- 12 “Γαλάζιες σημαίες” διεκδικεί η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος για το 2024
Στην τελική ευθεία βρίσκεται από τον Δήμο Μυτιλήνης ο διαγωνισμός για την πρόσληψη ναυαγοσωστών για το φετινό καλοκαίρι στις πολυσύχναστες παραλίες στα Τσαμάκια και στον Άγιο Ισίδωρο. Αν και επίσημα έχει χαρακτηριστεί ως πολυσύχναστη μόνο η πλαζ Τσαμάκια από την αρμόδια Επιτροπή του Λιμεναρχείου, η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να διαθέσει προσωπικό και στο Πλωμάρι για την ασφάλεια ντόπιων και ξένων λουομένων. Μάλιστα χθες δημοσιεύτηκε η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών για την επιχορήγηση των Δήμων όλης της χώρας για την κάλυψη δαπανών παροχής υπηρεσιών ναυαγοσωστικής κάλυψης σε οργανωμένες ή μη παραλίες με το ποσό των 15 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων και οι δύο Δήμοι του νησιού μας θα λάβουν από 26.297 ευρώ.
Ο Δήμος Μυτιλήνης προχώρησε σε διαγωνισμό για να αναθέσει σε κάποια εταιρεία – Σχολή Ναυαγοσωστών την φύλαξη των λουομένων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, δεδομένου ότι στις προκηρύξεις για την πρόσληψη ναυαγοσωστών, που εκδίδονται κάθε χρόνο, δεν εκδηλώνεται κανένα ενδιαφέρον. Όπως εξήγησε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Χρήστος Τσιβγούλης, «το πρόβλημα αυτό δεν είναι καινούργιο, αφού και οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές δεν μπορούσαν να βρουν ναυαγοσώστες για τις πολυσύχναστες παραλίες επειδή έχουν σταματήσει να γίνονται οι εξετάσεις από το Λιμεναρχείο και όποιος θέλει να αποκτήσει άδεια παρακολουθεί μαθήματα και εξετάζεται σε μεγάλες πόλεις. Κατά συνέπεια, υπήρχε έλλειμμα στην ασφάλεια των λουομένων και παράλληλα, παρ’ ότι δεν ευθύνεται ο Δήμος, το Λιμεναρχείο μας επέβαλλε τσουχτερά πρόστιμα».
Όπως τόνισε ο κ. Τσιβγούλης, η ναυαγοσωστική κάλυψη αφορά την πρόσληψη έξι ατόμων μέσω της εταιρείας που θα επιλεγεί, εκ των οποίων οι τέσσερις θα εργάζονται στις παραλίες Τσαμάκια και Αγίου Ισιδώρου και δύο ακόμη θα βρίσκονται σε επιφυλακή για τον χειρισμό του σκάφους που έχει προμηθευτεί ο Δήμος σε περίπτωση ανάγκης. Οι ναυαγοσώστες θα πιάσουν δουλειά από την 1η Ιουνίου και το ωράριο απασχόλησής τους θα είναι από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.
Σύμφωνα με την τροποποίηση που έγινε στη σχετική νομοθεσία το 2020, οι Δήμοι μπορούν να αναθέτουν τη ναυαγοσωστική κάλυψη λουτρικών εγκαταστάσεων σε νομίμως λειτουργούσα σχολή ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης. Στην περίπτωση αυτή, για την τήρηση των υποχρεώσεων υπεύθυνη είναι αποκλειστικά η σχολή αυτή.
Ο Δήμος θα πρέπει να διαθέτει ένα ναυαγοσώστη σε κάθε βάθρο (ναυαγοσωστικό πύργο) καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού, που θα ελέγχει έκταση ακτής σε ακτίνα 200 μέτρων εκατέρωθεν του βάθρου. Επίσης πρέπει να διαθέτει για τη γεωγραφική περιοχή δικαιοδοσίας του επαγγελματικό, μηχανοκίνητο, πνευστό, μικρό ταχύπλοο σκάφος τουλάχιστον 5,5 μέτρων, το οποίο θα είναι επανδρωμένο με ένα χειριστή σκάφους και ένα ναυαγοσώστη και θα βρίσκεται καθημερινά σε ετοιμότητα για παροχή άμεσης βοήθειας. Ο Δήμος Μυτιλήνης διαθέτει τέτοιο ταχύπλοο σκάφος 6 μέτρων, το ΗΙΟΝΗ που είναι εγγεγραμμένο στο Βιβλίο Επαγγελματικών Μικρών Σκαφών.
12 “Γαλάζιες σημαίες”
Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε καταφέρει πέρυσι να κερδίσει 12 “Γαλάζιες σημαίες” για το Τάρτι, την Σκάλα Μιστεγνών, τα Τσαμάκια, το Κανόνι, τον Άγιο Ισίδωρο και την Χαραμίδα, τον Άγιο Ερμογένη, τα Βοτσαλάκια στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών, την Ευρειακή της Γέρας, τις δύο καντίνες στην Κράτηγο και την παραλία του Ταρσανά (Έσο Πάπας) στο Πλωμάρι και αυτές διεκδικεί και φέτος ο Δήμος με τον φάκελο που έχει καταθέσει από τις αρχές της χρονιάς.
Όπως είναι γνωστό, η “Γαλάζια σημαία”, αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας και καθαρότητας των νερών κολύμβησης για τους τουρίστες. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα των νερών σε αυτή να χαρακτηριστεί ως «εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «καλή», δεν είναι αποδεκτή από το πρόγραμμα και η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους. Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια για τις ακτές, τα οποία αφορούν στην καθαριότητα, την οργάνωση, την πληροφόρηση, την ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, την προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.