“Λυπητερές” σε κουρεία και κομμωτήρια

Spread the love


“Λυπητερές”, που σε κάποιες περιπτώσεις υπερβαίνουν και τα 500 ευρώ ανά επιχείρηση, καλούνται να πληρώσουν επιχειρήσεις κομμωτηρίων και κουρείων της Λέσβου παραλαμβάνοντας ο ένας μετά τον άλλον οι ιδιοκτήτες τα σχετικά παραστατικά που τους αποστέλλονται από εταιρεία διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών, με το αιτιολογικό ότι μεταδίδουν μουσική στις επιχειρήσεις τους ή έχουν τηλεόραση!! Επαγγελματίες που έχουν παραλάβει ήδη αυτούς τους λογαριασμούς μίλησαν σταΝέα της Λέσβου, σημειώνοντας ότι αφορούν τα έτη από το 2018 μέχρι και πέρυσι και, όπως διαπιστώνουν, το κοστολόγιο διαφοροποιείται από χρονιά σε χρονιά! 

Για παράδειγμα ενώ μέχρι το 2020 είναι περίπου στα ίδια επίπεδα κάθε χρόνο, τα επόμενα χρόνια το κοστολόγιο ανεβαίνει στα 90 και πάνω από 100 ευρώ. Μέχρι τώρα καθώς αυτό το διάστημα αποστέλλονται τα συγκεκριμένα ειδοποιητήρια δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα επίσημα ο Σύλλογος Κουρέων και Κομμωτών, ούτε το Επιμελητήριο Λέσβου που εκπροσωπεί αυτόν τον κλάδο μέσα από το Τμήμα Μεταποίησης.

Πάντως κάποιοι επαγγελματίες θέλοντας να αποφύγουν τυχόν συνέπειες έχουν ήδη από μόνοι τους απευθυνθεί σε δικηγόρους ζητώντας καθοδήγηση για το πώς θα πρέπει να κινηθούν και τα δικηγορικά γραφεία μελετούν τις περιπτώσεις τους για να τους υποδείξουν ποιες ενέργειες θα πρέπει να κάνουν. Όπως ανέφερε ιδιοκτήτης κομμωτηρίου στα Νέα της Λέσβου «εκτός από τα παραστατικά για την πληρωμή άνω των 500 ευρώ γίνονται και τηλεφωνήματα και εκτιμώ ότι πίσω βρίσκονται εισπρακτικές εταιρείες. Αυτό που συμβαίνει είναι απαράδεκτο να μας έχουν καταλογίσει ένα συγκεκριμένο ποσό από το 2018 μέχρι πέρυσι σαν να έχουμε και τηλεοράσεις στα μαγαζιά μας. Εγώ προσωπικά δεν έχω ούτε μουσική, ούτε τηλεόραση, άρα γιατί να πληρώσω;», διερωτήθηκε. 

Άλλος επαγγελματίας απαντώντας σε ερώτησή μας επιβεβαίωσε ότι έχει λάβει και ο ίδιος τη λυπητερή και μάλιστα το ποσό υπερβαίνει τα 500 ευρώ για την ίδια περίοδο, ενώ μας είπε ότι «δεν είναι δυνατόν να κοστολογούν σε όλους συγκεκριμένα συγκεκριμένες εισφορές για τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών. Δεν ξέρω αν ο καθένας έχει μουσική στο μαγαζί του ή όχι ή αν η μουσική που μεταδίδει η κάθε επιχείρηση κομμωτηρίου ή κουρείου είναι συγκεκριμένη και εκπληρώνονται οι υποχρεώσεις της στα πνευματικά δικαιώματα. Θέλω να πω με απλά λόγια ότι εγώ μπορεί να μεταδίδω μουσική από έναν ντόπιο συνθέτη που να είναι και συγγενής μου, γιατί να πρέπει να πληρώσω για πνευματικά δικαιώματα άλλων;».

 

Από νομικής πλευράς 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία διαχείρισης δικαιωμάτων των καλλιτεχνών καλεί τους επαγγελματίες κουρείς και κομμωτές να πληρώσουν για τα πνευματικά δικαιώματα, αν και από νομικής πλευράς η κατεύθυνση είναι ότι θα πρέπει να υποβάλλουν δηλώσεις ότι δεν μεταδίδουν μουσική και δεν έχουν τηλεόραση μέσα στις επιχειρήσεις τους. Ωστόσο ως προς το σκέλος της τηλεόρασης υπάρχει διχογνωμία, καθώς η τηλεόραση δεν μεταδίδει μόνο μουσική αλλά μεταδίδει και ειδήσεις και ψυχαγωγικές εκπομπές που δεν εμπίπτουν στις διατάξεως περί πνευματικών δικαιωμάτων. 

Σε κάθε περίπτωση η «γραμμή» που φαίνεται να διαμορφώνεται είναι να υπογράψουν οι επαγγελματίες δηλώσεις στις οποίες να αναφέρουν ότι δεν μεταδίδουν στις επιχειρήσεις τους μουσική, ζητώντας τη διαγραφή των συγκεκριμένων κοστολογήσεων. Ωστόσο ορισμένοι από τους επαγγελματίες του κλάδου “βάζουν κάποιους αστερίσκους”, προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να τροφοδοτήσει έναν κύκλο ελέγχου στη Λέσβο από στελέχη των εταιρειών που έχουν τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων και υπ’ αυτήν την έννοια να βρεθούν υπόλογοι ακόμα και για…. μουσικό ήχο που τυχόν θα διαπιστωθεί όταν δέχονται κλήση στο κινητό τους τηλέφωνο!! 

Όπως και να ‘χει, οι επαγγελματίες του κλάδου στους οποίους απευθύνθηκαν χθες τα Νέα της Λέσβου χαρακτήρισαν υπερβολική αυτή την εισπρακτική πολιτική σε βάρος των επιχειρήσεων κομμωτηρίων και κουρείων, καθώς όπως είπε ένας εκ των επαγγελματιών «εμείς μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι σε αυτές τις υποχρεώσεις υπάγονται ραδιοφωνικοί σταθμοί και καφετέριες. Ότι θα πρέπει να συνεισφέρουμε και εμείς για τα πνευματικά δικαιώματα ακούγεται οξύμωρο. Λες και δεν έχει άλλα προβλήματα να ασχοληθεί το κράτος και ασχολούνται με το ποιος παίζει μουσική και ποιος έχει τηλεόραση και δεν έχει μέσα στο κουρείο του».

Πάντως η κατεύθυνση που δίνεται είναι τουλάχιστον όσοι δεν έχουν μουσική μέσα στις επιχειρήσεις τους να μην καταβάλλουν τα σχετικά ποσά και να απαντήσουν εγγράφως στις εταιρείες διαχείρισης ότι δεν έχουν τέτοια υποχρέωση. Ένα επίσης ζήτημα το οποίο θέτουν κομμωτές είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους λογαριασμούς που έχουν σταλεί στους επαγγελματίες είναι από μία εταιρεία διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, ενώ συνολικά φέρονται να υπάρχουν τρεις τέτοιες εταιρείες στη μετά ΑΕΠΙ (Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας) εποχή για τη χώρα μας και αναρωτιούνται μήπως όσοι πληρώσουν στη μία εταιρεία τους ζητηθούν αντίστοιχα ποσά και από τις άλλες στο μέλλον. 

Τέλος, καθώς αυτό το θέμα απασχολεί έναν ολόκληρο επαγγελματικό κλάδο ίσως θα πρέπει να το αναλάβει διά των αρμόδιων υπηρεσιών του το Επιμελητήριο Λέσβου, ώστε να συντονίσει τον κλάδο σε συνολική απάντηση-αντίδραση, ανάλογα με τις νομικές υποδείξεις.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση