Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Φεύγουν μαζικά από το ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Μαζική αποχώρηση μελών και στελεχών από το ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου ανακοινώθηκε αυτήν την ώρα με ένα κείμενο με το οποίο αιτιολογούν την απόφασή τους και αναφέρονται και τα ονόματα όσων φεύγουν για το νέο κόμμα που ετοιμάζεται μετά τις εξελίξεις που έχουν τροφοδοτηθεί σε πανελλαδικό επίπεδο.

Αναλυτικά το κείμενο και τα ονόματα έχουν ως ακολούθως

«Το παρακάτω κείμενο το υπογράφουμε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που αποχωρούμε από το κόμμα, όπως και μέλη που έχουμε αποχωρήσει το προηγούμενο διάστημα.  Η απόφασή μας αυτή, που προέκυψε έπειτα από βαθιά σκέψη και οδύνη αποτελεί απότοκο των συνθηκών που έχουν επικρατήσει στο κόμμα μας.

H σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ήταν το απαράδεκτο “Διάγγελμα” του προέδρου Στ. Κασσελάκη καταρχάς προς τον ελληνικό λαό(!) και εν συνεχεία προς τα μέλη και στους φίλους(!), περί διαγραφών ιστορικών στελεχών του κόμματος και αγωνιστών της Δημοκρατίας, καθώς και η γεμάτη αλαζονεία και αυταρχισμό ομιλία του στην πρόσφατη (11/12-11-2023) συνεδρίαση της Κ.Ε. του κόμματος. Μια ομιλία που ακυρώνει τα καταστατικά όργανα και την εσωκομματική δημοκρατία αντικαθιστώντας τα με έναν αρχηγισμό και αυταρχισμό που πηγάζει από την «αδιαμεσολάβητη» εκλογή του από τη βάση. Μια βάση που περιλαμβάνει εκτός από τα ενεργά μέλη, κυρίως άτομα «αγνώστων λοιπών στοιχείων» που εγγράφηκαν με 2 Ευρώ.

Καμία σχέση με την Αριστερά δεν είχε η ομιλία του Στ. Κασσελάκη στον ΣΕΒ, η αναφορά στη συνεργασία του κεφαλαίου με την εργασία, που στην ουσία σηματοδοτεί τη βίαιη στροφή στη νεοφιλελεύθερη πολιτική και τη ρήξη με τον κόσμο της εργασίας, η μονομερής δήλωση στήριξης του Ισραήλ, η πλήρης απουσία της ηγετικής ομάδας από τις κινητοποιήσεις για την Γάζα, το κυνήγι μαγισσών, η αναζήτηση εσωτερικού εχθρού, -πρακτική αυταρχικών καθεστώτων και μορφωμάτων – ο νεοαυριανισμός, η τοξικότητα, και ο φανατισμός. Αυτά τα τελευταία τα βιώσαμε και τοπικά σε ικανό βαθμό τα τελευταία χρόνια, με απογοήτευση δε, παρατηρούμε να αναπαράγονται συνεχώς από τον κ. Κασελάκη και τη νέα ηγετική ομάδα.

Τα παραπάνω επισφραγίζουν απλώς την πορεία μετάλλαξης και εκφυλισμού του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς από κόμμα που οραματίζεται τον μετασχηματισμό της κοινωνίας και τον σοσιαλισμό σε κεντρώο–κεντροδεξιό συστημικό και αρχηγοκεντρικό μόρφωμα, που στοχεύει στη συμμετοχή του στο παιχνίδι εναλλαγής κομμάτων στην εξουσία, συντηρώντας το σύστημα.

Μια πορεία που ξεκίνησε στο τελευταίο συνέδριο με τις αλλαγές στις καταστατικές του αρχές, συνέχισε με την αριθμητική άνευ ιδεολογικού και πολιτικού περιεχομένου διεύρυνση, ολοκληρώνοντας την αποϊδεολογικοποίηση και αποπολιτικοποίηση του κόμματος και μετατρέποντάς το σε ένα μόρφωμα, όπου χωρούν τα πάντα και οι πάντες, με θολό περίγραμμα, εξίσου θολό περιεχόμενο και με μόνη συγκολλητική ουσία την στόχευση στην εξουσία.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι αυτό το κόμμα δεν υπηρετεί πλέον τους στόχους της Ανανεωτικής Ριζοσπαστικής Αριστεράς και δεν εκφράζει τις ιδεολογικές και πολιτικές μας ανησυχίες. Αποχωρούμε, διατηρώντας αναλλοίωτο το όραμα και τις αριστερές αρχές που μας οδήγησαν στη συμμετοχή μας στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ που, μέσα από δύσκολες δημοκρατικές διαδικασίες, κατάφερε να ενώσει την τότε πολυδιασπασμένη αριστερά, να κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού παλεύοντας ενάντια στα μνημόνια και, παρότι ηττήθηκε από το διεθνές κεφαλαιοκρατικό σύστημα, να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια.  

Θα εξακολουθήσουμε ωστόσο να υπηρετούμε αταλάντευτα, με συνέπεια και αποφασιστικότητα το όραμά μας, για μια κοινωνία δίκαιη και συμπεριληπτική, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και με οικολογική συνείδηση, για ένα σοσιαλισμό με ελευθερία, δημοκρατία και αυτοδιαχείριση.

Για όλους και όλες εμάς, το ταξίδι με τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. τελείωσε. Δεν τελείωσε όμως, το ταξίδι μας με την Αριστερά.

Σε νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, βούλησή μας είναι να προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε στην ανασυγκρότηση του χώρου της Ριζοσπαστικής, Κινηματικής και Οικολογικής Αριστεράς και να υπηρετήσουμε τη δυνατότητα υπεράσπισης μιας νέας νικηφόρας προοπτικής της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Για όλους και όλες μας, είναι θέμα συνείδησης και ευθύνης».

Υπογράφουν

Αποστολής Γιώργος

Αράπης  Μπάμπης

Βελούτσος Δημήτρης

Γενιτσαριώτης Νίκος

Γιαννίκος Στρατής

Ζερβού Μαρία

Καλαϊτζής Γιώργος

Καλογρίδης Εύρης

Καραμάνος Στάθης

Καραμπλιάς Λευτέρης

Καρδάτου Ολτίνα

Κεχαγιά Μερόπη

Κουτσοβίλης Κώστας

Λαμπρόπουλος Παναγιώτης

Λιαρέλλη Πόπη

Μαλιαρός  Δημήτρης

Μαμάκος Θωμάς

Νικολάρα Μαρία

Νικολάου Στρατής

Παπαδημητρίου  Ελένη

Παραδέλης Θεόδωρος

Παραδέλη Βικτωρία

Πιτσιλαδής Ηρακλής

Σαμπανίκου Ευαγγελία

Τεντόμας Βασίλης

Τελωνιάτη Παναγιώτα

Τσακμάκη  Λαμπρινή

Τσομπανέλλης  Νικόλαος

Φράγκου Μερόπη

Χαβός   Λευτέρης 

Χατζηκωσταντίνου Γιώργος

Χατζηδιάκος Τάκης

Χιωτέλη Εριφύλη

Ψωμαδάκη Μ

spot_img

More articles

spot_img