- Η υστέρηση εσόδων κατά 206.000 ευρώ, τα μπλοκάκια, η αλλαγή γραφείων και τα ογκώδη αντικείμενα στην Ουτζά βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα
- Σε ένα μήνα το πόρισμα της ΕΔΕ για το βυτίο νερού στο Πλωμάρι
“Από κόσκινο” πέρασε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Δευτέρα, η λειτουργία της ΔΕΔΑΠΑΛ τους τελευταίους μήνες, λόγω της υστέρησης εσόδων που παρουσιάζει κατά 206.000 ευρώ. Η συζήτηση – ενημέρωση έγινε κατόπιν αιτήματος της παράταξης Κουφέλου, η οποία άσκησε σκληρή κριτική τόσο στην Διοίκηση της Εταιρείας όσο και στην Δημοτική Αρχή, μιλώντας για “λάθη, παραλείψεις και γκάφες που στοιχίζουν στο Δήμο και τους δημότες”, ενώ καυτηρίασε την απόφαση για την αλλαγή γραφείων και επίπλωσης της Επιχείρησης, την ώρα που δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις εργαζομένων στο όνομα των αναγκαίων περικοπών.
Πρώτος το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της ΔΕΔΑΠΑΛ, Γιώργος Αλεξίου, ο οποίος έκανε μια γενική ενημέρωση του σώματος για την Εταιρεία, τονίζοντας ότι «η νέα Διοίκηση που ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Απρίλιο “γύρισε σελίδα” με πρωταρχικό μέλημα να προχωρήσει στην κατασκευή των νέων μονάδων και να παράξει έργο».
Στη συνεδρίαση είχε προσκληθεί και παρέστη και ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΔΑΠΑΛ, Στέφανος Αποστόλου, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει η Εταιρεία από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, σχετικά με την έλλειψη προσωπικού, το προσφυγικό, τα έργα, τις μελέτες και τα οικονομικά στοιχεία.
«Δεν μπαίνουν έσοδα με το ζόρι»
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο λογιστής της ΔΕΔΑΠΑΛ, Στέλιος Αναγνώστου, ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για μια Εταιρεία που λειτουργεί ανταποδοτικά. «Δεν μπαίνουν έσοδα με το ζόρι. Μιλάμε για σκουπίδια που ζυγίζονται και τιμολογούνται. Αυτή τη στιγμή η υστέρηση εσόδων είναι 206.000 ευρώ και στόχος της Διοίκησης είναι να καταφέρει να αντιστρέψει αυτή την κατάσταση και στο τέλος της χρονιάς να έχει στο ταμείο περίπου 100.000 ευρώ», σημείωσε ο ίδιος.
Απανωτά ήταν τα ερωτήματα που έθεσε στη συνέχεια ο πρώην Πρόεδρος της ΔΕΔΑΠΑΛ, Παναγιώτης Κατσαβέλλης, μιλώντας για μεγάλες ποσότητες ογκωδών αντικειμένων που βρίσκονται στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, στην Ουτζά, για τις προγραμματικές συμβάσεις με τους Δήμους και με τους εργαζόμενους των γραφείων της ΔΕΔΑΠΑΛ, καθώς και για την βιωσιμότητα του κεντρικού ΧΥΤΑ, στην Κλεφτόβιγλα. «Ποιες και πόσες προγραμματικές συμβάσεις έχετε υπογράψει; Προσλάβατε κι άλλα άτομα; Γιατί δεν προχώρησε η μελέτη για το κοστολόγιο της ΔΕΔΑΠΑΛ; Το κύτταρο στον κεντρικό ΧΥΤΑ μέχρι πόσα θα αντέξει;», ρώτησε μεταξύ άλλων ο κ. Κατσαβέλλης.
Ο Γ. Αλεξίου απάντησε ότι τα ογκώδη αντικείμενα βρίσκονται στην παλιά χωματερή λόγω βλάβης στο μηχάνημα που θα επισκευαστεί άμεσα. Σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις είπε ότι συνεχίζεται η τακτική που ακολουθούσαν και παλιότερα οι Δήμοι για την απασχόληση εργαζομένων, ενώ για τον χρόνο ζωής του ΧΥΤΑ εκτίμησε ότι υπολογίζεται στα 2 – 2,5 χρόνια. «Όταν είχατε αναλάβει εσείς την Διοίκηση» – είπε απευθυνόμενος στον Π. Κατσαβέλλη – «το 2021 στην κεντρική ΔΕΔΑΠΑΛ απασχολούνταν 46 άτομα κι όταν αναλάβαμε εμείς από εσάς, τον περασμένο Απρίλιο, βρήκαμε 85 άτομα. Εμείς προσλάβαμε μόλις τρεις, που είναι αναγκαίοι υπάλληλοι για την λειτουργία της Εταιρείας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Πανάγο Κουφέλο και τον Δημοτικό Σύμβουλο της παράταξής του, Παναγιώτη Κουνέλλη, στο θέμα της συγχώνευσης των ΦΟΔΣΑ, επισημαίνοντας ότι η έδρα θα πρέπει να βρίσκεται στη Μυτιλήνη, δεδομένου ότι η Χίος έχει θέσει από τώρα θέμα διεκδίκησης της έδρας για την λειτουργία του νέου περιφερειακού Φορέα.
Η ΕΔΕ
Νωρίτερα είχε συζητηθεί το θέμα της ΔΕΥΑΛ, για το οποίο, όπως είπε ο Παναγιώτης Βάλεσης, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, έχει ξεκινήσει η διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης σχετικά με το περιστατικό με το βυτίο στο Πλωμάρι, που πήρε νερό από πυροσβεστικό κρουνό για την πλήρωση πισίνας και στη συνέχεια το πέταξε στη θάλασσα. Η σχετική καταγγελία είχε γίνει την προηγούμενη εβδομάδα από τον πρώην Αντιδήμαρχο Πλωμαρίου, Μανώλη Αρμενάκα, ο οποίος υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας του συμβάντος και όπως παραδέχθηκε τόσο ο οδηγός του βυτίου όσο και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Παναγιώτης Βάλεσης (ο οποίος υποστήριξε ότι ενημερώθηκε εκ των υστέρων) το νερό είχε πουληθεί από την Επιχείρηση σε ιδιώτη, εν μέσω των μέτρων απαγόρευσης τέτοιων ενεργειών για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης και μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΛ, Προκόπης Τζιμής, είχε θέσει το σοβαρό αυτό ζήτημα στην συνεδρίαση της Διοίκησης της Επιχείρησης την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ το επανέφερε και στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα. «Προέχει αυτή την περίοδο, λόγω της δύσκολης κατάστασης με την διαχείριση του νερού, να επιδείξουμε όλοι ατομική ευθύνη και ενσυναίσθηση και να βρισκόμαστε σε εγρήγορση. Γι’ αυτό ακριβώς ρωτώ αν γνώριζε η Υπηρεσία τα μέτρα που έχουν ληφθεί και πόσα κυβικά νερό πουλήθηκαν φέτος από τη ΔΕΥΑΛ σε ιδιώτες», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τζιμής.
Απαντώντας ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ ανέφερε ότι κάθε απόφαση λαμβάνεται από την Διοίκηση κατόπιν συνεννόησης και συνεργασίας με τις αρμόδιες Υπηρεσίες. «Κάντε λίγη υπομονή και στο τέλος πιστεύω ότι θα εκπλαγείτε», είπε ο κ. Βάλεσης απευθυνόμενος στην μείζονα αντιπολίτευση, ενώ ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε πόσα κυβικά νερού έχουν πουληθεί φέτος με την ίδια διαδικασία.