Παρουσίαση «Φωτογραφικού Λευκώματος» στην Φίλια

Spread the love

Την Παρασκευή 9 Αυγούστου στις 8 το βράδυ έγινε, με επιτυχία η παρουσίαση του Φωτογραφικού Λευκώματος με τίτλο «Φίλια-Ο τόπος και οι άνθρωποί του». Ξεχωριστή μέρα για το χωριό, που συγκεντρωμένοι, μεγάλος αριθμός των κατοίκων, χάρηκαν την όλη εκδήλωση, διότι αυτό το Λεύκωμα, ήταν ένας από χρόνια διακαής πόθος όλων. 

Περισσότερο διακαής όμως για τον εκδότη του που το χρηματοδότησε, τον γνωστό από χρόνια τώρα, μεγάλο ευεργέτη του χωριού με τους αδελφούς του, τον Γιώργο Καλφαγιάννη. Μετανάστες πριν από κάποιες δεκαετίες στην Βενεζουέλα, με την εργασία τους σε δύσκολες συνθήκες, αλλά με ευσυνειδησία, πείσμα για δουλειά και τιμιότητα, κατάφεραν να αποκτήσουν οικονομική άνεση τέτοια που να φέρουν ικανοποιημένοι τον τίτλο του «Μεγάλου Ευεργέτη» ο καθένας και μάλιστα ο Γιώργος που διαμένει για αρκετό καιρό πλέον στην Φίλια. Μεταξύ των μεγάλων έργων της ευεργεσίας τους, είναι και το γνωστό «Καλφαγιάννειο Γυμνάσιο» που εικονίζεται και στο εξώφυλλο του Λευκώματος.

Η παρουσίαση εντάχτηκε μέσα στα «Καλφαγιάννεια» με τις διάφορες εκδηλώσεις για μια εβδομάδα.

Αξιόλογο έργο αυτή η έκδοση, επιμελημένη δουλειά με περιεχόμενο κειμένων στις 157 σελίδες του, που σε ελκύει να το διαβάσεις και να το ξαναδιαβάσεις, και με πολύ μεγάλο αριθμό φωτογραφιών από τις αρχές του περασμένου αιώνα μέχρι σήμερα, που κινηματογραφικά στον αναγνώστη, φρεσκάρουν τις αναμνήσεις στους μεγαλύτερους στην ηλικία και κεντρίζουν το ενδιαφέρον των νεότερων. Εξάλλου αυτό το Λεύκωμα, αποτελεί ιστορική πηγή για τις επόμενες γενιές!

Με λεζάντες προβάλλονται οι κεντρικές ενότητες των φωτογραφιών στις διάφορες σελίδες όπως: «Το Σχολείο μας», «Ενθυμήματα Στρατού», «Επαγγελματίες», «Φωτοστιγμές ανεμελιάς», «Πολιτιστικά δρώμενα», «Σύλλογοι Φιλιανών», «Οι Εκκλησιές μας», «Οι Πρόεδροι της Κοινότητας», «Απόδημος Ελληνισμός», «Χλωρίδα της Φίλιας».

Στις δε σελίδες 139 έως 143, αναφέρονται οι «Πνευματικοί Άνθρωποι» του χωριού, με πολλά στοιχεία και σχόλια για το έργο τους, ζώντες και τεθνεώτες, όπως ο γνωστός παντού, Γαβριήλ Χαραλαμπίδης Φίλιος, που γεννήθηκε το 1849, ήταν πρωτοπόρος παιδαγωγός και δημοσιογράφος και πρώτος εκδότης περιοδικού στην Λέσβο το 1877!

Μετά τις 3-4 προκαταρκτικές σελίδες, στην 6η είναι παλιά φωτογραφία της 7μελούς οικογένειας των Καλφαγιάννηδων (παιδιά με γονείς), στην 7η, αφιέρωμα του εκδότη στους εκλιπόντες γονείς του Αριστείδη και Μαριωρίτσα και αδελφούς Στυλιανό και Ευάγγελο, και στις εν ζωή (γερές να ’ναι) Ανδρομάχη και Παρασκευούλα, ενώ «με δώρο από καρδιάς, στους συγχωριανούς του», όπως λέει.

Στην 9η σελίδα είναι το «Προλογικό σημείωμα της Συντακτικής Ομάδας». Από την 13η σελίδα μέχρι την 20ή, ο δικηγόρος Χριστόδουλος Τσακιρέλλης, λόγιος, ποιητής και υπεύθυνος έκδοσης του περιοδικού «Η Λέσβος μας» της Ο.Λ.Σ.Α  στην Αθήνα, γράφει διεξοδικά για την «Ιστορία της Φίλιας».

Στις σελίδες 21 με 23 ο δικηγόρος Χρήστος Κυριακίδης κάνει αναφορά στην προέλευση του ονόματος «Φίλια», επικαλούμενος προγενέστερες πηγές γι’ αυτό το θέμα, που πάντως αυτό είναι σίγουρο ότι ανάγεται στην αρχαιότητα (ως Πυλαία, ίσως και Πυλέα, όπως και Φύλαια) από το εκεί Πύλαιον όρος και βέβαια από τον πολέμαρχο των Πελασγών Πύλαιο που ήταν υπέρ των Τρώων…

Τέλος, στις σελίδες 24 μέχρι 27, ο Χριστόδουλος Τσακιρέλλης, παραστατικά μας παρουσιάζει την ζωή, το έργο και την προσφορά του μεγάλου πνευματικού ανδρός του προπερασμένου αιώνα στην Λέσβο, Γαβριήλ Χαραλαμπίδη Φίλιου, χρησιμοποιώντας και λόγια του ιδίου ανασύροντάς τα από τα παλιά.

Την Συντακτική Ομάδα της έκδοσης αυτής του «Λευκώματος», αποτελούν οι: Ζαχαρώ-Μαριωρίτσα Καλφαγιάννη, Ανθίππη Κουτσαβλή, Χρήστος Κυριακίδης, Κλεονίκη Μαρμάρου, Εριφύλλη Σαλατέλλη, Σταύρος Σκαλοχωρίτης, Ανθίκλεια Σκαλοχωρίτου, Γεώργιος Α. Σταυρινός, Χριστόδουλος Τσακιρέλλης, Παναγιώτης Τσιράκης. Γενική επιμέλεια Λευκώματος: Κλεονίκη Μαρμάρου. Διορθώσεις: Κλεονίκη Μαρμάρου, Ανθίκλεια Σκαλοχωρίτου. 

Στην  παρουσίαση, μίλησαν: Ο εκδότης Γιώργος Καλφαγιάννης, η Κλεονίκη Μαρμάρου, φιλόλογος και επιμελήτρια της έκδοσης.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση