Γιορτάζει η Εκκλησία της Παναγιούδας 

Spread the love

Ο εορτασμός της Γέννησης της Θεοτόκου, το Γενέσιο ή Γενέθλιο της Θεοτόκου, όπως αποκαλείται, ξεκινά την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου και θα κορυφωθεί την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου στην Εκκλησία της Γεννήσεως της Θεοτόκου στην Παναγιούδα.

Το χαρμόσυνο γεγονός της γεννήσεως της Θεοτόκου είναι από τις σημαντικότερες γιορτές της Χριστιανοσύνης και τιμάται στις 8 Σεπτεμβρίου με ευλάβεια και τη συμμετοχή πιστών από όλο το νησί στην εκκλησία της Παναγιούδας κάθε χρόνο. Η ευλογία της Παναγίας στους πιστούς που Την επικαλούνται κατά την ημέρα του Γενεθλίου Της θεωρείται μεγάλη, όχι μόνο για την Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά και για τις Ανατολικές Καθολικές και τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, για τα περισσότερα λειτουργικά ημερολόγια της Αγγλικανικής Εκκλησίας και για την Αρμενική Αποστολική Εκκλησία. Παντού γιορτάζεται στις 8 Σεπτεμβρίου, εκτός από τις χώρες που ακολουθούν το παλαιό (Ιουλιανό) ημερολόγιο και το Άγιο Όρος, όπου η εορτή αντιστοιχεί στις 21 Σεπτεμβρίου δικού μας ημερολογίου. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αμπελουργοί στη Γαλλία αποκαλούν την εορτή της Γεννήσεως της Θεοτόκου «Παναγιά του Τρύγου» και, σύμφωνα με την παράδοση, φέρνουν τα καλύτερα σταφύλια στον τοπικό ναό για να ευλογηθούν. Στη συνέχεια τοποθετούν τσαμπιά από το ευλογημένο σταφύλι στα χέρια του αγάλματος της Παρθένου. Μέρος του εορτασμού της ημέρας στους αμπελώνες της Γαλλίας είναι και το εορταστικό γεύμα που περιλαμβάνει τα σταφύλια της νέας σοδειάς.

Εορταστικό γεύμα, όμως, από παραδοσιακό φαγητό, περιλαμβάνει και ο δικός μας εορτασμός στην Παναγιούδα. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας το πρωί της Κυριακής 9 Σεπτεμβρίου, θα διανεμηθεί παραδοσιακό φαγητό σε όλους τους παρευρισκόμενους, προσφέροντας μια γεύση από την τοπική φιλοξενία και αγάπη. Την ίδια ημέρα το απόγευμα μετά τη Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας θα διανεμηθεί παραδοσιακό γλυκό για να γλυκάνει τις καρδιές των πιστών.

 Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών:

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου
9:30 μ.μ.: Προεόρτιος Ιερά Αγρυπνία. Σε μια βραδιά γεμάτη προσευχή και κατάνυξη, οι πιστοί θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια μοναδική αγρυπνία προετοιμασίας για την εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου.
Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου
6:45 μ.μ.: Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας. Η ευλογία του άρτου θα συμβολίσει την αφθονία και τη χάρη που προσφέρει η Παναγία σε όλους τους πιστούς που ζητούν τη μεσιτεία της.
Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου
7:30 π.μ.: Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ Αρτοκλασίας. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου θα διανεμηθεί παραδοσιακό φαγητό.
6:45 μ.μ.: Μεθεόρτιος Πανηγυρικός Εσπερινός και Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας. Η λιτάνευση θα πραγματοποιηθεί με την πρέπουσα τιμή και σεβασμό, ενώ ακολούθως θα διανεμηθεί παραδοσιακό φαγητό.

«Η συμμετοχή σας στις ιερές αυτές ακολουθίες είναι σημαντική, καθώς δίνεται η ευκαιρία να αποτίσουμε φόρο τιμής στην Παναγία μας και να λάβουμε την ευλογία της», στην πρόσκλησή της προς το ποίμνιο η αναφέρει η Εκκλησία της Γεννήσεως της Θεοτόκου Παναγιούδας .

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση