- Μετά από χρόνια τουριστικής ανομβρίας λόγω μεταναστευτικού και κορονοϊού η Λέσβος καταγράφει φέτος ένα από τα καλύτερα καλοκαίρια στον τουρισμό με τις προοπτικές για τα επόμενα χρόνια να είναι ευοίωνες
- Ενθουσιασμένοι με τις ομορφιές του τόπου μας οι τουρίστες όλων των εθνικοτήτων δηλώνουν ότι η Λέσβος υπερικανοποίησε τις προσδοκίες τους και θα ξανάρθουν
Με το φετινό καλοκαίρι να βρίσκεται στο τέλος του, καθώς τυπικά από σήμερα υποδεχόμαστε το φθινόπωρο, συνεχίζει να παραμένει έντονη η παρουσία των τουριστών στη Λέσβο και ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές, όπου για παράδειγμα σε προορισμούς, όπως η Πέτρα και ο Μόλυβος, οι πληρότητες βρίσκονται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα από Ευρωπαίους, Τούρκους, αλλά και τουρίστες του εσωτερικού τουρισμού. Είναι γεγονός πως το φετινό καλοκαίρι μετά από χρόνια τροφοδότησε χαμόγελα στους επαγγελματίες του τουρισμού και γενικότερα στην αγορά του τόπου μας, καθώς μετά από χρόνια τουριστικής ανομβρίας και δυσφήμησης της Λέσβου από το μεταναστευτικό, το νησί μας φαίνεται πως αρχίζει να ανακάμπτει από τη φετινή χρονιά κι αν αυτό συνεχιστεί, τότε τα επόμενα χρόνια… έρχονται τα καλύτερα!
Ειδικά για τη φετινή χρονιά έχουν ενδιαφέρον τα συγκεντρωτικά στοιχεία που θα δοθούν με τη λήξη της τουριστικής περιόδου τον Οκτώβριο, αλλά και τα στοιχεία για το τρίμηνο του καλοκαιριού με τον Αύγουστο. Στον τουρισμό από την Τουρκία, η χρονιά είναι η καλύτερη όλων των εποχών, καθώς κάθε μήνας ξεπερνά σε αφίξεις Τούρκων τον αντίστοιχο όλων των προηγούμενων ετών. Εκεί που τα στοιχεία δεν είναι διαθέσιμα, καθώς δεν μπορούν να υπολογιστούν με ακρίβεια είναι ο εσωτερικός τουρισμός, δεδομένου πως από το αεροδρόμιο και τα λιμάνια της Μυτιλήνης και του Σιγρίου κινούνται και ντόπιοι επιβάτες από και προς τη Λέσβο, αν και σε γενικές γραμμές από την αύξηση της κίνησης μπορεί κανείς να οδηγηθεί σε κάποιες εκτιμήσεις.
Αν υποθέσουμε με βάση στοιχεία του παρελθόντος ότι οι Ευρωπαίοι τουρίστες θα κυμανθούν στο πιο αισιόδοξο σενάριο στις 80.000 – 90.000 άτομα, ένας τέτοιος αριθμός για άλλα τουριστικά νησιά της Ελλάδας αποτελεί τις αφίξεις λίγων ημερών, ενώ για εμάς στη Λέσβο ολόκληρης της τουριστικής περιόδου. Ωστόσο με τις υπάρχουσες υποδομές σε καταλύματα στο νησί μας, ο στόχος για έναν ετήσιο αριθμό Ευρωπαίων τουριστών στις 150.000 Ευρωπαίους (συν τους Τούρκους και τους Έλληνες) μπορεί να ακούγεται μικρός συγκριτικά με την υπόλοιπη Ελλάδα, για τη Λέσβο, όμως, βάσει των τουριστικών καταλυμάτων που διαθέτει, είναι ένας αριθμός που και συμβάλλει στην αισθητή τόνωση της τοπικής οικονομίας, αλλά και διατηρεί σε ήπιο πλαίσιο την τουριστική ανάπτυξη με τόσους τουρίστες. Με άλλα λόγια δεν έχουμε τη βιομηχανοποίηση του τουρισμού ούτε για το δομημένο περιβάλλον, ούτε στην κατανομή ανά περιοχή.
Η μαζικότερη σε σχέση με προηγούμενα χρόνια έλευση του τουρισμού φέτος το καλοκαίρι στη Λέσβο (παρότι συνάντησε αδυναμίες της αυτοδιοίκησης κυρίως εντός συνόρων του Δήμου Μυτιλήνης με προβλήματα στην καθαριότητα και σε άλλους τομείς της καθημερινότητας), φαίνεται πως λειτουργεί προς όφελος της τουριστικής προβολής του νησιού, καθώς οι περισσότεροι τουρίστες δηλώνουν ικανοποιημένοι. Αυτό το μοναδικό τουριστικό προϊόν που χαρακτηρίζει τη Λέσβο όσο ελάχιστες περιοχές της Ελλάδας, μέσα από ένα σύμπλεγμα αξιοθέατων, μνημείων και προορισμών που συνδυάζουν τον πολιτισμό, την αρχιτεκτονική κληρονομιά και τον αρχαιολογικό πλούτο, τις υπέροχες ακτές και γενικά το φυσικό περιβάλλον, τη γαστρονομία και τη φιλοξενία των κατοίκων, σε συνάρτηση με τα μοναδικά εκθέματα, όπως είναι τα απολιθώματα, η πανίδα που έλκει τους παρατηρητές πουλιών και η ιστορία της βιομηχανικής ελαιουργίας, δύσκολα αφήνουν ασυγκίνητο τον επισκέπτη. Και ο κάθε επισκέπτης που έρχεται και φεύγει ικανοποιημένος από τη Λέσβο αναμένεται να επηρεάσει ακόμη περισσότερους ώστε τα επόμενα χρόνια να επιλέξουν τον τόπο μας για τις διακοπές τους.
Ο λόγος στους τουρίστες
Για άλλη μία χρονιά φέτος τα ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ έδωσαν το λόγο στους ξένους και Έλληνες επισκέπτες της Λέσβου συνομιλώντας με ανθρώπους που αυτό το διάστημα κάνουν τις διακοπές τους εδώ και μάλιστα οι περισσότεροι ήρθαν για πρώτη φορά, και καταγράψαμε αυτή την έκδηλη ικανοποίηση που εκφράζουν για τη φιλοξενία και τα όσα συνάντησαν στην περιοχή μας. Αυτό το οποίο θα πρέπει να συνυπολογίσουμε είναι πως η Λέσβος και γενικότερα τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου σε σχέση με την άλλη νησιωτική Ελλάδα μπορεί να έχουν υψηλό κόστος ναύλων, κάτι που ανέκαθεν ήταν μειονέκτημα για τον τουρισμό μας σε σχέση με άλλους προορισμούς, ωστόσο το κόστος διαμονής και διαβίωσης είναι στο 1/2 σε σχέση με άλλα νησιά. Με απλά λόγια, ο τουρίστας στη Λέσβο θα πληρώσει για το δωμάτιο αισθητά φθηνότερα, όπως και στο ταβερνάκι και στην καφετέρια σε σχέση με την Ρόδο κι άλλα τουριστικά νησιά, χωρίς να υπολογίζουμε κορυφαίους προορισμούς, όπως είναι η Μύκονος και η Σαντορίνη όπου εκεί χρειάζονται μεγάλα πορτοφόλια.
Ο πρώτος τουρίστας που συναντήσαμε είναι από την Τουρκία και μας ανέφερε: «Είναι πολύ ωραίο το νησί σας. Δεν έχω ξαναέρθει και δεν το μετάνιωσα καθόλου. Έχω έρθει για μια βδομάδα και πραγματικά πέρασα υπέροχα. Πήγα για μπάνιο στην πλαζ, αλλά θα ήθελα και μια ακόμα παραλία με άμμο εδώ κοντά στην πόλη. Σίγουρα θα ξαναέρθω».
Ένα ζευγάρι επισκεπτών από την Αυστραλία ήρθαν στην Λέσβο για διακοπές και δήλωσαν στα Νέα της Λέσβου: «Πανέμορφο νησί με πολύ όμορφα τοπία. Έχει πολλή ζέστη εδώ, πολύ ζεστό καλοκαίρι στο νησί σας. Επισκεφθήκαμε το Πλωμάρι και πραγματικά μας άρεσε πολύ. Σκεφτόμασταν να επισκεφτούμε άλλα νησιά, αλλά η Λέσβος έχει προβληθεί τα τελευταία χρόνια και αποφασίσαμε να έρθουμε εδώ το καλοκαίρι. Σίγουρα θα ξαναέρθουμε σύντομα. Ανυπομονούμε να δούμε πώς θα είναι και το χειμώνα εδώ. Σίγουρα θα είναι τέλεια».
Μια οικογένεια από την Τουρκία επίσης είπε: «Μάθαμε και από άλλους ανθρώπους στην Τουρκία ότι επισκέφτηκαν το νησί σας και μείνανε πολύ ευχαριστημένοι και έτσι αποφασίσαμε να έρθουμε και εμείς γιατί είχαμε περιέργεια και η επιλογή μας όντως άξιζε. Πήγαμε στην Χαραμίδα για μπάνιο και την επόμενη μέρα στον Μόλυβο και μας άρεσε πάρα πολύ το κάστρο που έχει. Λέμε να ξαναέρθουμε και τον επόμενο μήνα γιατί μείναμε λίγες μέρες τώρα». Ένα τελευταίο ζευγάρι Ευρωπαίων τουριστών που συναντήσαμε δήλωσαν: «Ήρθαμε για 2 μέρες στη Λέσβο. Είμαστε από την Δανία και θα πάμε και σε άλλα νησιά στην Ελλάδα, αλλά αυτό το νησί μας άφησε πολύ καλή εντύπωση. Πήγαμε στο Πλωμάρι και στο Μόλυβο. Οι κάτοικοι του νησιού είναι πολύ καλοί και φιλόξενοι και τα μέρη εδώ είναι μαγευτικά».
Οι Έλληνες επισκέπτες
«Έχω ξανάρθει και είχα περάσει πολύ ωραία γι’ αυτό αποφάσισα να αφιερώσω κάποιες από τις μέρες των διακοπών μου εδώ στην Λέσβο», μας είπε επισκέπτρια από τη Θεσσαλονίκη. Και συνέχισε: «Μου αρέσει πολύ. Αρκετά μέρη του νησιού είναι πραγματικά πολύ όμορφα. Στο Πλωμάρι, στην Ερεσό και στο Σίγρι που πήγα πέρασα πολύ ωραία και σίγουρα θα ξαναπάω. Το μόνο κακό είναι ότι εδώ στην πόλη τριγύρω δεν υπάρχει κάποια παραλία που να μου άρεσε, σε αντίθεση με εκείνες που είναι πιο απομακρυσμένες από την Μυτιλήνη. Ίσως θα πρέπει να το βελτιώσουν αυτό».
Ένα ζευγάρι επισκεπτών από την Σίφνο τόνισε: «Είναι υπέροχο μέρος. Έχουμε δικό μας σπίτι γιατί έχω καταγωγή από εδώ εγώ. Ήρθαμε για τέσσερις μέρες και πραγματικά θα μέναμε και άλλες γιατί το νησί είναι μεγάλο και έχεις τόσα μέρη να επισκεφτείς. Πέτρα, Μόλυβο, Αγιάσο, Πλωμάρι. Είναι όλα πολύ όμορφα μέρη και θέλεις αρκετές μέρες για να τα απολαύσεις όλα. Απλά είναι μεγάλες οι αποστάσεις εδώ στο νησί και σίγουρα θες αρκετό χρόνο για να το επισκεφθείς όλο. Σίγουρα θα έρθουμε πάλι».
Η ικανοποίηση που εκφράζουν οι Έλληνες και ξένοι τουρίστες αυτού του καλοκαιριού για το τουριστικό προϊόν του νησιού μας είναι μία σημαντική παρακαταθήκη που θα καθορίσει την πορεία του τόπου τα επόμενα χρόνια στον τουρισμό. Προφανώς αυτές οι θετικές εντυπώσεις δεν οφείλονται στο γεγονός ότι η αυτοδιοίκηση τα έκανε όλα τέλεια. Απεναντίας οι ελλείψεις είναι μεγάλες και οι αδυναμίες και ίσως φέτος, που ήταν ένα καλό τουριστικά καλοκαίρι, να καταγράφτηκαν μεγαλύτερες από κάθε άλλη φορά. Να γιατί οι τοπικοί εκπρόσωποι δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν, αλλά απεναντίας να οργανώνονται, δεδομένου πως μία καλά οργανωμένη αυτοδιοίκηση στα θέματα του τουρισμού και της εικόνας της πρωτεύουσας και των χωριών μας σε συνδυασμό με όλα τα άλλα πλεονεκτήματα που διαθέτει η Λέσβος, μπορεί πραγματικά να “απογειώσει” το μέλλον για την οικονομία του τόπου, την απασχόληση και την αγορά γενικότερα.
Αυτό δηλαδή που έχουν πετύχει άλλα νησιά εδώ και δεκαετίες να αρχίσουμε να το βλέπουμε τα επόμενα χρόνια να συμβαίνει και στη Λέσβο, ώστε οι ντόπιοι να έχουν έσοδα από τον τουρισμό και αυτό να είναι αισθητό στην τοπική οικονομία για να μπορεί να συμπαρασύρει νέες επενδύσεις και να δημιουργούνται θέσεις απασχόλησης.
Αυτό που κρατήσαμε για το τέλος είναι η φράση που μας είπε ένας Έλληνας τουρίστας, ο οποίος κατευθυνόμενος από την Οδυσσέα Ελύτη στο πάρκινγκ σταμάτησε και μας ρώτησε να του δείξουμε πώς θα φτάσει στο επιβατικό λιμάνι, γιατί χθες το απόγευμα επρόκειτο να ταξιδέψει έχοντας ολοκληρώσει τις διακοπές του στον τόπο μας. Όταν τον ρωτήσαμε για τις εντυπώσεις του μας απάντησε με μία φράση που τα λέει όλα: «Η Λέσβος έχει όλα τα εφόδια για να γίνει η Σαντορίνη του μέλλοντος και αυτό με την καλή έννοια του όρου. Αρκεί να το καταλάβετε…», μας είπε με νόημα και συνέχισε το δρόμο του για το λιμάνι.