- Ρεπορτάζ των Nέων της Λέσβου στον ελαιώνα από την Καλλονή μέχρι το Πλωμάρι συνομιλώντας με αγρότες, γεωπόνους και ελαιοτριβείς
- Ποιοι δηλώνουν αντίθετοι στον πρόσθετο ψεκασμό που κάνει η Περιφέρεια και ποια επιχειρήματα προβάλλουν
Μπροστά σε μία μεγάλων διαστάσεων ελαιοπαραγωγή βρίσκονται οι αγρότες και oι ετεροεπαγγελματίες ελαιοπαραγωγοί, καθώς μετά από 18 χρόνια η Λέσβος είναι έτοιμη για παραγωγή που εκτιμάται ότι στη χειρότερη περίπτωση θα κυμανθεί στους 20.000 τόνους ελαιόλαδου. Από άκρη σε άκρη στο νησί μας τα ελαιόδεντρα είναι φορτωμένα με καρπό, ενώ παρά την ανομβρία και τους καύσωνες της θερινής περιόδου μέχρι τώρα “κράτησαν” τις ελιές στα κλαδιά τους και το μόνο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή ο ελαιώνας είναι μία βροχόπτωση, που θα τονώσει τα δέντρα και θα βοηθήσει τον καρπό να αποκτήσει περισσότερο λάδι.
Τα Νέα της Λέσβου έκαναν ρεπορτάζ στην Καλλονή, στην Αγία Παρασκευή, στον Πολιχνίτο, στον Ευεργέτουλα, τη Γέρα και το Πλωμάρι διαπιστώνοντας τη μεγάλη παραγωγή και μιλώντας με γεωπόνους, αγρότες και ελαιοτριβείς.
Ο ιδιώτης γεωπόνος, Βασίλης Γάλλος, μάς είπε ότι «ο καρπός κρατήθηκε στα δέντρα παρά την αγωνία που είχαμε λόγω της ανομβρίας και του δάκου στην αρχή. Οι ελιές βρίσκονται σε ένα πολύ καλό επίπεδο και θα σας έλεγα, χαριτολογώντας, ότι και το 50% να μείνει πάνω στα δέντρα πάλι θα έχουμε παραγωγή και το λέω με αυτά τα λόγια θέλοντας να δείξω πόσο μεγάλη παραγωγή έχουμε φέτος στη Λέσβο. Τώρα με την υγρασία είναι ακόμα καλύτερα, χρειαζόμαστε όμως μία βροχή για να πάρουν “τα πάνω τους” τα δένδρα και να γεμίσει λάδι o καρπός της ελιάς».
Τόσο μεγάλη ελαιοπαραγωγή, όπως η φετινή, έχει να δει η Λέσβος από την περίοδο 2005-2006 όταν η χρονιά έκλεισε με 20.148 τόνους ελαιολάδου. Είχε προηγηθεί ένα μεγάλο σοκ για το ελαιόλαδο με τον παγετό του Φεβρουαρίου του 2004, ωστόσο 2 χρόνια αργότερα τα δέντρα είχαν ανακάμψει πλήρως με αυτήν την παραγωγή. Όμως από τότε η πορεία ήταν φθίνουσα και τις περισσότερες χρονιές μέχρι τώρα κινηθήκαμε κάτω από τους 10.000 τόνους.
Πρώιμη παραγωγή
Η φετινή παραγωγή είναι πρώιμη, που σημαίνει ότι οι αγρότες θα μπουν από τον Οκτώβριο μέσα στα χωράφια, κάτι το οποίο επισημαίνουν οι ελαιοτριβείς τονίζοντας μάλιστα ότι στην παρούσα χρονική συγκυρία ο πρόσθετος ψεκασμός, που πάει να κάνει ειδικά αυτό το διάστημα η Περιφέρεια, δεν προσφέρει κάτι. Όπως λέει ο πρωτοπόρος και πολυβραβευμένος τυποποιητής ελαιολάδου και ελαιοτριβέας, Κώστας Πρωτούλης, η επιχείρηση του οποίου έχει φέρει το 2007 για πρώτη φορά στη Λέσβο το κορυφαίο βραβείο του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου Mario Solinas «σε μία χρονιά που ξεκίνησε με πολύ δάκο, οι σταθερά υψηλές θερμοκρασίες της θερινής περιόδου έπαιξαν από μόνες τους κρίσιμο ρόλο για την καταπολέμηση του εντόμου, το οποίο δεν αναπτύχθηκε και έμεινε καθηλωμένο από τις ζέστες. Αυτή την περίοδο και στις παγίδες που βάζουμε στο Πλωμάρι δεν διαπιστώνουμε δάκο. Άρα η γνώμη μου είναι ότι να κάνουν τώρα τις 4 ημέρες τον ψεκασμό που ούτως ή άλλως έχουν ανακοινώσει και να μας αφήσουν να μπούμε τον Οκτώβριο στα χωράφια, καθώς οι αγρότες θα μπουν να τις πάρουν νωρίς φέτος τις ελιές και για να έχουν τη βέλτιστη ποιότητα ελαιολάδου, αλλά και γενικότερα για να αποφύγουν προβλήματα από καρπόπτωση. Ο πρόσθετος ψεκασμός θεωρώ ότι δεν έχει κανένα νόημα και δεν εξυπηρετεί για την παρούσα χρονική συγκυρία», είπε ο κ. Πρωτούλης, που έχει επαφή καθημερινά με μεγάλο αριθμό αγροτών από την περιοχή του Πλωμαρίου, από την οποία κατάγεται και ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης.
Ρίχνουν άλλες 350.000 ευρώ
Η Περιφέρεια ανακοίνωσε ότι προχωρά στον τέταρτο ψεκασμό από σήμερα Δευτέρα, ωστόσο αν και κανονικά είναι διάρκειας 4 ημερών, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας κινείται εσπευσμένα ώστε πριν προλάβει να τελειώσει η τέταρτη μέρα να «κουμπώσουν» άλλες 4 ημέρες, που θα πληρωθούν με λεφτά της Περιφέρειας στους εργολάβους. Συνολικά έχουν δεσμευτεί 350.000 ευρώ πρόσθετα χρήματα από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας για τις εργολαβίες για να κάνουν έναν πρόσθετο ψεκασμό, πράγμα που σημαίνει ότι όταν «κουμπώσουν» τώρα Σεπτέμβριο οι 4 επιπλέον μέρες θα γίνουν άλλες 4 μέρες μέσα στον Οκτώβριο και οι 350.000 ευρώ θα έχουν απορροφηθεί!
Όπως λέει ο έμπειρος ελαιοτριβέας από τα βορειόχωρα της Μυτιλήνης, Βασίλης Κοκκινοφόρος «κάθε χρόνο βάζουμε ως επιχείρηση πολλές παγίδες σε κτήματα αγροτών. Αυτή την περίοδο δεν έχουμε δάκο και για να λέμε και τα πράγματα με το όνομά τους, αυτό οφείλεται στη ζέστη και πουθενά αλλού, μην τρέφουμε άλλες αυταπάτες. Θεωρώ ότι σε μια περίοδο που ο δάκος βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα δεν θα έπρεπε να υπάρχει βιασύνη για ψεκασμό, έπρεπε να περιμένουν. Ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω γιατί – έχουμε, δεν έχουμε ελιές στη Λέσβο, όπως πέρυσι για παράδειγμα που δεν είχε παραγωγή το νησί μας – το κονδύλι είναι πάντα το ίδιο. Γίνονται οι ίδιοι ψεκασμοί;», διερωτήθηκε ο κ. Κοκκινοφόρος.
Και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων, Γιώργος Κατζανός, κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος σημειώνοντας ότι «διαπιστώνω μια βιασύνη να κάνουν πρόσθετο ψεκασμό στη Λέσβο, ενώ αυτή τη στιγμή είναι αχρείαστος. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί. Εγώ συνομιλώντας με τους συναδέλφους μου και με τους αγρότες μας βλέπουμε ότι αυτό το διάστημα δάκο δεν έχει, είναι πραγματικά πολύ μικρά τα ποσοστά για να γίνει τώρα πρόσθετος ψεκασμός».
Ακόμα και ο πρώην Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Στρατής Ψαριανός, που είναι ο εκπρόσωπος του Συνεταιρισμού Παλαιοκήπου και ήταν το πρόσωπο που τον Ιούλιο είχε αρχίσει να κινείται συντονίζοντας διαμαρτυρία των εμπλεκομένων λόγω των υψηλών ποσοστών του δάκου, σημείωσε χθες στα Νέα της Λέσβου ότι «ο δάκος καταπολεμήθηκε, όχι όμως από τους ψεκασμούς, αλλά από τις θερμοκρασίες. Εγώ γνωρίζω ανθρώπους που περίμεναν σε συγκεκριμένες περιοχές να ψεκαστούν τα ελαιόδεντρα και δεν πέρασε άνθρωπος, ενώ αν μιλήσετε με ανθρώπους που εργάστηκαν στη δακοκτονία θα φρίξετε με τα όσα θα ακούσετε. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχω να πω είναι ότι αυτή την περίοδο δεν έχει δάκο η Λέσβος και η παραγωγή είναι πρώιμη. Άρα, κατά τη δική μου άποψη, δεν δικαιολογείται ο επιπλέον ψεκασμός που πάνε να χρηματοδοτήσουν, εκτός κι αν τους περισσεύουν τα 350.000 που διάβασα στην εφημερίδα σας ότι δεσμεύτηκαν για ραντίσματα. Σκεφτείτε όμως ότι κάποιοι αγρότες θα βγουν στα χωράφια τον Οκτώβριο για να πάρουν τα αγουρέλαια και αυτά τα λάδια θα βγουν επιβαρυμένα ή θα αναγκαστούν οι ελαιοπαραγωγοί να περιμένουν δύο εβδομάδες».
Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων
Την ίδια ώρα η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου δηλώνει ότι είναι υπέρ του πρόσθετου ψεκασμού, καθώς όπως είπε στα Νέα της Λέσβου ο εκ Θερμής Αντιπρόεδρός της, Στρατής Κόμβος «εμείς όπως έχουμε διατυπώσει και εγγράφως είμαστε υπέρ στο να γίνουν όσοι ψεκασμοί απαιτούνται για να προστατευτεί η παραγωγή ελαιολάδου. Να κάνουν όσα ραντίσματα χρειαστεί».
Στρώνουν δίχτυα
Αυτή την περίοδο οι αγρότες έχουν μπει ήδη μέσα στα χωράφια τους και μάλιστα στο ρεπορτάζ μας διαπιστώσαμε ότι έχουν αρχίσει να στρώνουν δίχτυα ακόμα και σε χωράφια που δεν έχουν καθαριστεί από την βλάστηση, θέλοντας να προλάβουν τυχόν πτώση του καρπού. Η εικόνα γενικότερα στον ελαιώνα της Λέσβου βρίσκει τους ελαιοπαραγωγούς να απομακρύνουν την ξερή βλάστηση για να στρώσουν τα δίχτυα, ενώ και τα ελαιοτριβεία, αρχές Οκτωβρίου, αναμένεται να κάνουν τη συντήρησή τους, ώστε μέσα στο μήνα να ξεκινήσουν σταδιακά να λειτουργούν για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των πελατών τους.
Σημειωτέον ότι πριν από δεκαετίες στη Λέσβο το λιομάζωμα δεν άρχιζε πριν τις γιορτές, ήταν όμως οι εποχές που η οξύτητα του ελαιολάδου ξεκινούσε στο νησί μας από άσο. Ειδικά τα τελευταία 20 χρόνια αυτό αλλάζει ραγδαία χρόνο με το χρόνο, καθώς οι αγρότες φέρνουν ολοένα και πιο νωρίς τη συγκομιδή, στοχεύοντας στις όσο το δυνατόν πιο χαμηλές οξύτητες. Σε αυτό παίζει ρόλο και η κλιματική αλλαγή, η οποία αλλάζει τις συνθήκες ώστε η ελαιοσυλλογή να έρχεται πιο μπροστά. Βέβαια, όπως μας λένε παλιοί αγρότες, πριν από 50 χρόνια, στα χρόνια της δικής τους νιότης το λιομάζωμα κρατούσε κάποιες χρονιές μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού!