Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

“Στις υπογραφές” ο δρόμος Αμπελικό – Σταυρός 


  • Ολοκληρώνεται η παρακατάθεση των αποζημιώσεων για τις απαλλοτριώσεις

Τον επόμενο μήνα αναμένεται να πέσουν, επιτέλους, οι υπογραφές για τον δρόμο Αμπελικό – Σταυρός, αφού ξεπεράστηκαν και τα τελευταία εμπόδια από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, «σε λίγες μέρες ολοκληρώνεται η παρακατάθεση των χρημάτων στους δικαιούχους για τις απαλλοτριώσεις, μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και κατόπιν προχωράμε στην υπογραφή της σύμβασης του σημαντικού αυτού έργου. Δεν υπάρχει καμία άλλη εκκρεμότητα και συνεπείς στις δεσμεύσεις μας υλοποιούμε ακόμη ένα έργο υποδομής που έχουν ανάγκη το Πλωμάρι και ο Πολιχνίτος τόσο για την εξυπηρέτηση των κατοίκων τους, όσο και για την προσέλκυση επισκεπτών».

Η ασφαλτόστρωση του δρόμου Αμπελικό – Σταυρός, που περιλαμβάνει και νέα χάραξη, δημοπρατήθηκε πέρυσι τον Ιούνιο και ανατέθηκε στην εταιρεία “ΑΛΤΕΚ”, που ήταν και η μοναδική που συμμετείχε στον διαγωνισμό. Οι διαδικασίες του διαγωνισμού ολοκληρώθηκαν χωρίς καθυστερήσεις, αφού δεν υπήρχε ανταγωνισμός, αλλά στην πορεία διαπιστώθηκε ότι στον φάκελο του έργου δεν είχε ενταχθεί το υποέργο των απαλλοτριώσεων από το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να γίνει η παρακατάθεση των χρημάτων για τις αποζημιώσεις, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την έναρξη των εργασιών. Για τον λόγο αυτό υπήρξε καθυστέρηση τους τελευταίους 5 μήνες, αλλά πλέον τα προβλήματα ξεπεράστηκαν και μένει μόνο η υπογραφή της σύμβασης για να ξεκινήσει το έργο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Έργων, Χρυσόστομος Χατζηκυριαζής, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, έτρεξαν τους τελευταίους μήνες τις διαδικασίες, με συνεχείς πιέσεις προς το Υπουργείο που έπιασαν τόπο. «Πολύ σύντομα θα υπογράψουμε κι αυτή την σύμβαση, όπως κάναμε πρόσφατα και για τον δρόμο Νάπης – Πελόπης και όλα τα έργα θα πάρουν σιγά – σιγά τον δρόμο τους. Παρακολουθούμε, πιέζουμε και διεκδικούμε την υλοποίηση αυτών των αναπτυξιακών έργων που έχει ανάγκη ο τόπος, βάσει των προτεραιοτήτων που έχει θέσει η Περιφερειακή Αρχή και προσωπικά ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης», τόνισε ο ίδιος.

Η ασφαλτόστρωση του δρόμου Αμπελικού – Σταυρού είναι ένα πολυσυζητημένο έργο που ζητούσαν οι κάτοικοι και οι εκπρόσωποι τοπικών φορέων εδώ και δεκαετίες για την εξυπηρέτηση των ντόπιων, αλλά και για την ανάπτυξη της περιοχής του Πλωμαρίου και του Πολιχνίτου. Σύμφωνα με την μελέτη, προβλέπεται η κατασκευή του πρώτου τμήματος, μήκους 320 μέτρων, από τη Μεγάλη Λίμνη μέχρι λίγο πριν τον οικισμό του Αμπελικού που αποτελεί βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου. Έχουν προβλεφθεί και οι απαραίτητες συνδέσεις με τους υφιστάμενους αγροτικούς δρόμους για να εξασφαλιστεί και να διατηρηθεί η εξυπηρέτηση όλων των παρόδιων ιδιοκτησιών.  

Το τμήμα Β αφορά τον υφιστάμενο χωματόδρομο, μήκους 7.500 μέτρων που συνδέει το Αμπελικό με τον Σταυρό και τα Βατερά και βρίσκεται σε επικίνδυνη κατάσταση, αφού έχει να συντηρηθεί από το 2022. Εκεί προβλέπεται και η διαμόρφωση ισόπεδου κυκλικού κόμβου.

Θυμίζουμε ότι η χρηματοδότηση των 12 εκατ. ευρώ είχε εξασφαλιστεί από το 2017 μέσω του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων όπου είχε υποβληθεί από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή. Ωστόσο, δεν είχε προχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια ο διαγωνισμός ανάθεσης, αν και πρόκειται για ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο για την ευρύτερη περιοχή της νότιας Λέσβου, που αποτελεί χρόνιο αίτημα των φορέων και των κατοίκων της περιοχής. Άλλωστε πρόκειται για τον τελευταίο επαρχιακό δρόμο που συνδέει δύο οικισμούς διαφορετικών Δημοτικών Ενοτήτων και παραμένει χωματόδρομος.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img