Μηνύσεις και αγωγές από εστιάτορα για την πέργκολα!

Spread the love

Έχοντας αγανακτήσει καθώς όπως διαπιστώνει, τα αντανακλαστικά των αρμόδιων υπηρεσιών κατά περίεργο τρόπο εξαντλούνται ειδικά στη δική τους επιχείρηση για την πέργκολα στον εξωτερικό χώρο και ενώ οι διατάξεις γι’ αυτές τις κατασκευές είναι συγκεκριμένες, ιδιοκτήτες ταβέρνας από τα βορειόχωρα στρέφονται κατά παντός υπευθύνου στη δικαιοσύνη με μηνύσεις και αγωγές, λέγοντας ότι το ποτήρι ξεχείλισε. 

Έχοντας μέχρι τώρα ακολουθήσει έναν δικαστικό αγώνα που ξεκίνησε από τα προηγούμενα χρόνια φτάνοντας μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας θέλοντας να αποδείξουν  το δίκιο τους ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου που χρησιμοποιούν για την πέργκολα στην ταβέρνα τους σε παραλιακή περιοχή, οι επαγγελματίες συνεχίζουν να δέχονται οχλήσεις  και να τους ζητούν μέσα σε προβλεπόμενα διαστήματα να καταστρέψουν την κατασκευή. Οι ίδιοι διά της νομικής τους εκπροσώπου, της δικηγόρου Ιγνατίας Τικέλλη υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη κατασκευή δεν μπορεί να κατεδαφιστεί για δυο λόγους: Αφενός μεν είναι κατασκευασμένη πριν το 1975 (όταν δεν είχε γίνει καθορισμός αιγιαλού και παραλίας) και υπάγεται σε ευνοϊκότερο καθεστώς και δόθηκε η δυνατότητα να υπαχθούν στο νόμο περί αυθαιρέτων και να τακτοποιηθούν αυτές οι κατασκευές, πράγμα που έγινε στη συγκεκριμένη επιχείρηση, αφετέρου δε υπάρχουν σε εξέλιξη δικαστήρια ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου που βρίσκεται η πέργκολα, καθώς οι ιδιοκτήτες υποστηρίζουν ότι είναι του ακινήτου τους.

Το κρισιμότερο όμως είναι ότι ακόμα και τα παραπάνω να μην ίσχυαν και η κατασκευή και να μην είχε τακτοποιηθεί, το ίδιο το Κράτος έρχεται και δίνει κάθε χρόνο παρατάσεις σε αυτές τις κατασκευές (καθώς προφανώς το πρόβλημα είναι πανελλαδικό) μέχρι να ολοκληρωθούν μελέτες καταγραφής. Οι επαγγελματίες στρέφονται νομικά με μηνύσεις και αγωγές κατά της τοπικής υπηρεσίας της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου, της Πολεοδομίας και του Λιμενικού Ταμείου θέλοντας όχι μόνο να μπει ένα τέλος στην άδικη, όπως υποστηρίζουν, δίωξη που υφίστανται εδώ και χρόνια, αλλά πλέον να διεκδικήσουν και αποζημιώσεις για τα χρήματα που κατέβαλαν για όλο αυτό το δικαστικό αγώνα που έχουν ακολουθήσει ως τώρα! 

Κρύβεται κάποιος πίσω από το κυνηγητό;

Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι υπηρεσίες φέρονται να ενεργούν κατόπιν καταγγελιών συγκεκριμένου επαγγελματία που λειτουργεί ανταγωνιστική επιχείρηση στην ίδια περιοχή.  Ωστόσο όπως υποστηρίζει η δικηγόρος των επαγγελματιών κ. Τικέλλη, είναι αδιανόητο οι υπηρεσίες του Κράτους όταν η πελάτισσά της έχει όλα εκείνα τα αποδεικτικά δεδομένα και τις αποφάσεις, να «σέρνονται» πίσω από τον καταγγέλλοντα. Η πλευρά που εκπροσωπεί η κ. Τικέλλη με σαφή υπονοούμενα εκφράζει ερωτηματικά ως προς το τι συμβαίνει πίσω από αυτήν την υπόθεση. Το τελευταίο με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο που την καταγγέλλει φέρεται να έχει ισχυρούς δεσμούς στενής συνεργασίας και επιρροής τόσο επί προηγούμενων Αυτοδιοικητικών Αρχών όσο και τώρα με τις νέες Αυτοδιοικητικές Αρχές και εξίσου ισχυρές προσβάσεις σε κορυφαίους παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος σε τοπικό επίπεδο.  

Με απλά λόγια οι επαγγελματίες θεωρούν ότι αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους τους οδηγούν σε οικονομική εξόντωση όχι γιατί είναι παραβάτες, αλλά γιατί πιέζονται από τον καταγγέλλοντα για την καταστροφή της πέργκολας.

Η παραπάνω περιπέτεια των επαγγελματιών της εστίασης, οι οποίοι αναγκάζονται να προσφύγουν κατά των κρατικών και αυτοδιοικητικών υπηρεσιών στη δικαιοσύνη, δεν αποτυπώνει τίποτα άλλο από την αγωνία που βιώνουν πολλές δεκάδες επαγγελματίες της εστίασης στη Μυτιλήνη και γενικότερα στη Λέσβο γι’ αυτές τις κατασκευές, σε μια κατά τα άλλα περιοχή που επιδιώκει τον τουριστικό της προσανατολισμό. Το ασαφές ακόμα θεσμικό πλαίσιο, σε αρκετές περιπτώσεις είναι αυτό που ουσιαστικά κατατάσσει τις επιχειρήσεις εστίασης σε δύο κατηγορίες: Σε αυτές που μπορούν να λειτουργούν και να εκμεταλλεύονται ακόμα και παραλίες και άλλες επιχειρήσεις που δεν μπορούν να βγάλουν ούτε ένα τραπεζάκι. 

Ενώ θα περίμενε κανείς να υπάρχει ένα σαφές και ενιαίο πλαίσιο με συγκεκριμένους απαράβατους κανόνες, που να είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν όλοι οι επαγγελματίες και ουσιαστικά αυτό θα το διαχειρίζεται η Αυτοδιοίκηση, που έχει και την άμεση επαφή ώστε να μπορεί ο καθένας να λειτουργεί με συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Και πάνω σε αυτό το σημείο οφείλουν να τοποθετηθούν και οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, είτε αυτό λέγεται Επιμελητήριο Λέσβου, είτε Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης “Ασπίδα” που οφείλει να προστατεύσει τα μέλη του.

Η Ιγνατία Τικέλλη

Η δικηγόρος Ιγνατία Τικέλλη

Όπως δηλώνει στα Νέα της Λέσβου η δικηγόρος των επαγγελματιών κ. Τικέλλη «οι πελάτες μου έχουν μπει στο στόχαστρο ανταγωνιστή τους, ο οποίος με την ιδιότητά του ως στέλεχος της Αυτοδιοίκησης συστηματικά υποβάλλει ανυπόστατες καταγγελίες για παράνομη κατάληψη χερσαίας ζώνης λιμένος στην περιοχή που δραστηριοποιείται και ο ίδιος. Οι συγκεκριμένες κατασκευές είναι οι μόνες που νόμιμα έχουν τακτοποιηθεί από το έτος 2016 με τον νόμο περί αυθαιρέτων σε αντίθεση με όσες εξακολουθούν να υπάρχουν παράνομα. Παρ όλα αυτά από το έτος 2017 με το άρθρο 96  Ν.4504/2017 ισχύει  αναστολή κατεδάφισης ή επιβολής διοικητικής αποβολής και απομάκρυνσης σε τέτοιου είδους κατασκευές μέχρι την ολοκλήρωση από την Κτηματική Υπηρεσία των μελετών καταγραφής κατασκευών επί χερσαίας ζώνης ανά την Ελλάδα. Παρά ταύτα υπηρεσίες της Κτηματικής και του Λιμενικού Ταμείου εξακολουθούν παρά την παράταση της αναστολής επιβολής μέτρων μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2025 να εκδίδουν πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής και να ζητούν κατεδάφιση και αποβολή  τον εντολέα μου, κάτι που θα οδηγήσει σε κλείσιμο της επιχείρησής του. Να σημειωθεί ότι προηγούμενα πρόστιμα αποβολής και απομάκρυνσης έχουν ακυρωθεί λόγω του νόμου με αποφάσεις ήδη από το έτος 2022 του κυρίου Προέδρου Πρωτοδικών του Μονομελούς Πρωτοδικείου Μυτιλήνης. Ωστόσο η Πολεοδομία, η Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (Κτηματική)  και το Λιμενικό Ταμείο εξακολουθούν να παρανομούν σε βάρος της επιχείρησης και του ιδιοκτήτη του κτιρίου εκδίδοντας, παρά την απαγόρευση και αναστολή, νέα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής και απομάκρυνσης εντελώς παράνομα και απροκάλυπτα. 

Έχοντας λοιπόν απέναντί μας μία τέτοια συμπεριφορά είμαστε αναγκασμένοι να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη σε βάρος τους για παράβαση καθήκοντος και αποζημίωση για την ευθύνη του Δημοσίου». 

Σύμφωνα με την ίδια, όσο οι πελάτες της βρίσκονται αντιμέτωποι με μεροληπτική αντιμετώπιση ανά τη Λέσβο υφίστανται άπειρες τέτοιες κατασκευές πέργκολας εντός χερσαίας ζώνης σε καταστήματα πάνω σε παραλίες, τα οποία συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς την επιβολή προστίμων, χωρίς να έχουν προβεί σε καμιά τακτοποίηση αυθαιρέτων σε αντίθεση με τους εντολείς της που έχουν προβεί σε νόμιμη τακτοποίηση των κατασκευών ήδη από το έτος 2016 και η νομιμοποίηση αυτή βρίσκεται σε ισχύ! «Οι πελάτες μου έχουν αθωωθεί και από τα Ποινικά Δικαστήρια για τις κατασκευές αυτές», τονίζει η δικηγόρος, η οποία μάλιστα καλεί κάθε πολίτη και επαγγελματία που βρίσκονται αντιμέτωποι με παρόμοιες καταστάσεις, να μην απογοητεύονται, να μην δέχονται να τους καταστρέψουν οικονομικά,  αλλά να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και να αντιστέκονται στην μεροληψία σε βάρος τους και να ζητούν την παρέμβαση και την προστασία της δικαιοσύνης και της Εισαγγελίας, ειδικά όταν διαπιστώνουν ότι υπηρεσιακά στελέχη ηθελημένα ή άθελα γίνονται συνεργεία επιδίωξης πολιτικών και άλλων κύκλων, καταγγέλλουν δήθεν την αυθαιρεσία θέλοντας όμως να εξυπηρετήσουν ατομικά τους συμφέροντα.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση