Στις ανεπτυγμένες περιοχές ο Μόλυβος

Spread the love


Μέτρα κατά του υπερτουρισμού, αλλά και της ανάπτυξης των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb ετοιμάζεται να λάβει το Υπουργείο με το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό (Ε.Χ.Π.), το οποίο τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Οι περιοχές στις οποίες κατηγοριοποιείται ο εθνικός χώρος με βάση τη χωρική διάρθρωση των τουριστικών καταλυμάτων είναι πέντε και συγκεκριμένα: α) Περιοχές ελέγχου, β) Ανεπτυγμένες περιοχές, γ) Αναπτυσσόμενες περιοχές, δ) Περιοχές με δυνατότητες ανάπτυξης και ε) Μη ανεπτυγμένες περιοχές. 

Στην δεύτερη κατηγορία, δηλαδή στις Ανεπτυγμένες περιοχές περιλαμβάνεται και ο Μόλυβος, όπου προβλέπεται να μπει περιορισμός στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης που διατίθενται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ανάλογα με τον προορισμό και τον κορεσμό του σε ξενοδοχειακά δωμάτια.

Με το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στοχεύει στον προσδιορισμό μακροπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων στόχων, καθώς και στρατηγικών κατευθύνσεων σε εθνικό επίπεδο, για τη χωρική διάρθρωση του τομέα του τουρισμού, με όρους οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας και αειφορίας. Ειδικότερα, το Ε.Χ.Π. στοχεύει στη στήριξη της αυξητικής δυναμικής του ελληνικού τουρισμού και στην παγίωση της χώρας ως ανταγωνιστικού παγκόσμιου προορισμού, με την προσφορά κατάλληλης γης και χωροθετικών όρων, που θα διευκολύνουν τις τουριστικές επενδύσεις. 

Επίσης, παρέχει υποστήριξη στις θεματικές μορφές τουρισμού παράλληλα με τον τουρισμό ήλιου – θάλασσας, την προώθηση σύγχρονων τουριστικών προϊόντων και καταλυμάτων (νέων και υφιστάμενων) υψηλής ποιότητας, και την ισορροπία μεταξύ κλασικών και αναδυόμενων τουριστικών μοντέλων (όπως ιδίως ο τουρισμός διαμοιρασμού και η τουριστική κατοικία). Στο Ε.Χ.Π. προβλέπονται επίσης διασυνδέσεις μεταξύ διαφορετικών μορφών τουρισμού, με βάση την έννοια της σύνθετης τουριστικής εμπειρίας και της πολλαπλότητας των τουριστικών πόρων (φυσικών, πολιτιστικών κ.λπ.) και μείωση των διαπεριφερειακών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων τουριστικής ανάπτυξης και επέκταση της τουριστικής περιόδου, με την εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων διάφορων περιοχών. 

Στη χωρική οργάνωση του τουρισμού, δίνεται έμφαση στην ενίσχυση των οργανωμένων μορφών χωροθέτησης, την καινοτομία στο τουριστικό προϊόν, τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, την ολοκληρωμένη διαχείριση των προορισμών, την αντιμετώπιση φαινομένων υπερτουρισμού, αξιοποιώντας με κατάλληλο τρόπο την ιδιαιτερότητα της ανομοιογένειας του εθνικού χώρου. Ακόμη, προβλέπεται η απλούστευση των διαδικασιών χωροθέτησης και ο συντονισμός όλων των βαθμίδων σχεδιασμού που επηρεάζουν τον τουρισμό, η προσαρμογή του τουρισμού στην κλιματική αλλαγή και η προώθηση υποδομών γενικού οικονομικού ενδιαφέροντος αναγκαίων για την τουριστική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών, των περιβαλλοντικών υποδομών και των ψηφιακών υποδομών.

Παρέμβαση Αντωνίου

Σε παρέμβασή του, με ανοιχτή επιστολή για το Ε.Χ.Π., ο πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλής Αντωνίου, διερωτάται αν θα συμβάλλει πρακτικά στην άμβλυνση του χάσματος μεταξύ των ανεπτυγμένων τουριστικά Περιφερειών και των υπόλοιπων μη ανεπτυγμένων. «Εύλογα αλλά και εξαιρετικά επίκαιρα είναι τα ερωτήματα πολλών, μιας και όταν μιλούμε για το θαύμα και τα απανωτά ρεκόρ του Τουρισμού, εννοούμε τις πέντε από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, όπου και καταλήγει το 91% των συνολικών ετήσιων τουριστικών εισπράξεων. Το βασικότερο εξ’ αυτών είναι αν το νέο Ε.Χ.Π. για το Τουρισμό, θα συμβάλλει πρακτικά στην άμβλυνση του ολοένα διευρυνόμενου χάσματος μεταξύ των ανεπτυγμένων περιοχών και μη, ενισχύοντας ουσιαστικά όλες τις τοπικές οικονομίες και τη μικρή ξενοδοχία που αποτελεί την σπονδυλική στήλη και την συντριπτική πλειοψηφία (πάνω από 80%) του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας. Το νέο Ε.Χ.Π. θα συμβάλλει έμπρακτα στην πολυπόθητη και συχνά εξαγγελλόμενη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, που για πολλούς προορισμούς, στην καλύτερη των περιπτώσεων, δεν ξεπερνά τους 2-3 μήνες, με τουριστική αιχμή τους τις 20 – 30 μέρες», τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Αντωνίου.

Add a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση