Έρχεται για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη και είναι ένα ανερχόμενο στέλεχος, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην κεφαλή της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας, ενώ πολλοί βλέπουν ότι στο μέλλον θα παίξει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο στο κόμμα. Ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Ορφέας Γεωργίου, είναι δικηγόρος με εξειδίκευση στο ποινικό δίκαιο και στα θέματα οικονομικών συναλλαγών και θα είναι ένας από τους κεντρικούς ομιλητές στην εκδήλωση που διοργανώνει η ΟΝΝΕΔ σήμερα, στις 6 το απόγευμα, στο «HOME», όπου μαζί με την Υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία Κεφάλα και τον καθηγητή του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Μανούσο Μαραγκουδάκη, θα μιλήσουν για την «ενδυνάμωση των νέων οικογενειών ως βασικό σύμμαχο στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος». Ο κ. Γεωργίου παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα μας και απάντησε στα ερωτήματά μας για την οικογένεια, την κυβέρνηση και την νεολαία.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΟΥΔΗ
-Κύριε Γεωργίου, η Νέα Δημοκρατία έρχεται από μία μεγάλη νίκη, ιστορική θα έλεγα, στις εκλογές που έγιναν τον Ιούνιο. Ακούμε, πολύ πρόωρα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σας καταλογίζουν ότι λειτουργείτε αντιμετωπίζοντας το μεγάλο αυτό ποσοστό ως λευκή επιταγή. Εσείς διαπιστώνετε φαινόμενα εφησυχασμού ή και αλαζονείας στο κόμμα ή στην κυβέρνηση;
«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι στην αρχή μίας δεύτερης θητείας, με μία πολύ ισχυρή εντολή από τους πολίτες. Μία εντολή μεταρρυθμίσεων και ένα μεγάλο βάρος ευθύνης. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν συμβιβάζεται σε καμία περίπτωση με την ικανοποίηση της εκλογικής νίκης και το αποδεικνύει έμπρακτα. Σκύβει το κεφάλι, δουλεύει σκληρά για την επιτάχυνση των μεγάλων αλλαγών και των παρεμβάσεων, οι οποίες βελτιώνουν διαρκώς τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών».
-Η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση εκδήλωσης στη Λέσβο για το δημογραφικό οφείλω να πω ότι είναι πολύ σημαντική. Ωστόσο, πέρα από τις εκδηλώσεις χρειάζονται και πράξεις και θα σας πω ευθέως τι εννοώ. Η καρδιά της Ελλάδας χτυπά στα χωριά μας, αυτό το αναγνωρίζουν άπαντες. Τα χωριά όμως φθίνουν, οι νέοι τα εγκαταλείπουν, οι υπηρεσίες κλείνουν η μία μετά την άλλη, όπως τα ταχυδρομεία που έχουμε πρόβλημα εδώ στη Λέσβο και ο πληθυσμός γηράσκει.
Πώς μπορεί αυτό να αντιστραφεί;
«Η ελληνική επαρχία παρουσιάζει μια σειρά από ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Η κυβέρνηση δίνει έμφαση σε πολιτικές και καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης, με την προσέλκυση πολλών επενδύσεων στην έρευνα, την καινοτομία, την ενέργεια, τον τουρισμό. Στόχος των προγραμμάτων της κυβέρνησης στις ακριτικές περιοχές είναι η αναβάθμιση της γεωπολιτικής σημασίας των περιοχών, η ανάπτυξη της οικονομίας και η ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Η παροχή κινήτρων, θα δώσει την απαιτούμενη ώθηση στην αποκέντρωση, η οποία με τη σειρά της μπορεί να δώσει τη δική της απάντηση στην επίλυση μέρους του δημογραφικού ζητήματος. Στόχος της κυβέρνησης, στο τέλος της ημέρας, η απάντηση στο ερώτημα «γιατί ένας νέος να επιλέξει μια ακριτική περιοχή για να ζήσει και να εργαστεί», να προκύπτει αβίαστα».
-Για πρώτη φορά έχουμε ένα Υπουργείο που είναι για την οικογένεια. Πιστεύετε ότι θα μπορέσει να παρέμβει ουσιαστικά ή μήπως η θέση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα δημοσιονομικά ζητήματα δεν θα του επιτρέψουν να έχει το αναγκαίο «οξυγόνο»; Καθώς μέχρι τώρα βλέπουμε ένα Υπουργείο – αν και ακόμα είναι νωρίς – να διαχειρίζεται τις ήδη υπάρχουσες σχετικές πολιτικές.
«Όπως προανέφερα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται στην αρχή μιας δεύτερης θητείας. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με ένα νεοσύστατο Υπουργείο. Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας συστάθηκε από τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, με αρμοδιότητες, θέματα κοινωνικής πολιτικής, την ελληνική οικογένεια, το δημογραφικό ζήτημα. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι τα επόμενα χρόνια, με τη συνέργεια όλων μας, θα δούμε πολλά πράγματα να βελτιώνονται σε αυτήν την κατεύθυνση. Με κίνητρα για την ισορροπία της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, με ειδικά προγράμματα και διάθεση κονδυλίων για τη στήριξη συγκεκριμένων πολιτικών για τις οικογένειες, με την προώθηση της ισότητας στην εργασία μεταξύ ανδρών και γυναικών».
-Είστε ένας νέος άνθρωπος, εκπροσωπείτε τη νεολαία του μεγαλύτερου κόμματος, κυβερνώντος εν προκειμένω, στη χώρα μας και θα ήθελα να μας μιλήσετε για το πώς αντιλαμβάνεστε εσείς την οικογένεια. Δεν βάλλεται στις μέρες μας; Και αναφέρομαι σε όλο το δυτικό κόσμο.
«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αντίληψη για την οικογένεια είναι ένα πολύ πολύπλοκο και ποικίλο θέμα που διαφέρει ανάλογα με τις προσωπικές πεποιθήσεις, την κοινωνική πραγματικότητα, τον πολιτισμό. Στο δυτικό κόσμο, η έννοια της οικογένειας είναι πολυδιάστατη και έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου. Για εμένα, αυτό που έχει σημασία είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικογένεια στις σύγχρονες κοινωνίες. Το σημαντικό είναι, ως κοινωνία και ως Πολιτεία, να αναδείξουμε το ρόλο της οικογένειας. Ο θεσμός της οικογένειας άλλωστε, καθώς και η επίλυση του δημογραφικού προβλήματος που αποτελεί μάστιγα για την Ελλάδα, αποτέλεσαν και προσωπική πρόκληση για τον Πρωθυπουργό, όταν πήρε την απόφαση να συστήσει το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας».
-Η ΟΝΝΕΔ είναι ένα «θερμοκήπιο», θα έλεγα, στελεχών που θα «οδηγήσουν αύριο» τη Νέα Δημοκρατία. Ο ρόλος σας σήμερα ποιος είναι; Παρεμβαίνετε στις πολιτικές του κόμματος, συμμετέχετε στη διαμόρφωση της πολιτικής; Τι έχετε κάνει για τους νέους;
«Στην ΟΝΝΕΔ γνωρίζουμε την αξία του να συμμετέχουμε ενεργά, καταθέτοντας προτάσεις που στόχο έχουν τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και ειδικότερα, των νέων ανθρώπων. Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα συμμετείχαμε στη δημόσια διαβούλευση επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, καταθέτοντας ορισμένες προτάσεις που ευελπιστούμε ότι θα συμβάλουν στην ήδη θετική προσέγγιση της κυβέρνησης για διαφάνεια και δικαιοσύνη στη δράση της φορολογικής διοίκησης, με επίκεντρο τους νέους φορολογούμενους ελεύθερους επαγγελματίες. Όλα τα μέλη της ΟΝΝΕΔ, είμαστε επαγγελματίες, αντιμετωπίζουμε καθημερινά τις ίδιες ανησυχίες και προβληματισμούς με κάθε νέα και κάθε νέο και αδιαμφισβήτητα, πρωταρχικό μέλημά μας είναι να ενημερώνουμε, να παρεμβαίνουμε και να διαμορφώνουμε πολιτική, εξαντλώντας όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας».
-Κύριε Γεωργίου, οι νέοι σήμερα απέχουν σε ένα μεγάλο ποσοστό τους από την πολιτική και η αποχή δυστυχώς μειώνει τους ενεργούς πολίτες, το αντιλαμβάνεστε νομίζω. Ποιο είναι το δικό σας σχέδιο για να έρθει η νεολαία στην πολιτική, ανεξαρτήτως κομμάτων και χρωμάτων;
«Η συμμετοχή των νέων στην πολιτική είναι κρίσιμη για την υγεία της δημοκρατίας και η νεολαία αναγνωρίζει τη σημασία της συμμετοχής της για το μέλλον της κοινωνίας. Ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει τη συμμετοχή, ενθαρρύνει τους νέους να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην πολιτική. Αν και η συμμετοχή στην πολιτική είναι προσωπική επιλογή, στην ΟΝΝΕΔ, με τις προτάσεις και τις δράσεις μας αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι οι νέοι μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην αλλαγή και σε πολλές περιπτώσεις, να την καθορίσουν».
-Σας ευχαριστώ για τη συζήτηση που είχατε μαζί μας.
«Και εγώ για τη δυνατότητα που μου δώσατε να επικοινωνήσω με τους αναγνώστες σας».