- Κάθετα αντίθετοι δηλώνουν εκπαιδευτικοί και γονείς στην απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για την αύξηση του αριθμού των μαθητών στα 25 παιδιά ανά τάξη
Δυναμική ήταν η κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, για την συγχώνευση Τμημάτων σε σχολεία, που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων τις τελευταίες ημέρες. Δεκάδες εκπαιδευτικοί και γονείς συγκεντρώθηκαν στον Μακρύ Γιαλό και διαμαρτυρήθηκαν για τις νέες αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας, με τις οποίες αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα στα 25 παιδιά, ενώ παράλληλα χάνονται οργανικές θέσεις δασκάλων και καθηγητών. Όπως υποστηρίζουν γονείς και δάσκαλοι, με τον τρόπο αυτό θα υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο η εκπαιδευτική διαδικασία και μάλιστα σε σχολικά κτίρια που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις από πλευράς υποδομών και χωρητικότητας των αιθουσών διδασκαλίας, βάσει της σχετικής νομοθεσίας.
Η παράσταση διαμαρτυρίας οργανώθηκε από την ΕΛΜΕ Λέσβου, τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Μυτιλήνης που είχαν ήδη εκφράσει, από τις προηγούμενες ημέρες, με ανακοινώσεις τους την πλήρη αντίθεσή τους στην συγχώνευση των σχολικών τμημάτων. Μέχρι στιγμής, στο νησί μας έχουν συγχωνευτεί συνολικά 8 Τμήματα Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων και συγκεκριμένα στο Ειδικό Σχολείο Μυτιλήνης, στο 9ο και στο 10ο Δ.Σ. Μυτιλήνης, στα Δημοτικά Σχολεία Βαρειάς, Παναγιούδας και Καλλονής και στο 2ο Νηπιαγωγείο του Πλωμαρίου. Τα νέα Tμήματα που δημιουργούνται και θα λειτουργήσουν από τις 11 Σεπτεμβρίου θα έχουν έως 25 μαθητές, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα προβλήματα και οι δυσκολίες που θα δημιουργηθούν ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.
Υπόμνημα στο Υπουργείο
Η αντιπροσωπεία των εκπαιδευτικών και των γονέων συναντήθηκε με τον Περιφερειακό Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης, Αιμιλιανό Ευαγγελινό (λόγω απουσίας της Περιφερειακής Διευθύντριας, Καίτης Στρατάκη) και κατέθεσε τα αιτήματα και τις προτάσεις της, ζητώντας να μην προχωρήσει στην πράξη καμία συγχώνευση στα σχολεία του νησιού μας. Από την πλευρά του, ο κ. Ευαγγελινός είπε ότι και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης συμφωνεί με αυτή την θέση, η οποία έχει σταλεί στο Υπουργείο, όπου θα προωθηθούν και τα υπομνήματα των εκπαιδευτικών και των γονέων.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, Παναγιώτης Καρίπης, πάγια θέση των γονέων είναι η λειτουργία τμημάτων με ανώτατο όριο μαθητών τους 20 και γι’ αυτό δήλωσε εξ’ αρχής κάθετα αντίθετη στις νέες διατάξεις. «Εμείς θέλουμε και επιδιώκουμε ολιγομελή τμήματα για να γίνεται ομαλά και σωστά η διδασκαλία στα παιδιά μας. Εκτός από τους αριθμούς, τίθεται και ζήτημα υποδομών, αφού η νομοθεσία προβλέπει ότι σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας Δημοτικού Σχολείου αναλογεί 1,5 τ.μ. ανά μαθητή και 3 τ.μ. στα Νηπιαγωγεία. Δεν υπάρχουν αυτές οι υποδομές στα σχολεία μας και επομένως με τις νέες διατάξεις θα παραβιαστούν άλλοι νόμοι. Δυστυχώς, παρ’ ότι οι εισηγήσεις από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ήταν αρνητικές, το Υπουργείο προχωρά σε αυτές τις συγχωνεύσεις, τις οποίες εμείς θα παλέψουμε για να ακυρωθούν. Ζητάμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τα παιδιά μας που αποτελούν το μέλλον αυτού του τόπου, την ασφάλεια και την υγιεινή τους, καθώς και την διευκόλυνση του έργου των εκπαιδευτικών», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Καρίπης.
Η ΕΛΜΕ
Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Λέσβου απαιτεί:
- Να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή Τμήματα στα ΕΠΑΛ και στα ΓΕΛ.
- Να μην κλείσει κανένα τμήμα ειδικοτήτων και τομέων στα ΕΠΑΛ και να μείνουν ανοιχτά για εγγραφές και το Σεπτέμβριο για να μπορούν να τα επιλέγουν οι μαθητές.
- Να μην περικοπεί κανένα τμήμα γενικής ή ομάδας προσανατολισμού σε ΓΕΛ και Γυμνάσια και στα Ειδικά σχολεία.
- Καμία μετακίνηση μαθητών – εκπαιδευτικών.
- 20 μαθητές στο τμήμα, 15 σε κατευθύνσεις, Ομάδες Προσανατολισμού στα ΓΕΛ, σε τομείς και ειδικότητες των ΕΠΑΛ.
- Να κατοχυρωθεί η ελεύθερη επιλογή των μαθητών στις ξένες γλώσσες. Να επανέλθει η παράλληλη διδασκαλία, όπως ίσχυε παλιότερα σε κάθε τμήμα.
- Ουσιαστική μείωση των μαθητών στα Τμήματα που φοιτούν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.
- Να καλυφθούν όλα τα κενά σε όλες τις δομές εκπαίδευσης.
Από την πλευρά του, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τονίζει ότι «οι συγχωνεύσεως αυτές δεν λαμβάνουν υπόψη ούτε τη νομοθεσία που προβλέπει συγκεκριμένο χώρο στην αίθουσα για τον κάθε μαθητή, ούτε γνωματεύσεις του ΚΕΔΑΣΥ για ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μαθητών, ούτε βέβαια την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Ουσιαστικά η Κυβέρνηση βάζει την εκπαίδευση στο κρεβάτι του Προκρούστη, κόβοντας ό,τι θεωρεί ότι περισσεύει προκειμένου να περικόψει δαπάνες, την ίδια στιγμή που επαίρεται για την θετική πορεία της οικονομίας».
ΣΥΡΙΖΑ: «Αντιεκπαιδευτική πολιτική»
Ανακοίνωση για το ίδιο θέμα εξέδωσε και η Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζοντας «την αντιεκπαιδευτική πολιτική των περικοπών της ΝΔ και του Υπουργού της, Κυριάκου Πιερρακάκη, που εξουσιοδοτεί τον Γενικό Γραμματέα Παιδείας, Γιάννη Κατσαρό, να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις τμημάτων τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η πράξη τους αυτή, μάλιστα, κρίνεται παράνομη σε πολλές περιπτώσεις μιας και είναι αντίθετη με την υπάρχουσα νομοθεσία σχετικά με τα τετραγωνικά που προβλέπονται για κάθε μαθητή και μαθήτρια μέσα στην αίθουσα. Παρ’ ότι τα κενά στην Πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση είναι πάνω από 55.000, με βάση τους υπολογισμούς για τη σχολική χρονιά που ξεκινά, η κυβέρνηση επαίρεται για τους 10.000 μόνιμους διορισμούς, ενώ στην πράξη η πολιτική που ακολουθεί – με σύμπτυξη Τμημάτων και μείωση των εκπαιδευτικών που εργάζονται στην Ειδική Αγωγή – οδηγεί σε μείωση προσλήψεων, υποτίμηση του παιδαγωγικού έργου και υποβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.