Ο εφιάλτης της λειψυδρίας στη Μυτιλήνη!

Spread the love


  • Μειώνεται η πίεση του νερού σε σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο της διακοπής της υδροδότησης ανά συνοικία
  • Ο “υπερτουρισμός” από την Τουρκία η βασική αιτία του προβλήματος σύμφωνα με τον Π. Βάλεση

Μαραθώνια, έκτακτη σύσκεψη για το σοβαρό πρόβλημα της λειψυδρίας, που απειλεί πλέον και την πρωτεύουσα του νησιού, τη Μυτιλήνη, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στα γραφεία της ΔΕΥΑΛ, υπό την προεδρία του Παναγιώτη Βάλεση. Όπως δείχνουν οι τελευταίες μετρήσεις στα ύδατα, η κατανάλωση νερού στην πόλη εξακολουθεί να βρίσκεται στα ύψη, παρότι ξεκίνησε ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου και μαζί η μαζική αναχώρηση Ελλήνων και ξένων τουριστών. Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε σε πρώτη φάση να μειωθεί από σήμερα κιόλας η ποσότητα που μεταφέρεται καθημερινά και κατ’ επέκταση η πίεση του νερού σε σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί θα εφαρμοστεί το μέτρο της διακοπής της υδροδότησης, ανά συνοικία, για συγκεκριμένες ώρες της μέρας.

 

Αύξηση του τουρισμού αλλά…

Πάνω που λύθηκαν τα προβλήματα στη Γέρα και σε άλλες περιοχές του νησιού που ταλαιπωρήθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, διαπιστώθηκε ότι τα αποθέματα νερού για την κάλυψη των αναγκών της Μυτιλήνης έχουν “πιάσει πάτο”, όπως και η στάθμη στα ύδατα. Η βασική αιτία του “προβλήματος” εκτιμάται πως είναι ο “υπερτουρισμός” από την Τουρκία, αφού η κίνηση από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ και φυσικά η κατανάλωση νερού αυξάνεται από τους χιλιάδες επισκέπτες. Η πλειοψηφία των Τούρκων διαμένει σε ξενοδοχεία της Μυτιλήνης και σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν για όλο τον Σεπτέμβριο οι αφίξεις θα συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση νερού θα παραμείνει αυξημένη και αυτό τον μήνα (τουλάχιστον), ενώ η ανομβρία συνεχίζεται χωρίς στάλα βροχής εδώ και 5 μήνες. Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Π. Βάλεσης, εμφανώς προβληματισμένος, «φέτος δεν έχουμε πάρει ανάσα ούτε μία ημέρα! Αν και όπως με ενημέρωσαν οι συνεργάτες μου, πάντα την παραμονή και ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου οι καταναλώσεις μειώνονται επειδή ο κόσμος, ντόπιοι και επισκέπτες, βρίσκονται έξω, στα προσκυνήματα, φέτος αυτό δεν φάνηκε επ’ ουδενί στις μετρήσεις που κάνουμε. Τουναντίον, κάθε ημέρα είναι και πιο δύσκολη και πιστεύω ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους τουρίστες και δη στους Τούρκους τουρίστες που έρχονται στο νησί μας. Οι καταναλώσεις στην Μυτιλήνη βρίσκονται στο Θεό! Δεν υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθούν οι ανάγκες σε αυτόν τον βαθμό το επόμενο διάστημα και γι’ αυτό αποφασίσαμε να πάρουμε κάποια μέτρα. Κατ’ αρχάς θα μειωθεί η πίεση για την εξοικονόμηση νερού παντού, κι αν δεν φέρει αποτελέσματα αυτό το μέτρο θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε διακοπές. Δεν υπάρχει άλλη λύση, τα έχουμε εξαντλήσει όλα!», τόνισε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ.

 

«Διπλάσιος κόσμος από πέρυσι»

Στο ερώτημα γιατί να αντιμετωπίζει πρόβλημα η πόλη από την στιγμή που τα τελευταία χρόνια εκτελείται το έργο της αντικατάστασης των δικτύων σε διάφορες συνοικίες, ο κ. Βάλεσης απάντησε: «Δεν είναι το πρόβλημά μας οι διαρροές και η απώλεια νερού που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια. Αυτά έχουν αντιμετωπιστεί. Το πρόβλημα είναι οι μεγάλες καταναλώσεις, σταθερά, σε καθημερινή βάση, εδώ και 5 μήνες. Δεν μπορούν να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες από τις υφιστάμενες υποδομές. Έχουμε τον διπλάσιο κόσμο από πέρυσι αυτή την περίοδο», σημείωσε ο ίδιος. 

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ είχε προειδοποιήσει ήδη από τον Απρίλιο τους Δήμους Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, αλλά και τους πολίτες για την ανάγκη εξοικονόμησης του νερού, μιλώντας για ένα ιδιαίτερα δύσκολο καλοκαίρι, από κάθε άποψη, κατά το οποίο η διαχείριση του φυσικού αγαθού θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή και φειδώ. Κι αυτό γιατί η φετινή χρονιά είναι η τρίτη χειρότερη της τελευταίας 15ετίας για το νησί μας σε ό,τι αφορά τα αποθέματα νερού από τον χειμώνα. 

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν πολλά ακόμη νησιά, όπως η Λήμνος, η Νάξος, η Τήνος, η Λέρος και προσφάτως η Ρόδος, όπου αποφασίστηκε η διακοπή της παροχής νερού από μεγάλο φράγμα, ώστε να εξοικονομηθεί νερό για τις καλλιέργειες στα νότια του νησιού κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης φαίνεται πως βιώνει όλο και πιο έντονα η νησιωτική Ελλάδα, η οποία φέτος είναι αντιμέτωπη με συνθήκες έντονης ξηρασίας και με μια σοβαρή λειψυδρία πολλών μηνών. Η κατάσταση επιδεινώνεται από τις αυξανόμενες τουριστικές πιέσεις, από τις περιορισμένες βροχοπτώσεις της φετινής χρονιάς, αλλά και τις υψηλές θερμοκρασίες που συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση