- Με λιγότερα χρήματα στην τσέπη από τις κοινοτικές ενισχύσεις θα κάνουν φέτος Χριστούγεννα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι
- Παρέμβαση Παρασκευαΐδη σε Αυγενάκη ζητώντας εξηγήσεις και καταλογίζοντας ότι «τα κάνατε θάλασσα»
“Όμηροι” του ΟΠΕΚΕΠΕ παραμένουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στη Λέσβο και σε όλη την Ελλάδα περιμένοντας πότε θα δεήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να πληρώσει τις επιδοτήσεις τους. Απ’ ό,τι φαίνεται η Αθήνα βρίσκεται μπροστά σε μεγάλο αδιέξοδο προσπαθώντας να κάνει μία εμβόλιμη πληρωμή ακόμα και μέσα στο μήνα που διανύουμε (χωρίς αυτό να το εγγυάται κανένας), ώστε να δοθούν κάποια χρήματα από την προκαταβολή της Βασικής Ενίσχυσης σε δικαιούχους. Ωστόσο η νέα πληρωμή, όποτε γίνει, δεν αναμένεται να διορθώνει ή έστω να βελτιώνει κάπως την κατάσταση όσων αγροτών εισέπραξαν κουτσουρεμένες τις επιδοτήσεις τους, καθώς σε πρώτη φάση γίνεται προσπάθεια να πληρωθούν όσοι δεν είδαν ούτε ένα ευρώ στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Τέτοιες περιπτώσεις, όπου δεν έγιναν πληρωμές, υπάρχουν πολλές και στη Λέσβο. Ενδεικτικά να αναφέρουμε περιπτώσεις μεταβιβάσεων δικαιωμάτων αλλά και αγροτικών καλλιεργειών που δηλώνονταν από κτηνοτρόφους, οι οποίες όμως σκόνταψαν με τους βοσκότοπους και τις εκτροφές τους, ωστόσο το σύστημα «τους πέταξε συνολικά έξω», με συνέπεια να μην μπορούν να πληρωθούν ούτε τα δικαιώματα που έχουν από την ελαιοκομία.
Πάντως την ώρα που σε επίπεδο Λέσβου “δεν πέφτει ούτε ένα βότσαλο στη λίμνη” για τα ζητήματα των επιδοτήσεων και δεν έχει βγει στη δημοσιότητα ούτε μία ανακοίνωση από συλλογικό φορέα, σε άλλες περιοχές της Ελλάδας καταγράφεται κινητικότητα, ενώ ήδη έχουν προηγηθεί διαμαρτυρίες σε περιοχές της Μακεδονίας και στην Κρήτη, μια και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε αναβρασμό λόγω «κουτσουρέματος» των επιδοτήσεων που έλαβαν.
Όπως έγραψαν από τις 30 Οκτωβρίου τα Νέα της Λέσβου, εκτός από την μη πληρωμή προκαταβολής σε έναν αριθμό δικαιούχων αγροτών και κτηνοτρόφων, στην πλειονότητά τους οι άλλοι δικαιούχοι εισέπραξαν μικρότερα ποσά από αυτά που δικαιούνται, καθώς αφενός μεν έχουμε μία μείωση της αξίας των δικαιωμάτων, η οποία ούτως ή άλλως έχει προβλεφθεί στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), από την άλλη όμως έχουμε τη βίαιη προσαρμογή της λεγόμενης σύγκλισης των δικαιωμάτων ώστε η αξία του κάθε δικαιώματος για αντίστοιχες καλλιεργήσιμες εκτάσεις ή κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις να μην παρουσιάζει μεγάλες αποκλίσεις. Το ζήτημα είναι ότι η λεγόμενη σύγκλιση εφαρμόστηκε μία και έξω στη χώρα μας προκαλώντας δυσάρεστη έκπληξη στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι είδαν τις επιδοτήσεις τους να μειώνονται μέχρι και 25%. Πάνω σε αυτό το θέμα προκύπτουν ζητήματα, καθώς συλλογικοί φορείς σε άλλες περιοχές της Ελλάδας θέτουν ζήτημα λανθασμένου υπολογισμού από πλευράς ΟΠΕΚΕΠΕ. Ανεξάρτητα πάντως με το αν υπολόγισε σωστά ή όχι τα δικαιώματα ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τη σύγκλιση, το μόνο βέβαιο είναι ότι η οριζόντια μείωση των δικαιωμάτων εφαρμόστηκε μονομιάς φέτος, ενώ αυτό αναμενόταν κανονικά να γίνει προοδευτικά, σε βάθος τριετίας, ώστε σταδιακά να φτάσουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στις νέες αξίες των δικαιωμάτων τους, που συνθέτουν πλέον τον χάρτη σε όλη την Ελλάδα με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Αυτό σημαίνει πως με την βίαιη εφαρμογή από τον πρώτο χρόνο, οι δικαιούχοι των κοινοτικών ενισχύσεων χάνουν χρήματα που θα μπορούσαν να είχαν εισπράξει και φέτος και το 2024 και σταδιακά από το 2025 να υποστούν αυτή τη μείωση στο σύνολό της.
Έχουμε ξαναγράψει ότι οι χειρισμοί, ειδικά της τελευταίας τριετίας στα ζητήματα του ΟΣΔΕ και των κοινοτικών ενισχύσεων από πλευράς ΟΠΕΚΕΠΕ και Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, έχουν προκαλέσει μεγάλα αδιέξοδα και, δυστυχώς, οι εκτιμήσεις από τα ρεπορτάζ μας επιβεβαιώνονται με οδυνηρό τρόπο για τους ίδιους τους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους, που βλέπουν ότι στις τσέπες τους μπαίνουν πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που περίμεναν, ενώ ουδείς εμφανίζεται από την Αθήνα να αναλάβει την ευθύνη, καθώς η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υπό τον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη τα ρίχνει στον ΟΠΕΚΕΠΕ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ κάνει πως δεν καταλαβαίνει.
Εδώ να σημειωθεί ότι ακόμα και το ζήτημα της εμβόλιμης πληρωμής για το οποίο έχει δεσμευτεί ο νέος Υπουργός κ. Αυγενάκης τυπικά είναι μετέωρο, καθώς για να γίνει εμβόλιμη πληρωμή πρέπει να δώσει έγκριση η αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχοντας την ανάλογη τεκμηρίωση από πλευράς του Υπουργείου του κράτους-μέλους και στην περίπτωσή μας της Ελλάδας γιατί χρειάζεται να προχωρήσει η χώρα μας σε ένα τέτοιο μοντέλο. Και προφανώς εδώ το ζήτημα είναι ότι πώς θα βγει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να πει στην Ευρώπη ότι τα έκανε μπάχαλο με το ΟΣΔΕ και να γλιτώσει με μία τέτοια παραδοχή η χώρα μας το πρόστιμο;;;
Κάτω από αυτές τις εξελίξεις αν και βρισκόμαστε στα μέσα Νοεμβρίου το τοπίο με την πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων παραμένει θολό. Και μάλιστα αυτό σε μία περίοδο που μπορεί μεν οι τιμές του ελαιολάδου να βρίσκονται σε πολύ καλά επίπεδα και άρα να αντισταθμίζεται από αυτό το σκέλος στο εισόδημα των δικαιούχων η απώλεια των επιδοτήσεων, ωστόσο οι περισσότεροι ελαιοπαραγωγοί δεν έχουν ελιές καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι της Λέσβου φέτος δεν έχει παραγωγή και περιμένουν πώς και πώς να δουν τι θα γίνει με τις πληρωμές των ενισχύσεών τους.
Σχεδόν καθημερινά τα Νέα της Λέσβου δέχονται τηλεφωνήματα κυρίως από τα χωριά, όπου ελαιοπαραγωγοί κατά κύριο λόγο επικοινωνούν με την εφημερίδα μας ζητώντας ενημέρωση για το πότε θα γίνουν οι πληρωμές τους. Όπως μας ανέφερε ενδεικτικά ένας ελαιοπαραγωγός από τη Γέρα «μπορεί το ελαιόλαδο να έχει τιμή, όμως έχουμε και έξοδα και ζημιές, καθώς για παράδειγμα μία αντλία πετρελαίου να σου κάψει το αγροτικό δεν φτάνει η επιδότηση για να το επισκευάσεις και να μαζέψεις τις ελιές σου».
Και συνέχισε: «Περιμένουμε αυτά τα χρήματα για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της ελαιοσυλλογής και δυστυχώς η έκπληξή μας είναι μεγάλη καθώς μας έχουν κόψει πάνω από το ένα τέταρτο και δεν μας δίνει κανείς μια απάντηση γιατί μας έκοψαν χρήματα κι αν θα μας δώσουν και πότε τα υπόλοιπα», εξήγησε ο ελαιοπαραγωγός διευκρινίζοντας ότι για τον ελαιοκομικό τομέα της Λέσβου, δεδομένου ότι ένα μεγάλο τμήμα του βρίσκεται σε δύσκολα εδάφη, οι επιδοτήσεις αποτελούν ένα στήριγμα ώστε να μπορεί να συνεχίσει ο αγρότης να καλλιεργεί, καθώς αν δεν ήταν οι επιδοτήσεις τα προηγούμενα χρόνια που τα λάδια δεν είχαν και μεγάλη τιμή όλος ο ελαιώνας θα είχε εγκαταλειφθεί.
Τα παραπάνω αποτελούν μία μόνο διαμαρτυρία από τις πολλές που έχουν δεχτεί το τελευταίο διάστημα τα Νέα της Λέσβου και από αγρότες και από κτηνοτρόφους, οι οποίοι ζητούν ενημέρωση για το πότε θα πάρουν τα χρήματά τους και μάλιστα επισημαίνουν ότι αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να αναδειχθούν και από τους βουλευτές με ερωτήσεις τους προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Επί του παρόντος το περιβάλλον που έχουν μπροστά τους οι αγρότες και κτηνοτρόφοι μοιάζει με κινούμενη άμμο, καθώς το Υπουργείο δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο, ούτε έχει δώσει χρονοδιαγράμματα παρά μόνο τη δέσμευση του Υπουργού κ. Αυγενάκη ότι θα γίνει εμβόλιμη πληρωμή. Υπενθυμίζουμε πως από φέτος που εφαρμόζεται η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική δεν θα καταβληθεί ούτε η λεγόμενη Πράσινη ΚΑΠ στο τέλος του έτους στους δικαιούχους, αλλά η μετεξέλιξή της σε μία νέα ενίσχυση που λέγεται «Οικολογικά Σχήματα» αναμένεται να πληρωθεί το Μάρτιο. Αυτό σημαίνει ότι τα φετινά Χριστούγεννα μετά από χρόνια θα βρουν τους αγρότες με πολύ λιγότερα χρήματα στην τσέπη σε σχέση με τις επιδοτήσεις που εισέπρατταν μέχρι και πέρυσι.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗΣ ΠΡΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ
«Δυστυχώς τα κάνατε θάλασσα» Με θέμα τα λάθη στις πληρωμές της προκαταβολής που δόθηκε στις 27 Οκτωβρίου στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους για τη Βασική Ενίσχυση που δικαιούνται, έκανε παρέμβαση με ερώτησή του στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, καταλογίζοντας παταγώδη αποτυχία στις πληρωμές, ενώ επισημαίνει ότι είναι τέτοιας έκτασης τα λάθη που ανατρέπουν τον προγραμματισμό της αγροτικής τους δραστηριότητας. «Ο σχεδιασμός σας για το Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ ήταν ανεπαρκής και η ολιγωρία στην έγκαιρη εφαρμογή αυτών που εσείς ψηφίσατε χαρακτηριστική», τονίζει ο κ. Παρασκευαΐδης. Και συμπληρώνει: «Αλήθεια η κυβέρνησή σας δεν συνέταξε, υπέβαλλε και οριστικοποίησε το Στρατηγικό Σχέδιο για την έκδοση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) τον Ιανουάριο του 2023; Και ενώ είχατε υποχρέωση να εκδώσετε άμεσα τις εφαρμοστικές εγκυκλίους αυτού του Στρατηγικού Σχεδίου, εσείς με την ολιγωρία και την ανικανότητά σας τις εκδώσατε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2023 (!!!), και αφού είχαν υποβάλλει οι αγρότες τις αιτήσεις τους για την Βασική ενίσχυση, γεγονός που οδήγησε στον τεράστιο όγκο λαθών και τις μειωμένες πληρωμές προκαταβολής». Παρατήρησε, δε, ότι ενώ είναι υποχρέωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να ενημερώσει τον αγροτικό κόσμο για ποιες και πόσες περικοπές θα γίνουν, δεν το έπραξε. Όπως αναφέρει ο κ. Παρασκευαΐδης προς τον Υπουργό κ. Αυγενάκη «δεν δώσατε έγκαιρα στην δημοσιότητα σε έντυπη μορφή τον αριθμό και την αξία των δικαιωμάτων, όπως διαμορφώνονται μέχρι το 2027. Καταφέρατε να μην εφαρμόσετε ούτε αυτά που ψηφίσατε, όπως η εσωτερική σύγκλιση που έπρεπε να γίνει σταδιακά μέχρι το 2027, όπως και με τη βασική ενίσχυση που διαμορφώθηκε στα 829.000.000 ευρώ και ως προκαταβολή του 70% έπρεπε να καταβληθούν 580.000.000 ευρώ και όχι 488.000.000 ευρώ. Δηλαδή λιγότερα κατά 92.000.000 ευρώ. Κάνετε μπαλάκι τις δικές σας ευθύνες και τις φορτώνετε μόνο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ εσείς διορίζετε την Διοίκησή του». Ο Βουλευτής αναφέρεται ιδιαίτερα και σε όσους δεν έλαβαν ούτε 1 ευρώ από την προκαταβολή, ενώ εκτιμά ότι τα όσα έγιναν δεν προοιωνίζουν καλό αποτέλεσμα για την εκκαθάριση της Βασικής Ενίσχυσης, καθώς και για τις πληρωμές των Οικολογικών Σχημάτων, όπου οι ενδείξεις αναδεικνύουν ότι Υπουργείο και ΟΠΕΚΕΠΕ είναι εντελώς ανέτοιμοι. Με τη φράση «δυστυχώς τα κάνατε “θάλασσα», ο κ. Παρασκευαΐδης καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι το επιτελικό και ψηφιακό της κράτος μετά από 5 χρόνια, μετά τα Τέμπη, την Θεσσαλία, τα χιόνια στην Αττική, τις πυρκαγιές των προηγούμενων δυο ετών, βούλιαξε και στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ για τους Αγρότες, μειώνοντας περαιτέρω δυστυχώς το εισόδημά τους, που συνεχώς συμπιέζεται από την τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής. «Στα 5 χρόνια που κυβερνάει η Νέα Δημοκρατία άλλαξε 4 Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και 4 Προέδρους ΟΠΕΚΕΠΕ!!! και να τα αποτελέσματά σας, με θύματα τους αγρότες, η ευθύνη σας είναι συλλογική», αναφέρει ο κ. Παρασκευαΐδης. Τέλος, ζητά από τον Υπουργό αναλυτική ενημέρωση για το τι πρόκειται να γίνει και αν θα ολοκληρωθούν το Δεκέμβριο οι εκκαθαρίσεις χωρίς προβλήματα, καθώς και αν προτίθεται να προχωρήσει σε διαδικασία αναθεώρησης της νέας ΚΑΠ μετά τα βλαπτικά αποτελέσματα για τους αγρότες και να ακολουθήσει αυτή τη φορά ουσιαστική διαβούλευση με τους φορείς των αγροτών και όχι υποτυπώδη όπως τώρα. |