“Στο περίμενε” η αγορά για το νέο Εξοικονομώ

Spread the love


  •  Η πρωτοφανής σε διάρκεια 5 μηνών προθεσμία υποβολής αιτήσεων μεταθέτει την υλοποίηση του προγράμματος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και την αγορά στο 2024!

Ψυχρολουσία για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έλπιζαν να προλάβουν το φετινό χειμώνα υλοποιώντας τις επιδοτούμενες παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης των ακινήτων τους μέσα από το πρόγραμμα Εξοικονομώ 2023 αποτέλεσε η ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, σύμφωνα με την οποία δίνεται παράταση 2 μηνών για την υποβολή των αιτήσεων μέχρι και 15 Νοεμβρίου! 

Το πρόγραμμα που προκηρύχθηκε στις 12 Ιουνίου είχε προθεσμία τριών μηνών (!) για να υποβάλουν τις αιτήσεις τους οι ενδιαφερόμενοι μέχρι αύριο Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα έκλεινε η πλατφόρμα. Υπ’ αυτήν την έννοια το τρίμηνο που έδωσε αρχικά το Υπουργείο και τους δύο μήνες παράταση που προσθέτει αυξάνουν συνολικά την προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για το Εξοικονομώ 2023 στους 5 μήνες και είναι πρωτοφανές για προθεσμία υλοποίησης προγράμματος σχεδόν μισό χρόνο!  

Με αυτό τον τρόπο η υλοποίηση του Εξοικονομώ 2023 φτάνει από το ένα άκρο στο άλλο. Δηλαδή από τα ισχύοντα στο παρελθόν όπου το πρόγραμμα έκλεινε μέσα σε λίγες ώρες όταν εξαντλούνταν ο προϋπολογισμός από όσους προλάβαιναν να υποβάλουν τις αιτήσεις, οι οποίες εγκρίνονταν με σειρά προτεραιότητας, τώρα φτάσαμε στην πολύμηνη αναμονή ώστε να τις υποβάλλουν όλοι με την άνεσή τους και στη συνέχεια να ελεγχθούν και να αξιολογηθούν, πράγμα που σημαίνει ότι η υλοποίηση του Εξοικονομώ 2023 θα ξεκινήσει στην καλύτερη των περιπτώσεων το… 2024!

 

Η αγορά

Δεν είναι όμως μόνο οι ιδιοκτήτες κατοικιών που περίμεναν να κλείσει στις 15 Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα για να αρχίσει η αξιολόγηση ώστε σε εύλογο χρόνο να ενημερωθούν αν είναι δικαιούχοι ή όχι για να πάρουν το πράσινο φως, ώστε να προχωρήσουν σε αντικατάσταση κουφωμάτων και μονώσεις στα ακίνητά τους, αλλά και η αγορά που κινείται γύρω από αυτό το χώρο και περίμενε πώς και πώς να κλείσει το πρόγραμμα και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για να αρχίσουν οι παραγγελίες εν όψει της χειμερινής περιόδου. Ουσιαστικά η παράταση που δίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος προκαλεί καθήλωση στην αγορά, μεταθέτοντας την υλοποίηση του προγράμματος εντός του επόμενου έτους, ενώ θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις για ένα σημαντικό αριθμό δικαιούχων η  υλοποίηση να ξεκινούσε μέσα στο 2023.

 

Γιατί παράταση;

Με τρεις μήνες προθεσμία να υποβάλουν τις αιτήσεις τους οι ενδιαφερόμενοι, η νέα παράταση δύο μηνών δεν έχει εξήγηση, εκτός και αν υπάρχει μαζική προσέλευση ώστε να μην προλαβαίνουν να καταχωρηθούν οι αιτήσεις στο σύστημα. Ωστόσο τέτοιο θέμα, σύμφωνα με παράγοντες του Υπουργείου Περιβάλλοντος με τους οποίους επικοινώνησαν χθες τα Νέα της Λέσβου, δεν υπάρχει. Μάλιστα κάποιες πληροφορίες από γραφεία μελετητών που ασχολούνται με την διεκπεραίωση τέτοιων αιτήσεων κάνουν λόγο για το αντίθετο, δηλαδή για το ενδεχόμενο να είναι πολύ μικρή η προσέλευση στο πρόγραμμα Εξοικονομώ 2023 και γι’ αυτό το λόγο το Υπουργείο να δίνει παράταση, ελπίζοντας να προστεθούν και νέοι εν δυνάμει δικαιούχοι ώστε να σημειωθεί ένα αξιοπρεπές επίπεδο απορρόφησης από τους πόρους του προγράμματος.

Εάν πάντως ισχύουν οι εκτιμήσεις μελετητών ότι η προσέλευση δεν είναι και τόσο μεγάλη όσο στο παρελθόν, τότε προκύπτουν ερωτήματα για τους λόγους που συμβαίνει αυτό καθώς τα τελευταία προγράμματα Εξοικονομώ είναι απλοποιημένα σε σχέση με το παρελθόν. Υπάρχουν όμως και ζητήματα που δεν άγγιξε το Υπουργείο, όπως για παράδειγμα η ενεργειακή αναβάθμιση των πολυκατοικιών, όπου το καθεστώς ένταξης συνεχίζει να παραμένει απαιτητικό με συνέπεια να αποθαρρύνονται ή και να μην βρίσκουν πεδίο συνεννόησης ιδιοκτήτες ακινήτων σε μία πολυκατοικία για να προχωρήσουν στην ενεργειακή αναβάθμιση.  

Σε αυτό το κεφάλαιο θα μπορούσε ενδεχομένως το Υπουργείο να εφαρμόσει σε επόμενες προκηρύξεις ένα πιο ευέλικτο σύστημα που να επιτρέπει με απλές διαδικασίες την ένταξη πολυκατοικιών στο πρόγραμμα για την ενεργειακή τους αναβάθμιση, καθώς αν συμβεί αυτό τότε η προσέλευση στο πρόγραμμα αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στις μεγαλουπόλεις.

 

Ο Στρατής Μανωλακέλλης

Πάντως από την πλευρά του ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Στρατής Μανωλακέλλης, εκτίμησε ότι η παράταση δόθηκε από το Υπουργείο λόγω των καταστροφών από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και τις πυρκαγιές στον Έβρο που αναστάτωσαν τη χώρα μας και τις κοινωνίες αυτών των περιφερειών, ώστε να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος και να μπορέσουν μέχρι το Νοέμβριο όσοι ενδιαφέρονται να υποβάλουν αιτήσεις: «Κατά την άποψή μας, η παράταση που δόθηκε κινείται σε σωστή κατεύθυνση, καθώς η επέλαση του καιρικού φαινομένου Daniel, με τις καταστροφικές συνέπειες στη Θεσσαλία, καθώς και πολλές περιοχές της Ελλάδας που επλήγησαν από πυρκαγιές, κατέστησαν αδύνατο τόσο για τους ιδιώτες, όσο και για τους μηχανικούς, να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ολοκλήρωσης των διαδικασιών για ένταξη στα εν λόγω προγράμματα εγκαίρως». 

Υπενθυμίζουμε ότι το Εξοικονομώ 2023 είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης από όπου χρηματοδοτείται με προϋπολογισμό για όλη την Ελλάδα τα 300 εκατομμύρια ευρώ. 

Το επόμενο διάστημα θα επανέλθουμε με ρεπορτάζ μας κάνοντας υπενθύμιση των βασικών προβλέψεων του προγράμματος, κάτι που έχει γίνει ήδη από τα Νέα της Λέσβου και πριν την προκήρυξή του για την ενημέρωση των αναγνωστών μας, ώστε να αντλήσουν από τα δημοσιεύματά μας πληροφορίες και νέοι ενδιαφερόμενοι, εφόσον έχουμε δίμηνη παράταση.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση