Χαρτογραφώντας την ελληνική παραδοσιακή φορεσιά

Spread the love

Εκδήλωση, φόρο τιμής στην ελληνική παράδοση και τη μνήμη διοργανώνουν το Σάββατο και την Κυριακή 2 και 3 Σεπτεμβρίου στο Πλωμάρι, οι Ακρίτες του Αιγαίου και ο υπεύθυνος, Φραγκίσκος Βόμβυρας-Βαρτής. Μια αναπαράσταση του διωγμού από τη  Σμύρνη που καίγεται και την εγκατάσταση του Μικρασιάτη ταξιδευτή του Αιγαίου, στην Ελλάδα, με θεατρικά δρώμενα, χορούς, αφηγήσεις και μουσική. Φιλοξενώντας χορευτικά από διάφορες περιοχές της Ελλάδας  – και μεταξύ άλλων παράλληλων δράσεων – ο Νίκος Πλακίδας, θα μυήσει το κοινό του στην τέχνη της παραδοσιακής φορεσιάς και του κοσμήματος.  

Χρυσοποίκιλτες φορεσιές και έργα του δημιουργού θα παρουσιαστούν μέσα από τη χορευτική ομάδα “Αετοί του Μοριά“. Ο Νικόλαος Πλακίδας, από το Μεσολόγγι, συνεργαζόμενος με λαογραφικά μουσεία, έχοντας εκθέσει σε περισσότερες από 18 χώρες, ράβοντας και κεντώντας  πιστά αντίγραφα παραδοσιακών ενδυμασιών, έρχεται για δυο ημέρες στην Λέσβο, με αφορμή την εκδήλωση που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ακρίτες του Αιγαίου». Σύμφωνα με ανακοίνωση του συλλόγου: «Από την κλωστοϋφαντουργική τέχνη και τη ραπτική παράδοση  έως το εθνικό ευρετήριο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, παρεμβάλλονται το πάθος των ανθρώπων, το μεράκι διάσωσης της ελληνικής παράδοσης, αλλά και το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του κ. Ν. Πλακίδα, ενός Έλληνα κατασκευαστή ελληνικών παραδοσιακών φορεσιών που πρόσφατα εντάχθηκε στο ευρετήριο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Κάθε ελληνική φορεσιά ως ένα σύνολο επιμέρους ενδυμάτων, ντύνει το σώμα, στολίζει το κορμί, μεταφέρει συμβολισμούς, αποτυπώνει την ιστορία και τις επιρροές του τόπου. Άλλωστε η ενδυμασία αποτέλεσε ανέκαθεν μέσο έκφρασης του ψυχισμού αλλά και πρακτικό εργαλείο περιεκτικής αφήγησης της κοινωνικοοικονομικής θέσης του ανθρώπου. Στα στενά καλντερίμια του Πλωμαρίου, οι λάτρεις της παράδοσης και οι εραστές του παραδοσιακού πολιτισμού είναι προσκεκλημένοι σε μια γιορτή-δρώμενο με θέμα: «Ο ταξιδευτής του Αιγαίου, από τη Σμύρνη στην Ελλάδα»».

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση