοι θα λείψουν τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού από 5 ημέρες ο καθένας. Με άλλα λόγια δεν θα κάνουν διακοπές, αλλά μία μικρή ανάπαυλα για να ξεκουραστούν από την εντατική εργασία.
Από το κακό στο χειρότερο
Είναι ενδεικτικό ότι τον Οκτώβριο του 2021 στο νοσοκομείο Μυτιλήνης υπηρετούσαν στη χειρουργική κλινική τρεις μόνιμοι νευροχειρουργοί, και δύο επικουρικοί. 13 μήνες αργότερα, το Νοέμβριο το 2022, οπότε και έγινε η πρώτη παρέμβαση του κ. Αξιώτη ο αριθμός τους είχε μειωθεί στους τρεις συν ένα συμβασιούχο που μονιμοποιήθηκε, επρόκειτο όμως να αναχωρήσει ο ένας εκτός Λέσβου και να μείνουν τρεις. Τότε με τέσσερις χειρουργούς στην κλινική για να βγουν οι εφημερίες έπρεπε ο κάθε γιατρός να εφημερεύει σχεδόν τις μισές μέρες του μήνα.
Σήμερα ένα χρόνο μετά, οπότε και η νέα παρέμβαση του κ. Αξιώτη, οι χειρουργοί που έχουν απομείνει είναι τρεις. Δηλαδή η κλινική οδεύει από το κακό στο χειρότερο, πρόκειται όμως να προστεθεί από το φθινόπωρο το αργότερο άλλος ένας, άρα το επίπεδο του ιατρικού προσωπικού που στελεχώνει την κλινική θα συνεχίζει να παραμένει οριακό στα επίπεδα του Νοεμβρίου του 2022.
Ο Γιώργος Καμπούρης
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των Νέων της Λέσβου, ο διοικητής του νοσοκομείου, Γιώργος Καμπούρης, υπενθύμισε στην εφημερίδα μας ότι στο παρελθόν υπηρετούσαν περισσότεροι γιατροί, οι θέσεις των οποίων έμειναν κενές, καθώς οι ίδιοι ζήτησαν να μετακινηθούν και πήραν μετάθεση, υπέβαλαν τα χαρτιά τους για άλλα νοσοκομεία λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων και λοιπά: «Εμείς ως διοίκηση καταβάλλουμε όλες τις προσπάθειες για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, δεν μπορούμε όμως, όπως καταλαβαίνετε, να κρατήσουμε τους γιατρούς διά της βίας. Ο ρόλος μας είναι να δημοσιεύουμε προσκλήσεις για να φέρνουμε άλλους γιατρούς και να καλύπτουμε τα κενά. Δυστυχώς όμως σε αυτή μας την προσπάθεια δεν καταγράφουμε πάντα ανταπόκριση, οι γιατροί συνήθως επιλέγουν νοσοκομεία μεγαλουπόλεων και όχι τα νοσοκομεία της νησιωτικής Ελλάδας και γι’ αυτό και τα όποια κενά γιατρών, όχι γιατί δεν θέλουμε να τα καλύψουμε, αλλά γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον».
Προφανώς αυτό το οποίο αναφέρει ο διοικητής έχει βάση μέχρι ενός σημείου, από την άλλη πλευρά όμως η πολιτεία τόσα χρόνια αδράνησε στο να δώσει κίνητρα για να υπηρετούν νέοι γιατροί στα ακριτικά νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές από το κέντρο, όπως είναι το Βόρειο Αιγαίο. Με αυτό το δεδομένο οι παλιοί γιατροί που φεύγουν στη σύνταξη, οι άλλοι γιατροί που αναχωρούν με μεταθέσεις δύσκολα αναπληρώνονται και η πορεία του ιατρικού προσωπικού είναι φθίνουσα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την παροχή φροντίδας υγείας για την ακριτική Ελλάδα, αλλά και γενικότερα για την εντατικοποίηση της εργασίας των γιατρών στα νοσοκομεία.