Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΙ Η ΑΥΣΤΗΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ: Παίρνουν τις πινακίδες από Τούρκους τουρίστες

Η αφαίρεση πινακίδων κυκλοφορίας για παράνομη στάθμευση προβλέπεται στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για τις περιπτώσεις όπου οι παραβάσεις στάθμευσης παρεμποδίζουν τη ροή της κυκλοφορίας, δηλαδή οι πινακίδες αφαιρούνται στα πιο «βαριά περιστατικά» παράνομης στάθμευσης.  Όταν αφαιρούνται οι πινακίδες κυκλοφορίας σε ένα αυτοκίνητο που έχει σταθμεύσει σε περιοχή όπου δεν υπάρχει απαγορευτική πινακίδα, τότε ποια εξήγηση μπορεί να δώσει κανείς;

Κι όμως η τροχαία Μυτιλήνης αφαίρεσε πινακίδες κυκλοφορίας, την Κυριακή, στην οδό Ηρακλείου που είναι παράδρομος της Α. Γιανναρέλλη σε σημείο που δεν απαγορευόταν η στάθμευση, μπροστά από ένα παλιό κτίριο, που κάποιος το χρησιμοποιεί ως γκαράζ έχοντας δική του πινακίδα που γράφει «no parking». Προφανώς ο επισκέπτης θεώρησε ότι αυτός ο χώρος δεν χρησιμοποιείται  αφήνοντας εκεί το αυτοκίνητό του και βρέθηκε εγκλωβισμένος στη Μυτιλήνη, καθώς πρέπει να αναχωρήσει και προσπαθεί με τη βοήθεια τρίτων προσώπων να πάρει τις πινακίδες του αυτοκινήτου του, αλλιώς δεν μπορεί να επιστρέψει στην Τουρκία πριν συμπληρωθεί το 10ήμερο.

Στο ερώτημα αν η τροχαία που πήρε τις πινακίδες του επισκέπτη έλεγξε την νομιμότητα του γκαράζ, μέχρι χθες το μεσημέρι απάντηση δεν υπήρχε και το τελευταίο το σημειώνουμε καθώς υπάρχουν δεκάδες στεγασμένοι χώροι, των οποίων οι ιδιοκτήτες αποτρέπουν τα αυτοκίνητα να σταθμεύουν μπροστά αναφέροντας ότι είναι γκαράζ, αλλά δεν έχουν προβλεπόμενες εγκρίσεις γι’ αυτή τη χρήση. 

 

Δυσφορία στους Πράκτορες

 Τα παραπάνω αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου των όσων συμβαίνουν φέτος στη Λέσβο όχι γιατί η αστυνομία βεβαιώνει, και καλά κάνει, παραβάσεις για παράνομη στάθμευση εφόσον διαπιστώνει τέτοιες παραβάσεις, αυτό πρέπει να γίνεται, αλλά για την εξάντληση του γράμματος του νόμου να αφαιρούνται πινακίδες και ιδιαίτερα από αυτοκίνητα Τούρκων τουριστών, που σε πολλές περιπτώσεις δεν γνωρίζουν τους δρόμους.  

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων, Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, «αυτό έχει ξεκινήσει από το Μάιο και βρισκόμαστε σε μια άσχημη κατάσταση να βλέπεις τώρα τον Τούρκο τουρίστα να σταματάει για 2 λεπτά σε μια περιοχή που δεν προβλέπεται η στάθμευση και να ετοιμάζεται να φύγει για την πατρίδα του και να του παίρνουν τις πινακίδες και να τον κρατούν με το ζόρι στην Ελλάδα.  Ή να του αφαιρούν τις πινακίδες όταν έρχεται με το αυτοκίνητό του και να μην μπορεί να το χρησιμοποιήσει για τις διακοπές του. Ε, αυτός ο τουρίστας δεν πρόκειται να ξαναέρθει στη Λέσβο! Κανείς δεν λέει να μην βεβαιώσουν η αστυνομία και το λιμεναρχείο παραβάσεις χρηματικές, αλλά το να αφαιρείς από κάποιον την πινακίδα και ιδιαίτερα όταν είναι τουρίστας που χρειάζεται το αυτοκίνητό του, αυτό κατά την άποψή μου είναι η εξάντληση του γράμματος του νόμου και καλώ κάθε αρμόδιο σε αυτόν τον τόπο να αναλογιστεί ότι φέτος έχουμε μια αισθητή αύξηση του πληθυσμού στη Λέσβο την οποία πρέπει να διαχειριστούμε όχι όμως με άσχημο τρόπο να τους διώξουμε κακήν κακώς», είπε ο κ. Χατζηκυριάκος.

 

Ο Τούρκος του Λαζαρέτου 

Ο Τούρκος πολίτης που βρέθηκε χωρίς πινακίδες παρκάροντας σε παράδρομο του Λαζαρέτου και συγκεκριμένα επί της οδού Ηρακλείου, όπως μας μετέφεραν οι ιδιοκτήτες του καταλύματος που τον φιλοξενούν «είναι τρομοκρατημένος από αυτό που του συνέβη, καθώς ο άνθρωπος βρέθηκε για λίγες μέρες στη Μυτιλήνη με το μικρό παιδί του και διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να επιστρέψει στην Τουρκία. Καθώς μάλιστα ο ίδιος δεν γνωρίζει την ελληνική και αγγλική γλώσσα προσπαθούμε να τον διευκολύνουμε εμείς μήπως μπορέσει τουλάχιστον να πάρει τις πινακίδες του αυτοκινήτου του γιατί πρέπει να φύγει  την Τρίτη».

Οι ιδιοκτήτες του καταλύματος τόνισαν ότι «υπάρχει ένα παλιό μαγαζί στη γειτονιά μας με μια πινακίδα no parking, αλλά δεν έχουμε καταλάβει αν λειτουργεί ως χώρος γκαράζ. Ο πελάτης μας είδε Κυριακή ότι ήταν κλειστό το μαγαζί, άφησε το αυτοκίνητο απ’ έξω. Είναι δυνατόν να του πάρουν τις πινακίδες και πώς θα επιστρέψει στην Τουρκία; Όπως συμβαίνει χρόνια τώρα με αυτόν εδώ τον τόπο μόλις δούμε δυο τουρίστες να μας επισκεφτούν θα πέσουμε επάνω τους να τους φάμε για να μην ξανάρθουν», είπαν με εμφανή την αγανάκτηση.

 

Στο Μόλυβο να δείτε

Τα αυτοκίνητα με τις κλήσεις στο Μόλυβο, ενώ βεβαιώθηκαν παραβάσεις για παράνομη στάθμευση και εντός ιδιωτικού χώρου

Και σαν να μην φτάνει η βεβαίωση παραβάσεων για παράνομη στάθμευση σε Τούρκους επισκέπτες, η αστυνομία βεβαίωσε παραβάσεις σωρηδόν στην περιοχή του Μολύβου και μάλιστα κατά πληροφορίες για παράνομη στάθμευση σε ιδιωτικό χώρο, κάτι το οποίο δεν προβλέπεται. Συγκεκριμένα, όπως κατήγγειλαν ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο στην περιοχή του Μολύβου, ένας χώρος στον οποίο πολύς κόσμος πάρκαρε για χρόνια πιστεύοντας ότι είναι δημόσιο πάρκινγκ, τελικά είναι ιδιωτικός χώρος και σταθμεύοντας μέσα σε αυτόν, προφανώς μετά από καταγγελία του ιδιοκτήτη, όταν επέστρεψαν στα αυτοκίνητά τους εισέπραξαν κλήσεις. Οι παθόντες επισημαίνουν ότι δεν έχει δικαιοδοσία η αστυνομία να βεβαιώνει  παραβάσεις παράνομης στάθμευσης σε ιδιωτικό χώρο και ενώ δεν υπάρχουν απαγορευτικές πινακίδες για τη στάθμευση. 

Μάλιστα λόγω της καταγγελίας που έγινε από τον ιδιοκτήτη της συγκεκριμένης έκτασης «η μπάλα πήρε» όλους τους οδηγούς που είχαν σταθμεύσει κατά μήκος του δρόμου του Μολύβου. Δηλαδή βεβαιώθηκαν παραβάσεις και έξω από το συγκεκριμένο χώρο μέχρι τα εστιατόρια πάνω προς το λιμάνι για όσους είχαν παρκάρει σε σημεία που χρόνια τώρα παρκάρουν αυτοκίνητα χωρίς να εισπράττουν κλήσεις για παράνομη στάθμευση, καθώς είναι τα σημεία που μόνιμα βρίσκονται παρκαρισμένα αυτοκίνητα κυρίως τα καλοκαίρια στο Μόλυβο.

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν στη Λέσβο και ενώ οι σοβαρές παραβάσεις παράνομης στάθμευσης, όπως το περιστατικό που δημοσίευσαν με το αυτοκίνητο σταθμευμένο παράνομα και αντίθετα στο μονόδρομο, επί της Καβέτσου, περνούν απαρατήρητες από την αστυνομία καθώς η τροχαία διαθέτει ολιγάριθμη δύναμη.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ταξιδιωτικών Πρακτόρων κ. Χατζηκυριάκος «ο ρόλος της τροχαίας δεν είναι μόνο να παίρνει πινακίδες αλλά να γίνονται και συστάσεις. Ιδιαίτερα για το θέμα της αφαίρεσης πινακίδων σε αυτοκίνητα επισκεπτών να βεβαιώνονται και πρόστιμα ουδείς είναι αντίθετος, αλλά το να αφαιρούνται πινακίδες αυτό θεωρούμε ότι είναι σκληρή τιμωρία, επιδρά αρνητικά στον τουρισμό που έχουμε αυτήν την περίοδο».

 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img